Nasa: Odkrili planet, kjer je možno življenje?

NASA je objavila odkritje planeta. ki bi lahko bil ugoden za življenje! Planet kroži okoli zvezde pritlikavke na daljavi, ki bi lahko omogočila prisotnost tekoče vode na površju. Novo nebesno telo se imenuje Kepler-186F in je del sistema petih planetov, ki krožijo okoli zvezde Kepler-186.

kepler186f_artistconcept_0

Nasin Keplerjev teleskop je astronomom omogočil priti do novega odkritja in sicer prvega po velikosti podobnega Zemlji, ki okoli svoje zvezde kroži na za življenje primernem pasu oz. oddaljenosti. To je razdalja, kjer bi moč in toplota Sonca omogočala prisotnost tekoče vode na površini planeta. To odkritje je dokaz, da v vesolju obstajajo planeti, ki so po velikosti podobni Zemlji in so za dosti blizu Zvezde, da bi omogočale razvitje življenja.

Do zdaj so bili vsi planeti, ki so jih odkrili v območju, kjer je mogoče življenje, vsaj za 40 odstotkov večji od Zemlje, kar jih avtomatsko naredi neprimerne. Tako, da je dolgo letno iskanje manjših planetov v pravi razdalje od zvezde, končno obrodilo sadove z odkritjem tega planeta.

”Odkritje planeta Kepler-186f je zelo velik korak naprej v odkrivanju planetov, ki bi bili podobni naši Zemlji” je zapisal Paul Hertz, Nasin direktor za oddelek za astrofiziko v Washingtonu. ”Tudi Nasine misije v prihodnosti, kot so npr. James Webbov vesoljski teleskop, nam bodo v prihodnosti prinesle, da bomo še lažje odkrivali nam najbližje primerne planete in tudi določali njihovo sestavi in atmosferske značilnosti. Pa je še odgovoril Paul na vprašanje, kako naprej in nadaljevanje človeškega spoznavanja vesolja in iskanja Zemlji podobnih planetov.

Čeprav velikost Keplerja-186f je znana, nam je njegova masa in njegova sestava še vedno uganka. Vendar študije, ki so se vrtele okoli tega planeta kažejo na to, da ima planet najverjetneje trdno in kamnito skorjo in da ni plinast.

kepler186f_comparisongraphic_0

”Zaenkrat poznamo samo en planet, ki v vesolju nosi življenje – Zemlja. Ko iščemo še druge oblike življenja v vesolju, se moramo prvo osredotočiti na iskanje planetov, ki imajo podobne ali celo iste karakteristike kot naša Zemlja.” pa je dejala Elisa Quintana, raziskovalka in znanstvenica pri Nasinem inštitutu z imenom SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – iskanje zunajzemeljskih oblik življenja). Dodala pa je še tudi, da je najdba planeta, ki je v življenje primernem pasu od zvezde in je po velikosti primerljiv z Zemljo velik korak naprej v iskanju tujih oblik življenja.

Planet leži v sistemu z imenom Kepler-186 v ozvezdju Laboda, ki je od našega sončnega sistema oddaljen 500 svetlobnih let. Sistem vsebuje še 4 druge planete, ki skupaj s Keplerjem-186f, krožijo okoli zvezde, ki ima za približno polovico manjšo maso kot naše Sonce. Zvezda torej spadava kategorije M pritlikavke ali Rdeče pritlikavke. To je kategorija zvezd, ki zavzemajo skupaj več kot 70 odstotkov vseh zvezd v naši galaksiji.

”M pritlikavke so najbolj pogoste zvezde,” doda še Quintana. ”Prvi znaki in odkritja ostalega življenja v galaksiji bodo najverjetneje prišli iz sistema, ki ima za zvezdo rdečo pritlikavko.”

Kepler-186f svojo zvezdo obide vsakih 130 dni in dobi v primerjavi za približno dve tretjini manj energije od svoje zvezde, kakor jo dobimo mi od našega Sonca, vendar je za razliko od naše Zemlje, veliko bližji svoji zvezdi, zato ga še vedno lahko uvrščamo v pas primernega za življenje. Za primerjavo, če bi bili na površini Keplerja-186f, bi bilo sonce tam najsvetlejše tako, kot je pri nas na Zemlji močno Sonce približno eno uro pred sončnim zahodom.

”Zavedati pa se moramo, da če planet leži v pasu, ki omogoča življenje, še ne pomeni nujno, da je življenje na njemu kar avtomatsko možno, saj je temperatura planeta veliko tudi odvisna od same sestave atmosfere, ki jo planet ima.” pa nam obrazloži Thomas Barclay, znanstvenik na inštitutu za raziskovanje okolja. Doda pa še, da je planet Kepler-186f bolj Zemljin bratranec kot Zemljin dvojček, saj ima lahko veliko razlik, ki bi ga ločile od Zemlje.

Ostali planeti v sistemu, Kepler-186b, Kepler-186c, Kepler-186d in Kepler-186e, pa svojo pritlikavko obkrožijo v  štirih, sedmih, trinajstih in dvaindvajsetih dneh, kar pomeni da so preblizu zvezde, kar jih naredi prevroče za obstoj življenja kakor ga poznamo.

Za nadaljevanje pa Nasa sporoča, da naslednji koraki v tem področju bodo še vedno iskanje popolnih planetov, ki bi omogočali življenje oz. Zemljinih dvojčkov, ki ležijo v popolni oddaljenosti okoli zvezde, ki bi bila na las podobna našemu Soncu. Keplerjev teleskop bo še vedno opazoval in meril svetlost več kot 150,000 zvezd, tako da bo Nasina misija še vedno odkrivanje tujih planetov, z velikostjo naše Zemlje, ki krožijo okoli Zvezde podobne našemu Soncu. Razvija pa se tudi tehnologija in veliko s vlaga v to, da bi po odkritju takih planetov lahko izmerili tudi njihovo sestavo, analizirali atmosfersko sestavo in njene kemične in ostale značilnosti.

Vir: NASA

Tadej Marolt

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor