Kdaj bo dan na Zemlji dolg 25ur?

Tretji planet od sonca, edini, ki imena ni dobil po božanstvu. Če ste si kdaj želeli, da bi imel dan več ur, boste to lahko doživeli. Kdaj? Čez 140 milijonov let, morda. Zemlja je tretji planet od Sonca in v primerjavi z drugimi planeti v osončju imena ni dobila po božanstvu. Ime Zemlja izhaja iz anglosaške besede erda, kar pomeni, tla ali zemlja. Zemlja je nastala pred približno 4,54 milijarde let in je edini znani planet, na katerem je življenje, navaja spletna stran space-facts.com.

Zanimiva dejstva o Zemlji

Zemljina rotacija se postopno umirja
Ta upočasnitev se sicer dogaja skoraj neopazno. Približno 17 milisekund na sto let. Posledica tega je daljšanje dni, vendar bi to, ker se to dogaja tako počasi, lahko trajalo okoli 140 milijonov let, preden bi se dolžina dneva podaljšala na 25 ur.

Včasih so za Zemljo mislili, da je središče vesolja
Zaradi očitnega gibanja Sonca in planetov so starodavni znanstveniki vztrajali pri prepričanju, da je Zemlja statična, medtem ko so ostala nebesna telesa krožila okoli nje. Čez čas so mnenje spremenili in Kopernik je bil tisti, ki je prvi dejal, da je sonce v središču vesolja.

Zemlja ima močno magnetno polje
Ta pojav povzroča nikljevo-železovo jedro našega planeta skupaj s hitrim vrtenjem. To polje Zemljo ščiti pred učinki sončnega vetra.

Zemlja ima samo en naravni satelit
Luna je ob upoštevanju velikosti telesa, ki ga obkroža, največji satelit kateregakoli planeta v našem osončju. Realno pa je le peti največji naravni satelit.

Zemlja je edini planet, ki ni poimenovan po bogu
Preostalih sedem planetov v našem osončju je ime dobilo po rimskih bogovih in boginjah. Čeprav so bili le Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn poimenovani v starih časih, ker so bili vidni s prostim očesom, so rimsko metodo poimenovanja planetov ohranili tudi po odkritju Urana in Neptuna.

Od vseh planetov ima Zemlja največjo gostoto
Gostota je sicer na nekaterih delih planeta drugačna. Kovinsko jedro je na primer gostejše kot zemeljska skorja. Povprečna gostota Zemlje pa je približno 5,52 grama na kubični centimeter.

VEČ: siol.net

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor