ŽLED: Ponekod še vedno izredne razmere!

Ponoči so številna gospodinjstva po državi spet ostala brez elektrike. Odpravljanje posledic vremenske ujme pa je včeraj zahtevalo prvo smrtno žrtev. Umrl je 20-letni delavec. Trenutno je po državi okrog 45.000 gospodinjstev še vedno brez električne energije. Gasilci, električarji, vojaki, civilna zaščita in drugi prostovoljci še vedno delajo v izjemno nevarnih razmerah! Dodatne težave lahko predvsem jutri povzroča močan jugozahodnik!

Vremenska ujma zahtevala prvo smrtno žrtev

Nesreča se je zgodila včeraj okoli 18. ure ob sanaciji pretrganega daljnovoda približno 500 metrov v gozdu pri kraju Tinje na Pohorju, je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl. Dvajsetletnik, ki je bil zaposlen pri samostojnem podjetniku, je po trenutno še neuradnih podatkih, umrl zaradi zastoja srca ob udaru električne energije.

534104_2836743937940_1132089323_n

Gre za 20-letnega Ptujčana, Nejca Mesariča, ki je v izjemno nevarnih razmerah hotel le pomagati. Bil je fant, ki je vsem ljudem vedno bil pripravljen pomagati in tako je bilo tudi včeraj.

Brez električne energije še vedno okrog 45.000 gospodinjstev

Zaradi vremenskih razmer je na številnih območjih države še naprej motena oskrba z električno energijo.

Kot pravijo v elektro podjetjih, je ponoči je prišlo do dodatnih okvar na že popravljenem omrežju. Zaradi padcev drevja na ceste pa je otežen dostop do samih okvar, kar otežuje in upočasnjuje lokalizacijo in odpravo okvar.

Na območju Elektra Ljubljana je trenutno brez napetosti 877 transformatorskih postaj, brez oskrbe z električno energijo pa je še vedno 30.000 odjemalcev.

Brez napajanja je 99 transformatorskih postaj na območju Vrhnike, 172 na območju Cerknice, 154 na območju Logatca, 119 na območju Kočevja ter 98 na območju Žirov. O težavah pri dobavi elektrike poročajo še za območja Kamnika, Domžal, Dobrepolja, Grosuplja, Litije, Ribnice, Zagradca, Trebnjega, Zagorja, Radeč in Črnuč. V Elektru Ljubljana še dodajajo, da so na terenu vse njihove razpoložljive ekipe in tuji izvajalci.

Na območju Elektra Maribor je brez elektrike še 5500 odjemalcev.

Kot so povedali, je največ težav na vodu Slovenska Bistrica – Planina, kjer gre za odročen teren, kjer se zdaj vdira led, delavci pa morajo opremo nositi za seboj. Zaradi težavnega terena imajo tukaj veliko težav z ugotavljanjem lokacije napake in njenim odpravljanjem. Sicer pa je največ njihovih odjemalcev brez elektrike na območju Dravinjske doline, kjer je trenutno brez elektrike še vedno več kot 3000 ljudi. Na območju Slovenske Bistrice do težav še vedno prihaja na območju Planine in Šmartnega, na območju transformatorske postaje Slovenske Konjice pa predvsem v Oplotnici, Poljčanah, Vitanju in Zrečah.

Na območju Elektra Celje so najbolj prizadeta območja Velenja, Savinjske doline in Koroške. Zjutraj je bilo na njihovem območju brez elektrike 3421 odjemalcev.

V družbi Elektro Primorska so pojasnili, da je na njihovem območju še vedno okoli 5997 odjemalcev brez električne energije, največ med njimi na območjih Postojne, Cerknega in Idrije.

Na Gorenjskem pa so v pretekli noči zaradi podrtih dreves in lomljenja daljnovodov nastale nove okvare na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska. Še vedno je motena ali prekinjena oskrba z električno energijo za približno 3.500 odjemalcev na Gorenjskem.

Vir: Reuters
Vir: Reuters

Ne dotikajte se poškodovane napeljave

Delavci elektro podjetij so na terenu vse od začetka ledene ujme, saj se trudijo, da bi prebivalci, ki so ostali brez elektrike, čim prej normalno zaživeli.

V številnih krajih pa imajo delavci težave zaradi težko dostopnega terena. V elektro podjetjih prebivalce opozarjajo, naj se ne zadržujejo na območjih, kjer so v žled ujeti daljnovodi in električni kabli. Prebivalci naj prav tako ne poskušajo odstranjevati poškodovanih žic, kablov ali drogov.

Milijonska škoda

Škoda na omrežju je sicer milijonska, pravijo prve ocene elektro podjetij. Samo na področju Elektra Primorska je na podlagi prve ocene škode poškodovanih ali uničenih približno 300 kilometrov omrežja. Za sanacijo okvar bodo potrebovali približno 12,5 milijona evrov.

Stanje na cestah

Promet
Vir: GURS

Prometno poročilo, četrtek 6.februar 2014 ob 11:45

Na štajerski avtocesti je počivališče Polskava je zaprto v obe smeri prav tako počivališče Studenecna primorski avtocesti.

Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste. Obstaja nevarnost padanja ledu in snega z vseh objektov nad cestami in z neočiščenih vozil.

Na avtocestah bodo predvidoma tudi danes zaradi čiščenja snega in ledu občasne, do pol urne popolne zapore avtoceste v obe smeri.

Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Ponekod po državi je gosta megla v pasovih zmanjšuje vidljivost.

Na železniških prehodih med Ljubljano in Postojno ne delujejo železniške zapornice. Vozite previdno!

Več: PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER

Poplave v vasi Bač so se zmanjšale

Poplavljene površine v vasi Bač na Ilirskobistriškem so se preko noči dodatno zmanjšale in trenutno ne predstavljajo večje grožnje za prebivalce, pa je sporočil poveljnik občinskega štaba CZ Ilirska Bistrica Janko Slavec.

V kleteh poplavno najbolj izpostavljenih objektov so namestili črpalke za vodo.

61384555
Ponedeljkove poplave v vasi Bač
Foto: Miro Majcen

Nekatere šole še vedno zaprte

Ministrstvo za izobraževanje je na svojih spletnih straneh objavilo seznam šol in vrtcev, kjer pouka in varstva danes ni, ali pa bo le ta potekal v okrnjeni obliki.

Seznam osnovnih in glasbenih šol: (xls)

Seznam vrtcev in srednješolskih zavodov: (doc)

 

Viri: siol.net, svet24.com, 24ur.com, Ministrstvo za izobraževanje, Prometno-informacijski center.

Pripravil: Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor