Kako prijaviti škodo, ki jo je povzročilo vreme?

“Zavarovalnice se MORAJO odzvati na prijavo škode,” za siol.net pravi zavarovalniški svetovalec Jernej Vogrinc. Na enem mestu smo zbrali nasvete, kako prijaviti škodo, ki je nastala po uničujočem koncu tedna. Zavarovalnice svetujejo tudi, da škodo prijavite, ko bo nevarnost mimo in bodo cenilci lahko varno prišli na kraj nesreče. 

Notranjska, Martin Česnik (18)
Foto: Martin Česnik

Ledena ujma, ki nas je udarila ob koncu tedna, je povzročila opustošenje, kot ga pomnijo le redki. Prizadet je velik del države, eden od prvih korakov za številne, potem ko se razmere umirijo, bo prijava nastale škode.

“Zavarovanci naj se obrnejo na zastopnika zavarovalnice, pri katerem so sklenili zavarovalno polico, saj se je ta dolžan odzvati v primeru škodnega dogodka. Ali pa naj pokličejo škodni oddelek zavarovalnice ali pošljejo pisno prijavo po elektronski pošti ter pripišejo svoje podatke, številko police, priložijo naj tudi fotografije, na katerih se vidi nastala škoda. Zavarovalnica jih bo poklicala, saj se na elektronsko pošto mora odzvati,” na vprašanje, kaj naj bo prvi korak pri prijavi škode, nastale v nedavni vremenski ujmi, odgovarja zavarovalniški svetovalec Jernej Vogrinc iz podjetja Safe Life.

Vogrinc dodaja, da naj ljudje, če je to mogoče, poskušajo aktivno preprečiti tudi nadaljnjo škodo na premoženju.

To ljudem svetujejo tudi zavarovalnice. Pri tem opozarjajo, naj se zavarovanci ne izpostavljajo po nepotrebnem, na prvem mestu je namreč še vedno njihova varnost. Škodo bodo lahko nemoteno prijavili tudi, ko bo nevarnost minila in bodo cenilci lahko opravili ogled.

Vir: Reuters
Vir: Reuters

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica prijave škode sprejema na brezplačnih dežurnih številkah 080 555 555 in 080 2864 ter prek spletne strani. Zavarovanci se lahko za pomoč obrnejo tudi na svojega zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo oziroma zastopniško pisarno ali na sedež območne enote zavarovalnice. 

Prijavite lahko škodo na nepremičninah zaradi padca drevesa ali vej, škodo zaradi snega in škodo na vozilih, kadar ima lastnik sklenjeno kasko zavarovanje. Za pomoč in pojasnila v primeru škodnih dogodkov in prijave škode na vozilih je zavarovancem na voljo mobilna aplikacija, ki jo lahko brezplačno namestijo prek Apple App Store in Google Play. 

Pri prijavi škode naj zavarovanci:

– čim natančneje navedejo poškodovane stvari,
– fotografirajo nastalo škodo 
– ter obvezno pripišejo telefonsko številko, svoj elektronski naslov in številko transakcijskega računa za nakazilo škode. 

Ob prijavi naj imajo zavarovanci pri sebi:

– številko zavarovalne police,
– številko vozniškega in številko prometnega dovoljenja (ob prijavi škodnega primera iz zavarovanja avtomobilskega kaska).

Manjše škode na nepremičninah in premičninah Zavarovalnica Triglav izplačuje v nekaj dneh po cenitvi, če se stranka z oceno strinja. 

Kadar je škoda večje vrednosti, se zavarovalnica ob cenitvi z zavarovancem dogovori za način sanacije in ponudi izplačilo akontacije. Pri škodi na vozilih se z zavarovanci ob cenitvi dogovorijo o načinu sanacije škode.

Zaradi izpada električne energije so zaprti sedež OE Postojna Zavarovalnice Triglav na Novem trgu 5, predstavništvo Cerknica na Cesti 4. maja 50a, zastopstvo Stari trg pri Ložu na Cesti notranjskega odreda 10 in predstavništvo Logatec na Tržaški cesta 19a. Strankam svetujejo, naj se obrnejo na predstavništvo Vrhnika na Trgu Karla Grabeljška 2b, dosegljivo na telefonski številki (01) 750 56 24.

Zavarovalnica Maribor

Na Zavarovalnici Maribor svetujejo, da zavarovanci nastalo škodo fotografirajo.
V ujmi poškodovane predmete naj shranijo, da si jih bodo cenilci lahko ogledali in izvedli cenitev.

Prijava škode naj bo takoj, ko je mogoče. To lahko zavarovanci storijo:

prek spletnega obrazca in na spletnem mestu
– v najbližji poslovalnici Zavarovalnice Maribor ali prek zastopnikov,
– na brezplačni telefonski številki 080 19 21.

Za prijavo škode potrebujete številko zavarovalne police.
Najbližjo poslovalnico, kjer lahko prijavijo škodo, lahko zavarovanci poiščejo na zemljevidu na spletnem mestu zavarovalnice.
Vse dodatne informacije lahko zavarovanci dobijo prek elektronske pošte: pr@zav-mb.si.

Adriatic-Slovenica

Škodo lahko zavarovanci Adriatica Slovenice prijavijo na povezavi. S tem si zagotovijo neposredno komunikacijo s škodnim skrbnikom ter vsa potrebna obvestila napotke.
Škodo lahko zavarovanci prijavijo tudi naknadno na poslovnih enotah ali o njej obvestijo svojega zastopnika.

Adriatic Slovenica zavarovancem svetuje, naj:

– škodo, če je mogoče, fotografirajo,
– shranijo poškodovane predmete
– in počakajo na ogled cenilcev.

Vse poslovne enote Adriatica Slovenice, razen poslovne enote Postojna, ki je zaprta zaradi izpada električne energije in nedostopnih cestnih povezav, delujejo nemoteno. Kljub temu se stranke tudi na Notranjskem lahko za nasvete in pomoč pri prijavi škode lahko obrnejo na pisarne Adriatica Slovenije v Pivki in v Ilirski Bistrici, ki poslujeta nemoteno.

Zavarovalnica Tilia

Na Zavarovalnici Tilia svetujejo, naj zavarovanci:

– nastalo škodo fotografirajo,
– škodo prijavijo čim prej, v vsakem primeru pa, dokler so vidne posledice na imetju,
– poškodovane in uničene stvari shranijo, saj lahko cenilec le tako oceni škodo.

Škodo lahko zavarovanci prijavijo na naslednje načine:

– osebno na zavarovalnici,
– pokličejo zavarovalnico ali svojega zastopnika,
– prek elektronske pošte,
– z izpolnjenim obrazcem na internetu,
– prek spletnega portala e-Tilia,
– na telefonski številki 080 22 45.

Poleg zavarovanca lahko škodo prijavi tudi pooblaščena oseba, pri prijavi naj navede naslednje podatke: številka zavarovalne police, telefonska številka zavarovanca, kraj nastanka škode, opis škode.

 

Vir: siol.net

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor