Pričakujemo nalive, sneg, nevihte in poplave!

Osveženo: 19:30

Pred nami je pester ponedeljek, ki bo ponekod lahko povzročil ne-malo vremenskih nevšečnosti. Na severu države pričakujemo sneg, na jugu nevihte, povsod po državi pa bodo močneje narasle reke, potoki in hudourniki. Nekatere reke, potoki in hudourniki lahko poplavijo v širšem obsegu!

Nad severozahodno Evropo (Skandinavija) in severnim Atlantikom je razmeroma globoko ciklonsko območje. Izrazita fronta je že dosegla Alpe in bo ponoči prišla tudi do naših krajev. Z jugozahodnimi vetrovi priteka nad naše kraje od razmeroma topel in vlažen zrak. Ob prihodu fronte bo na vzhodu in severu države prehodno zapihal severni do severovzhodni veter, ki bo ohladil ozračje.

Satelitska

Vremenska napoved

Ponoči se bodo padavine od severa okrepile in postopno zajele vso državo. Od severovzhoda se bo predvsem na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju pričelo hladiti. Meja sneženja se bo spuščala in zjutraj ter del dopoldneva bo na severu države marsikje snežilo tudi po nižinah. Po Sloveniji, predvsem na zahodu in severu države se bodo pojavljali močni in dolgotrajnejši nalivi. Predvsem na Primorskem, lahko pa tudi drugod, bo tudi zagrmelo. Ponekod na vzhodu in severu države ter v Osrednji Sloveniji bo pihal severovzhodni veter, drugod bo veter vztrajal pri jugozahodni smeri. Jutranje temperature bodo na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju okrog 2 °C, drugod od 4 do 9, na Primorskem okrog 11 °C.

Popoldan se bo tudi drugod temperatura nekoliko spustila, vendar bo meja sneženja ostala precej visoko. Padavine bodo slabele in do poznega večera povsod ponehale.

Untitled
POPOLDAN: Klikni na fotografijo

 

Bo padlo kaj snega?

Po večini države bo deževalo, predvsem v dopoldanskem času bo le na severu države prehodno snežilo vse do nižin. Tam lahko ponekod ob ugodnih pogojih zapade nekaj centimetrov snega, ki pa bo popoldan že skopnel. Nekaj več snega bo ponekod na Gorenjskem in v delu Koroške.

Untitledef
PODROBNO: Klikni na karto

Opozorila (ARSO)

Obilne padavine

Obnovljeno 16.2.2014 ob 18h

Od jutra do 18h je v zgornjem Posočju padlo okoli 80, na območju Bohinja okoli 45, v Gornje Savski dolini pa okoli 15 litrov padavin na kvadratni meter.

V noči na ponedeljek se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. V zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji bodo možni močnejši nalivi. V ponedeljek sredi dneva bodo padavine slabele in do večera povsod ponehale. Po nižinah bo deževalo, le ponekod v severni Sloveniji bo zjutraj in dopoldne snežilo do nižin. V jugozahodni in južni Sloveniji bo meja sneženja med 1200 in 1600 metri.
Od nedelje zvečer do ponedeljka zvečer bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, na širšem območju Kamniško – Savinjskih alp in na območju Snežnika padlo še od 40 do 70 l dežja na m2, lokalno lahko tudi več. Drugod bo padavin manj, od 10 do 30 l na kvadratni meter. Padavine bodo predvidoma najbolj intenzivne v drugi polovici noči ter zjutraj in del dopoldneva.

V visokogorju Julijskih Alp se bo v ponedeljek zopet povečala nevarnost snežnih plazov.

Predvideno hitro naraščanje rek

Izdano: 16.2.2014 ob 18:00

V noči na ponedeljek in v ponedeljek bodo ob prehodu vremenske fronte hitro in močno porasle reke po državi. Intenzivnejše lokalne padavine lahko povzročijo naraščanje in poplavljanje rek, potokov in hudournikov. Splošna poplavna ogroženost je povečana zaradi večjih količin plavja ob vodotokih.

Poplavijo lahko reke na območjih: Posočja, v predalpskem svetu Julijskih in Kamniško Savinjskih Alp, v osrednji Sloveniji, Zasavju, Posotelju, na območju Pohorja in v severovzhodni Sloveniji.

Jutri proti večeru lahko močneje naraste Reka Sava v svojem srednjem in spodnjem toku.

V ponedeljek, torek ter v prihodnjih dneh se bodo gladine ojezerjenih površin v Loški dolini, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju še dodatno povišale. Prav tako se bo povišala gladina vode na Ljubljanskem barju. Obseg poplavljenih površin se bo povečal.

Poplavljena območja ob reki Krki se bodo v prihodnjih dneh še ohranjala.

Morje lahko danes med 21. in 23. uro doseže opozorilno višino in poplavi najnižje izpostavljene dele obale.

031569s-HIDROPOZOR_20140216_1800

 

Opozorila (ciklon.si/neurje.si)

Zadnjič posodobljeno: 16.2.2014, 19:30

Obilne padavine, nalivi

Ponoči in jutri pričakujemo obilne padavine. Najobilnejše bodo predvsem v Posočju in ponekod v zahodni in severni Sloveniji. Možni bodo dolgotrajnejši močni nalivi, na Primorskem in v južnem delu Slovenije pa se bodo pojavljale tudi nevihte.
Lokalno lahko na območjih z dolgotrajnejšimi nalivi (predvsem v Posočju in drugod na zahodu in severu države) od danes zvečer pa do jutri zvečer pade tudi več kot 100l padavin na kvadratni meter. Drugod v zahodni in severni Sloveniji bo padlo večinoma od 30 do 80l padavin na kvadratni meter. Najmanj padavin bo na jugovzhodu države, kjer pričakujemo od 10 do 20l dežja.

Sneženje v severni Sloveniji

Ponoči se bo predvsem v severni Sloveniji ohladilo. Meja sneženja se bo tam do jutri zjutraj precej spustila. Predvsem na Koroškem, v severnem delu Štajerske in marsikje na Gorenjskem se bo meja sneženja v jutranjem in dopoldanskem času spustila do nižin, popoldan pa se bo spet dvignila. Ponekod lahko zapade od 5 do 15 cm mokrega snega.

Poplave

Zaradi obilnih padavin in predvsem izrazitih stacionarnih nalivov bodo v drugem delu noči in jutri čez dan močneje narasli hudourniki, potoki in druge reke! Predvsem na območju porečij Savinje, Vipave, Ljubljanice, Sore, Srednje Save, Kamniške bistrice, Sotle, Dravinje in Gradaščice pričakujemo poplavljanje v širšem obsegu. Razlivanja rek bodo možna tudi drugod! Previdno!

Pripravil: Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor