Agregate ugašajo, težave zdaj povzročajo poplave

Po ledeni ujmi zdaj ponekod škodo delajo še narasle vode. Gasilci znova nepogrešljivi. V noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan bodo reke po državi znova poplavljale. Slovenija je te dni bogatejša za več 10 novih jezer.

Hidrološko opozorilo

670x420_Delo_Foto-20140215153708-02038000
Foto: Andrej Miholič/Delo

Vodostaji na notranjskih kraških poljih so se včeraj nižali, izjema je bilo le Planinsko polje, katerega vode so vodostaj iz leta 2000 presegle že v petek, včeraj pa so še naraščale. Na Cerkniškem polju so v pripravljenosti, če bi morebitni današnji in jutrišnji dež ponovno začela polniti Cerkniščico in druge pritoke in jezero.

Gasilci iz Planine budno spremljajo naraščanje vode na Planinskem polju. Predsednik postojnske gasilske zveze Marko Simčič nam je včeraj povedal, da je nivo jezera naraščal manj kot centimeter na uro oziroma v 24 urah 20 centimetrov. »Upamo, da se bo danes umirilo. Zadovoljni bi bili že, če ne bi več naraščalo. Če bo spet dež, pa se bojimo, da tega še ne bo konec.« Prebivalci hiš v Planini, ki so najbliže vodi, so si premoženje, kolikor so si ga lahko, zaščitili z vrečami peska oziroma imajo jih pripravljene.

V Lazah je bila včeraj ena hiša zalita do okenskih polic, gasilci, kot nam je povedal Aleksander Frančeškin iz PGD Laze-Jakovica, pa vodo izčrpavajo. Z vrečami so zavarovali še štiri stanovanjske hiše, zaliti so še štirje kmetijski objekti, iz katerih so umaknili stroje. V Jakovici sta zalita dva kmetijska objekta, iz ogroženih mehanizacijo še umikajo. Pitno vodo gasilci dovažajo iz Logatca. Gasilci in krajani so včeraj polnili vreče s peskom, če bodo te še potrebovali v primeru, da bo voda še naraščala. Povezanost Jakovice s svetom vzdržujejo z dvigovanjem, nasipavanjem materiala, nasipa, ki so ga gradili že v petek, dvigujejo pa ga toliko, kolikor narašča voda na Planinskem polju.

670x420_Nedelo__BKF_PoplavljeneLaze.2_hires.jpeg2
Foto: Blaž Korenč (Delo)

 

Agregate ponekod že ugašajo

Gladina Cerkniškega jezera se je že v petek znižala za osem centimetrov, v Rakovem Škocjanu je v petek in soboto upadla za 70 centimetrov.

Civilna zaščita iz Cerknice ima tudi po žledu še vedno polne roke dela. Cerkniško jezero je poplavilo polovico parkirišča pri Dolenjem Jezeru, čez cesto pa so položili približno sto vreč s peskom, s čimer naj bi preprečili, da se voda ne bi širila proti vasi, za bariero z vrečami pa so nasuli še pesek. Še včeraj so čistili veje iz struge Cerkniščice, da ob novih padavinah ne bi poplavljala Cerknice ali Dolenje vasi. Včeraj so čistili tudi okolico Osnovne šole Rakek. »Ves čas spremljamo vodostaj jezera. Upamo, da se bo umaknilo, glede na vremensko napoved pa smo domačine kljub temu obvestili, naj bodo v pripravljenosti, zato da bi v primeru naraščanja voda premoženje umaknili višje. Če bo treba, bomo aktivirali vsa gasilska društva, danes in včeraj pa je bilo na terenu po 15 gasilcev PGD Cerknica. Elektrika je speljana, danes sta bila na omrežje priklopljena še Unec in Vidovska, skupina 15 avstrijskih gasilcev in njihovi agregati pa so še vedno pri nas, a agregate že zbiramo.

Brez črpalk bi bila škoda še večja

Ojezeritvi med Bačem in Knežakom v občini Ilirska Bistrica so »zdravilo« našli gasilci. Količino vode so s hitrostjo 35.000 litrov na minuto zmanjševali s pomočjo treh zmogljivih črpalk civilne zaščite, pripeljanih iz Nove Gorice in Murske Sobote, včeraj pa so izkopali jarek, po katerem se bo voda iz Knežaka prelila na zagorsko stran po naravni poti. »Sicer pa so razmere boljše, ojezeritev upada, moč so izgubili tudi izviri pri Koritnicah. Voda pri Baču, na katerem so že opazili laboda, je včeraj upadla za šest centimetrov.

Zelo velik vodostaj imata tudi novonastali jezeri Nariče in Šembijsko jezero pri vasi Šembije. Visoke vode jezera Nariče so se še včeraj kot reka in v slapu izlivale v Šembijsko jezero, ki so ga že obiskale race. In še ena zanimivost: vsa jezera Pivške kotline, skupaj z ojezeritvijo pri Baču in Knežaku, se izlivajo v Ljubljanico in z njo v črnomorsko povodje, sosednje Nariče in Šembijsko jezero pa na dan prideta kot Podstenjšek, pritok reke Reke, ki napaja jadransko povodje.

Vir: Delo

>>>> Poglejte kako kaže za jutri <<<<

Aleš R. 

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor