Zanimivost: nevihtno popoldne z močnimi nevihtami in pogostimi obilnimi padavinami (26.5.2009)

Vremenska situacija je bila na ta dan za SV del Slovenije precej ugodna za nastanek krajevnih neurij. 

Vremenska situacija nad Evropo

Nad severno Evropo je bilo ciklonsko območje s hladno fronto, katera je čez dan že zajela zahodne Alpe. Naši kraji so bili v območju prehodnega enakomernega zračnega pritiska in pod višinskim grebenom visokega zračnega pritiska katero je segalo iznad osrednjega Sredozemlja. Ta je pred približevanjem hladne fronte nad nami hitro slabel.

Analiza modela GFS na ta dan

Na sliki je lepo viden velik temperatur gradient med severno stranjo Alp in Balkanom
Na sliki je lepo viden velik temperatur gradient med severno stranjo Alp in Balkanom
Temperatura na 500 hpa ploskvi (stanje v Evropi na ta dan)
Temperatura na 500 hpa ploskvi (stanje v Evropi na ta dan)

Vreme nad Slovenijo

Nad SV Slovenijo je ta dan v višinah pihal relativno šibak zahodni do severozahodni veter, pri tleh pa je od jugovzhoda pritekal zelo topel in vlažen zrak. Temperature so se v tem delu Slovenije povzpele do okoli 30 °C, temperature rosišča pa večinoma med 17 in 19 °C. Tudi drugi parametri so bili neurjem pisani na kožo. Vrednosti CAPE so se gibale med 2400 in 3000 J/kg, LI pa med -7 in -9 °C.

Kot so pokazale nekatere¸ popoldanske sondažne meritve v okolici (Udine, Zagreb) je bila v ozračju prisotna tudi inverzna oz. zaporna plast (katero je verjetno ohranjal tudi severozahodni višinski tok vetrov), ki je preprečevala hiter razvoj konvekcije.

S približevanjem neviht oz. nevihtnih sistemov popoldne iz osrednje Avstrije je bila zaradi iztoka hladnejšega zraka (outflow-a) iz teh neviht, na severozahodni strani Pohorja, razbita inverzija in s tem povzročena hitra vertikalna konvekcija toplega in vlažnega zraka, in okoli 17. ure so se pojavile prve nevihte, ki so se hitro okrepile in združile večji nevihtni sistem. Nevihte so se obnavljale in bile precej stacionarne zaradi razmer, ki so bile opisane zgoraj. Ponekod je padala tudi toča.

Animacija radarske slike

t97-vl-rad (1)Nevihte z nalivi so nad tem področjem nastajale in vztrajale 3 ure. Posledica so bile lokalno zelo velike 1 urne in pa 24 urne padavine. Najmočnejši nalivi so se pojavljali od 19. do 22. ure na ta dan. Po podatkih prebivalcev kraja Ruše, naj bi tam toča popoldne padala kar štirikrat. Močne padavine so povzročile tudi sprožitve plazov in poplavljanje nekaterih objektov. Nekaj strel je zanetilo tudi manjše požare.

Največ padavin ob močnih stacionarnih padavinah (nevihtah) je padlo na JV delu Pohorja in v vzhodnem delu Dravske doline.

Še neuradni podatki količine padavin  v 24 urah.

21,4 mm AGRO – Savci – 225m

21,8 mm AGRO – Zbigovci – 298m

22,6 mm AGRO – Litmerk – 297m

23,9 mm VP Mekotnjak – 286m

27,9 mm VP Murska Sobota – 189m

29,2 mm VP Maribor Tabor – 278m

30,4 mm AGRO – Krištanci – 179m

41 mm AGRO – Vitomarci – 296m

44,4 mm AGRO – Črmljenšak – 331m

64,6 mm AGRO – Zimica – 317m

78,6 mm AGRO – Pohorski Dvor – 326m

89,1 mm VP Ruše – 309m

Maj 2009 je bil znan po zelo veliki količini padavin predvsem na delu severne in severovzhodne Slovenije. V tem mesecu je na Pohorju, Kozjaku padlo celo več padavin kot na delu severozahodne Slovenije. Razlog so seveda bile zelo pogoste krajevne nevihte.

Prikaz količine padavin v mesecu maju leta 2009 po Sloveniji
Prikaz količine padavin v mesecu maju leta 2009 po Sloveniji

Uredil: Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Uradni avtor: Robert Sitar (Ciklon.si)

Vir: Zevs.si

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor