Stanje se je ponoči in dopoldan poslabšalo!

Na celotnem področju Elektro Primorske se je stanje predvsem na električnem omrežju v zadnjih urah bistveno poslabšalo! Povečalo se je število padcev dreves, težave so se pojavile tudi tam, kjer so jih pretekle dni že odpravili. Nove težave so se pojavile tudi drugod po državi.

road-sign
Foto: Reuters

Z Elektra Primorska so sporočili, da se je stanje v zadnji uri bistveno poslabšalo. Brez električne energije je približno 12.000 odjemalcev. Na terenu so vse razpoložljive ekipe.

“Tekom noči so se stvari zelo, zelo poslabšale. Žledenje se je razširilo še na občino Kobarid, tako da so vse vasi v okolici Kobarida brez električne energije, nekatere že zelo dolgo časa. Iščemo te agregate vsepovsod, kjer se da kaj dobiti. Potrebovali bi tudi neke večje agregate. Vpliva na razdeljevanje teh večjih agregatov pa nimamo, ker je to vse v pristojnosti Elektro Primorske, ker samo oni razdeljujejo in priklapljajo te agregate,” stanje na Severno Primorskem opisuje poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač. Na naše vprašanje, po kakšnem ključu večje agregate razdeljujejo, je odgovoril: “Ne vem. Ravno sem nameraval poklicati pristojnega z Elektra Primorska, da bi izvedel, kdaj tekom dneva nameravajo kakšnega priključiti.”

Odziv prebivalcev na včerajšnjo akcijo, da posodijo agregate, ki jih ne rabijo, je bil dober. Odzvalo se je okoli 15 ljudi, ki so odstopili svoje agregate. Podatkov o tem, kaj je z agregati, ki naj bi jih ponudila Kmečka zveza Furlanije – Julijske krajine, Kosmač nima. Dejal le, da se bodo ti agregati zbrali v Sežani in od tam razdeljevali.

“Pri nas je malo težja situacija, ker so brez elektrike posamezne domačije, ker situacije ne moreš rešiti s priklopom agregata na transformatorsko postajo,” poudarja Kosmač. Žarišča ostajajo ista kot včeraj, oziroma so se še malo razširila. Danes jim je na pomoč prišlo 30 vojakov, ki bodo pomagali čistiti žled na trnovsko-banjški planoti.

Težave, kjer so jih že odpravili

Po besedah Kosmača je ponoči ponovno zmanjkalo elektrike v Čepovanu. Ponoči je bila prekinjena tudi dobava električne energije odjemalcem v Trenti.

Poleg vseh cest, na katerih so imeli že doslej težave, so ponoči zaprli še ceste Kanal–Lig, Ročinj–Lig in Kambreško–Livek. Zaprta je tudi cesta Vrsno–Krn, kar je vas Krn odrezalo od sveta.

Včeraj so za oskrbo prebivalcev z elektriko na Idrijsko pripeljali dva večja agregata za napajanje črpališča pitne vode. Med posamezna gospodinjstva so razdelili okrog 70 manjših agregatov. Z Elektro Primorska so dopoldne sporočili, da bodo nadaljevali razdeljevanje in priklapljanje agregatov po celotnem območju, ki ga pokrivajo.

Ponekod bo elektrika vzpostavljena šele proti koncu tedna

Na Gorenjskem, kjer je bilo v ponedeljek brez elektrike okrog 5000 gospodinjstev, je bila v torek popoldne prekinjena oskrba z električno energijo še 250 odjemalcem na 44 transformatorskih postajah, 733 odjemalcem pa je Elektro Gorenjska elektriko zagotovil s pomočjo agregatov. Zvečer in ponoči so na posameznih lokacijah zaradi poloma drevja nastale nove napake na omrežju, tako da je bilo brez elektrike skupaj okrog 400 domov, so pojasnili v Elektru Gorenjska.

Elektro Ljubljana

Tudi na območju Elektra Ljubljana je ponoči prišlo do dodatnih okvar na že popravljenem omrežju, tako je trenutno brez napetosti 924 transformatorskih postaj, brez oskrbe z električno energijo je še vedno 24.000 odjemalcev.

Srednjenapetostno napajanje jim je v veliki meri uspelo ponovno vzpostaviti na Dolenjskem in v Zasavju. Največjo težavo še vedno predstavlja Notranjska, kjer skušajo znova vzpostaviti 110-kilovoltni daljnovod, na tem območju morajo nadomestiti deset poškodovanih jeklenih stebrov. Na terenu je približno 600 delavcev, od tega 450 delavcev Elektra Ljubljana in 150 zunanjih. Zasilno oskrbo z električno energijo v tem trenutku zagotavljajo s 23 agregati iz mednarodne pomoči in šestimi svojimi.

Elektro Maribor

Potem ko so elektromonterji na območju Elektra Maribor v torek zvečer napajanje omogočili že skoraj vsem odjemalcem, z izjemo okoli 2400 na območju Poljčan, Zreč in Selnice, so se ponoči razmere znova nekoliko poslabšale. Brez elektrike je namreč spet ostalo 7700 odjemalcev, pred pol ure pa je bilo brez napajanja še okoli 6200 odjemalcev. Iz Elektra Maribor ob tem sporočajo, da drevje še vedno pada, nov dež dodatno vpliva na močno poledenelost naprav in ivje, ki povzročata zemeljske stike. Zaradi tega kljub velikim naporom vseh ekip prihaja do dodatnih poškodb omrežja in do novih izpadov.

Elektro Celje

Tudi iz Elektra Celje so sporočili, da je ponoči prišlo do rahlega poslabšanja, vnovičnega lomljenja vej. Na celotnem območju, ki ga pokriva Elektro Celje je bilo ob 7. uri brez napajanja 3.895 odjemalcev. Največ težav je na območju Koroške (Vuzenica, Poljana, Mislinja), Šaleške doline (Andraž, Lokovica, Velunja), Savinjske doline (Logarska Dolina, Ljubno, Citrija, Zadrečka Dolina), na širšem Celjskem območju (Paški Kozjak) in Krškega (Brestanica, Planina). Pri vzpostavljanju napajanja si tudi v Elektru celje pomagajo z agregati, iz Avstrije so prejeli šest agregatov, slovenska vojska pa jih je priskrbela osem.

Vir: 24ur, Žurnal, Elektro Primorska

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor