Žled ne popušča, še vedno 50.000 gospodinjstev v “temi”

Po Sloveniji se stanje le stežka nekoliko izboljšuje. Trenutno je po državi še vedno okrog 50.000 ljudi brez električne energije, mnogi so tako na hladnem že četrti dan. Najhuje je na območju elektra Primorska in na območju elektra Ljubljana. Uničenih je že skoraj 50 % Slovenskih gozdov, razmere pa se lahko zaradi novih padavin danes in jutri, predvsem na Notranjskem in severnem Primorskem, še nekoliko poslabšajo. 

road-sign
Vir: Reuters

Največje težave predvsem v električni oskrbi

Brez električne energije sicer še vedno ostaja po 10.000 odjemalcev na območju Elektra Primorska, 8.700 odjemalcev Elektra Celje, 9.000 na Mariborskem in 1.200 na Gorenjskem.

Najhujše so še vedno razmere na območju Elektra Ljubljana, kjer je brez električne energije 25.000 odjemalcev, pri čemer pa v elektropodjetju opozarjajo, naj se prebivalci na območjih Cerknice, Starega trga, med Cerknico in Sodražico, Babnega Polja, v dolini reke Kolpe, med Cerknico in Logatcem, Logatca, med Logatcem in Žibršami, Logatcem in Kalcami ter med Logatcem in Rovtami pripravijo, saj bodo brez elektrike še do konca tedna.

Odjemalce na območjih Zagorja, Kamnika, Domžal, Grosupljega, Ivančne Gorice, Kočevje, Ribnica, Žiri, Vrhnika in Trebnjega pa v Elektru Ljubljana opozarjajo, da bo zaradi odprave okvar dobava večkrat motena.

sled
Vir: Reuters

Čakajo na agregate

Na območju Elektra Primorske, to je na delu Notranjske in na severnem Primorskem, pa je brez elektrike več kot 10 tisoč odjemalcev. Na elektriko še vedno čakajo tudi v Postojni in okoliških krajih ter na območju Knežaka. Pristojni upajo, da jim bo električno energijo uspelo vzpostaviti tudi s pomočjo agregatov, ki so jih poslali iz Avstrije, Češke in Nemčije, poroča Radio Slovenija.

Delavci izčrpani, poškodbe omrežja zahtevne 

V Elektru Maribor, kjer je bilo v ponedeljek zjutraj brez elektrike 47.000 gospodinjstev, so do večera mnogim elektriko le pripeljali, še vedno pa brez nje ostaja okoli 9.000 domov. Poudarjajo, da se občasno še pojavljajo nove poškodbe na omrežju, zato kljub delu na terenu zaradi “zahtevnosti in obsežnosti poškodb omrežja ter izčrpanosti ekip”nekatera območja tudi danes najverjetneje še ne bodo dobila elektrike. Ekipam monterjev pomagajo še dodatne ekipe sekačev, gasilcev in gradbenih delavcev.

V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini še odrezani od sveta

Iz Elektra Celje sporočajo, da je na njihovem območju najhuje na Koroškem, v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini. “Oskrba z električno energijo je motena pri 2.400 odjemalcih na območju Koroške, na območju Šaleške doline 3.600 odjemalcev, v Savinjski dolini 2.400 odjemalcev, širšem Celjskem območju 131 odjemalcev in na območju Krškega 169 odjemalcev,” pojasnjujejo in dodajajo, da so na terenu vse razpoložljive ekipe.

V Šaleški in Zgornji Savinjski dolini so brez elektrike že četrti dan. Ponoči so se razmere nekoliko izboljšale v občini Šoštanj, kjer so dobili iz Avstrije agregate za napajanje posameznih naselij. Gasilci, cestarji in komunalni delavci so očistili večino glavnih prometnic, zaradi podrtih dreves pa so še vedno zaprte številne lokalne ceste v prizadetih občinah.

V visokogorskih krajih še vedno odrezani od sveta

Zaradi lomljenja vejevja in podiranja dreves, povešenih vodnikov in zrušenih daljnovodov je na omrežju Elektra Gorenjska še vedno motena oskrba z električno energijo na 64 transformatorskih postajah, kar pomeni, da je približno 1.200 odjemalcev še vedno brez elektrike. Posamezna območja so oskrbeli tudi s pomočjo agregatov ali s prenapajanji.

Motena ali prekinjena oskrba z električno energijo je še vedno v visokogorskih krajih, in sicer v Poljanski dolini in na območju Železnikov, na Krvavcu, od Tržiča proti Jelendolu, v Srednji vasi v Bohinju, na Jesenicah, delno je prekinjena oskrba z elektriko tudi v Gorjah. Največ težav imajo ekipe na nedostopnih krajih, kot je tudi vzhodni del občine Gorenja vas – Poljane. Največ škode je na območju Sovodnja, kjer so že tretji dan brez elektrike in telefonskih povezav, poroča Radio Slovenija.

Besedišče: rtvslo.si

Informacije o stanju nam lahko pošljete na e-mail info@ciklon.si. Hvala, da ste z nami!

Aleš R.

Glejte tudi …

IZREDNE NOVICE – Žled

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor