Kako bodo znanstvena dognanja spremenila naša življenja

“Prihodnost pripada nanotehnologiji, biotehnologiji, umetni inteligenci in kvantni fiziki,” meni fizik Michio Kaku, ki pravi tudi, da bomo morali postati vrsta, ki bo naseljevala dva planeta.

Nasa image of planet Earth
Kje je meja, do koder se lahko človeštvo množi?
Vir: theguardian.com

Slavni ameriški fizik Michio Kaku je v nedavnem intervjuju, ki ga povzema srbski Blic, govoril o tem, kakšna prihodnost čaka človeka in na kakšen način nam bodo najnovejša znanstvena dognanja spremenila življenje.

O prihajajočih dogodkih

“Potovanje skozi čas in teleportiranje bosta morala počakati. Lahko traja več stoletij, preden bomo obvladali takšne tehnologije. Je pa mogoče, da bomo v prihodnjih desetletjih razumeli temno snov, testirali teorijo strun in našli planete, na katerih je mogoče življenje,” je dejal.

Kaku je eden od avtorjev teorije strun oziroma t. i. teorije vsega, ki med drugim pravi, da obstaja več vesolij.

Slavni fizik meni še, da bomo imeli v prihodnjih letih možganski spodbujevalnik, ki bo spodbujal spomin pri bolnikih, ki trpijo zaradi Alzheimerjeve bolezni.

“Dvajseto stoletje je bilo stoletje fizike, računalnikov, laserjev, televizije, radia, GPS, interneta itd. Prihodnost pa pripada nanotehnologiji, biotehnologiji, umetni inteligenci in kvantni fiziki,” meni.

bigthink-michio-kaku-brain-net-futureBCI-brain-computerinterfaces-video-e1349342122754
Vir: neurogadget.com

O naseljevanju drugih planetov

“Strinjam se, da bomo na koncu morali postati vrsta, ki bo naseljevala dva planeta. Življenje je preveč dragoceno, da bi se odvijalo samo na enem planetu,” je dejal fizik v intervjuju in dodal, da bi morali raziskati, kako zmanjšati stroške poletov v vesolje. Namesto dragih raketnih prevoznikov bi morali po njegovem mnenju razmisliti o raketah na laserski pogon ali o vesoljskih dvigalih.

O rojstvu vesolja

“Glede na sodobno mnenje se čas na Zemlji ni začel z velikim pokom. Po teoriji inflacije in teoriji strun so vesolja obstajala pred našim velikim pokom in ti veliki poki so se dogajali ves čas. Vesolja nastajajo, ko mehurčki trčijo in se razbijejo na manjše mehurčke,” pravi Kaku.

vesolje
Vir: blog.ognjisce.si

O politiki

Po mnenju fizika je težava politike v tem, da je to igra z ničelno vsoto, kar pomeni, da se politiki prepirajo o tem, kako zmanjšati kolač, da bodo lahko drugače razporedili kose. “To je destruktivno.” Namesto tega bi po njegovih besedah morali narediti večji kolač, to pa pomeni, da bi financirali znanost, ki je vir našega splošnega napredka. “Znanost ni igra z ničelno vsoto.”

O učenju

“Nekaj nasvetov. Naj plamen radovednosti in čudenja tli vedno, ko se učite za nadležne izpite. To je vir življenja znanstvenikov, iz katerega črpamo energijo. Učite se matematiko, ki je jezik narave, zato se tega jezika moramo naučiti.”

“Ko sem bil še otrok, sem imel dva vzornika. Prvi je bil Albert Einstein, na televiziji pa sem spremljal serijo Flash Gordon. Očaralo me je vse, kar sem videl. Vesoljske ladje, vesoljci, laserske pištole in podobno. V nekem trenutku sem spoznal, da je fizika tisto, na čemer temelji vsa serija. Takrat sem ugotovil, da sta oba moja idola iz otroštva pravzaprav ena in ista stvar,” je slavni fizik še povedal v intervjuju.

Vir: siol.net 

A. R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor