ARSO: Poročilo – sneg, žled, padavine

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je izdala poročilo o dogodku, ki je pretresel praktično celotno državo. Kaj se je dejansko zgodilo? Zakaj je prišlo do ujme? Kje je bilo najhuje? Koliko padavin je padlo? Poglejte …

Kaj je bil vzrok za “naravno katastrofo”?

Za vremensko dogajanje na območju Evrope je bil značilen velik kontrast med globokim ciklonskim območjem nad vzhodnim Atlantikom in deloma tudi nad Sredozemljem, ter izrazitim anticiklonom s središčem nad Rusijo. Razlika v zračnem tlaku med obema baričnima tvorbama je bila občasno tudi več kot 100 hPa.

Na našem območju se je vedno znova obnavljala frontalna cona, saj sta se srečevala hladen zrak polarnega izvora v tanki prizemni plasti ozračja in pa močan dotok toplega in vlažnega zraka v višinah iznad Sredozemlja (slike 1–3). Takšna sinoptična situacija pomeni »šolski recept« za obilno sneženje, žled in poledico na južnem obrobju Alp.
Zaradi dotoka toplega zraka v plasti med 1000 m in 2000 m je bila v plasti med okoli 1200 m in 1900 m temperatura nad 0 °C (slike 1–3). Snežne padavine so tako padale skozi plast pozitivnih temperatur in se talile. Pod 1300 m so bile temperature pod 0 °C, torej so staljene kapljice padale v obliki podhlajenega dežja (kapljice s temperaturo pod 0 °C). Te padavine so ob dotiku s tlemi in objekti na tleh v trenutku zmrznile in povzročile poledico in žled.

K lokalnemu spuščanju meje sneženja je v nedeljo popoldne pripomogla tudi velika intenziteta padavin. (ARSO)

Untitled
Vertikalna sondaža – LJUBLJANA
Vir: ARSO
Na fotografiji vertikalne sondaže nad Ljubljano je v območju rdečega kroga označena kritična plast, na kateri se je temperatura zaradi dotoka toplega zraka dvignila nad ledišče in posledično je v tem območju sneženje prehajalo v dež, ki je pod 1100 m začel zmrzovati in na tla padal kot leden dež. 

Da je vremenska situacija bila resnično nevarna pričajo tudi slike meteoalarma, ki je bil 2. 2. 2014 za celotno državi obarvan v rdečo barvo! Za območje severozahodne Slovenije je bil rdeč alarm izdan že v petek 31.1., saj se je zaradi velikih količin novozapadlega snega močno povečala nevarnost proženja snežnih plazov!

In kaj pomeni rdeča barva? 

“Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju lahko nastanejo večja materialna škoda in nesreče, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe.” (vir: Meteoalarm)

3
Stopnje vremenske ogroženosti po regijah za petek, 31. 1. 2014
Vir: ARSO
2
Stopnje vremenske ogroženosti po regijah za soboto, 1. 2. 2014
Vir: ARSO
1
Stopnje vremenske ogroženosti po regijah za nedeljo, 2. 2. 2014
Vir: ARSO

PREGLEDNICA: Štiridnevna vsota padavin (mm) in pripadajoča povratna doba (leta) na izbranih meteoroloških postajah, od 7. ure 30. januarja do 7. ure 3. februarja 2014. Za primerjavo je podan rekord izmerjen v mesecu januarju ali februarju (do leta 2013) skupaj z letom izmerjenega rekorda. Nove rekordne vrednosti so podane z rdečim tiskom. V zadnjem stolpcu je podana dolžina merilnega niza v letih. (ARSO)

Untitled
Vir: ARSO

 

CELOTNO POROČILO SI LAHKO POGLEDATE TUKAJ

Novice ciklon.si <–

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor