Dijaki v atmosfero pošiljajo balon z meteorološko sondo

Ekipa dijakov Gimnazije Vič bo danes v zrak spustila stratosferski balon z atmosfersko sondo. Gre za projekt Rotary gre v vesolje, ki ga gimnazijci izvajajo že četrto leto.

Ballon_radiosonde_f
Fotografija je simbolična

Let sonde, ki vsebuje množico senzorjev, bo mogoče spremljati tudi prek interneta.

Povezovanje naravoslovnega in tehnološkega znanja

Gimnazijci so v sklopu projekta sondo opremili s padalom, balonom za vodik in množico senzorjev, med drugim za UV-žarke, koncentracijo ozona, kisika in ogljikovega dioksida. Gre za odličen način za povezovanje naravoslovnega in tehnološkega znanja s podjetništvom, saj študentje v sklopu projekta sodelujejo s številnimi slovenskimi podjetji, je pojasnil vodja projekta Rok Capuder.

Polet sonde se bo začel okoli osme ure zjutraj, sonda pa bo med dobro uro dolgim poletom dosegla višino 32 kilometrov. Pot bo začela v Ljubljani, po pričakovanjih ekipe pa naj bi pristala v okolici Ilirske Bistrice.

Sonda je opremljena tudi z dvema kamerama visoke ločljivosti. Njen let bo mogoče spremljati na spletni strani.

Vir: Siol.net

Meteorološki balon

Meteorološki balon je naprava, ki je v veliko pomoč vsem meteorologom. Z njim se meri določene vremenske parametre na različnih višinah in s pomočjo njih lahko lažje naši meteorologi sestavijo vremensko napoved.

Spodaj na simboličnem video-posnetku lahko vidite balon na višini stratosfere. Slovenski in tudi drugi meteorologi uporabljajo podoben način spremljanja vremenskih parametrov na določenih višinah.

Naši meteorologi vsako jutro ob dveh spustijo meteorološki balon, ki meri parametre nekje do višine 3000 m nad Ljubljano in tako si lahko vertikalno sondažo vsak dan pogledate na uradni strani ARSO-ta. Klikni TUKAJ

Vertikalna sondaža

http://www.youtube.com/watch?v=ikAxWOJUZiw&feature=player_embedded

Tako lahko na naši sondaži vidite temperaturo zraka in rosišča, ter jakost vetra na različnih višinah. S temperaturo rosišča lahko določimo tudi vlažnost ozračja, to nam pove razdalja med rdečo in modro črto.Večja je manjša je relativna vlažnost, oz. boljša je vidljivost.

VEČ <–

A. R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor