Na indonezijskem otoku izbruhnil vulkan

Na indonezijskem otoku Java je v četrtek izbruhnil vulkan Kelud. Zaradi izbruha sta umrla dva človeka, več kot 200.000 ljudi pa so že evakuirali.

_72977654_021086074-1

Vulkan Kelud je izbruhnil v četrtek zvečer in presenetil oblasti in prebivalce, ki živijo v bližini. Okolico vulkana je prekril vulkanski prah, ponekod se ga je nabralo tudi več kot štiri centimetre, zaneslo pa ga je tudi 200 kilometrov stran. Zaradi izbruha vulkana so oblasti evakuirale 200.000 ljudi, ki živijo v 36 vaseh v njegovi bližini.

Moški in ženska sta umrla, ko sta se porušili njuni hiši, na kateri so zaradi izbruha vulkana padle skale. “Obe hiši sta bili slabo zgrajeni in zdi se, da sta se z lahkoto porušili pod težo,” je povedal tiskovni predstavnik državne agencije za naravne nesreče Sutopo Purvo Nugoro.

_72992149_java_mt_kelud_volcano_624map

Zaprli so tri letališča na otoku
Izbruh vulkana je povzročil tudi velike prometne težave. Do preklica so zaprli tri letališča na otoku, saj je prenevarno za polete. Vulkanski pepel namreč prekriva letališča, bojijo pa se tudi, da bi vulkanski pepel zašel v motorje jeklenih ptic. Zaradi vulkanskega pepela v ozračju se je poslabšala tudi vidljivost v mestih Jogjakarta, Surabaja in Solo.

Vulkan Kelud, visok 1.731 metrov, je nazadnje izbruhnil leta 2007, sicer pa je na indonezijskih otokih skupno približno 130 delujočih vulkanov. Indonezijci so tako na izbruhe vulkanov precej navajeni in, kot poroča BBC, pogosto nočejo upoštevati ukazov oblasti in zapustiti svojih domov, ko se zgodi izbruh.

Vir besedišča: rtvslo.si

Poglejte si še ostale fotografije “pepelnate odeje” …

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor