Še naprej spremenljivo, vendar nekoliko topleje

Kakšno vreme nas čaka za praznike, ali drži star ljudski pregovor zelen Božič, bela Velika noč. Vse to si preberite v nadaljevanju.

Višinsko jedro hladnega zraka, ki te dni vpliva na vreme pri nas se počasi pomika proti jugovzhodu, zato lahko jutri pričakujemo večinoma sončen dan, veter se bo polegel, zato lahko pričakujemo še eno mrzlo jutro, marsikje bo spet nevarnost pozebe. Sicer za april to ni nič nenavadno, saj smo imeli že velikokrat take vdore hladnega zraka kot tokrat, v spominu imam leto 2003, ko se je 9.aprila temperatura spustila v Ljubljani vse do -2 °C.

Že jutri se bo od severa razširila nova višinska dolina s hladnim zrakom, ki bo vplivala na vreme pri nas za velikonočne praznike. Tokrat ne bo šlo za arktičen zrak, ampak za bistveno bolj mil atlantski zrak.


Vir fotografije: weatherbell.com

Nad zahodnim Sredozemljem bo nastalo plitvo ciklonsko območje, od sobotnega popoldneva naprej se bodo pojavljale padavine krajevnega značaja, predvsem v obliki ploh. Ciklonsko območje se bo le počasi pomikalo proti severovzhodu. Doseglo nas bo predvidoma v noči na ponedeljek, ko se bo dež od zahoda okrepil, tako bo za praznični dan večinoma oblačno, občasno bo deževalo. Hkrati se bo zgodil še en premik iznad Azorskega otočja se bo začel proti severu širiti anticiklon, ki se bo okrepil nad Skandinavijo in v četrtek dosegel 1035hPa. V torek in sredo bo tako padavin manj, proti nam pa bo vseeno pritekal vlažen zrak, zato se bodo predvsem v popoldanskem času pojavljale krajevne padavine. Temperature bodo primerne temu letnemu času, torej do torka malo pod 20 °C, po torku tudi nad +20 °C.


Vir fotografije: isobare.it

Iz zgornje slike je videti nov odcep atlantske doline od islandske ciklogeneze, moramo vedeti da pač ciklon mora nekam iti, ponavadi potuje od zahoda proti vzhodu in če naleti na oviro kot jo bo tokrat v obliki skandinavske blokade pač mora iti po drugi poti mimo. In izbral si bo spet pot čez južno Evropo. Nas pa bo dosegel približno 28.aprila, vendar ker je do dogodka še precej je napoved še precej negotova. Torej od četrtka 24.4 pričakujemo bolj stabilno vreme, vsaj popoldanskih ploh bo manj, pa tja do 27 ali 28.aprila ko lahko pričakujemo omenjeno poslabšanje vremena.


Vir fotografije: isobare.it

In kako kaže za prvomajske praznike? Zadnji izračuni kažejo na pomik skandinavske blokade proti zahodu in vse bo pripravljeno na nov spust arktičnega zraka. Tukaj je še precej opcij odprtih, vdor doline zahodneje od nas bi pomenil dvig subtropskega anticiklona, torej sončno in zelo toplo vreme, lahko rečemo vroče za tole kar imamo trenutno. Vdor nad nas pa bi pomenil podobno sliko kot jo imamo sedaj, torej spremenljivo in hladno vreme.


Vir fotografije: weatherbell.com

In še zanimivost: Letos bi lahko rekli da je kar držal pregovor o beli Veliki noči in zelenem Božiču. Ne ravno pri nas, v Sarajevu in okolici pa je lepo pobelilo in to tik pred velikonočnimi prazniki. Po Sloveniji je rahlo snežilo na velikonočni ponedeljek 1.aprila 2013, pa tudi leto prej 9.aprila 2012. Največ ga je zapadlo ob zelenem Božiču, 30.marca 1975, ko je v Ljubljani zapadlo 14cm snega. Sicer pa je možnost da imamo zelen Božič in belo Veliko noč bila v zadnjih 53 letih 21%!  V zadnjih 53 letih je bil v Ljubljani odstotek belih Božičev 38%.

 

Gregor Skok

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor