Risi in volkovi lahko pobegnejo, vendar zaenkrat še vztrajajo za poškodovano ograjo

Vreme je povzročilo veliko škode tudi v živalskem vrtu Ljubljana. Predvsem zaradi dreves, ki so padla na ograje, bo ZOO do nadaljnega zaprt za vse obiskovalce.  Največja težava je ograja, ki jo je zaradi poledenelih oziroma razmočenih strmin in padajočega drevja nemogoče menjati, so sporočili iz živalskega vrta.

V ponedeljek zjutraj so se delavci Živalskega vrta Ljubljana na delovno mesto prebijali mimo zapor in med povešenim vejevjem na Večni poti, ki je uradno še vedno zaprta za promet.

1551637_677709735613965_74574712_n
Vir fotografij: ZOO Ljubljana

Pot so jim sproti izžagali

Nekaterim so pot v službo sproti izžagali kar gasilci Gasilske brigade Ljubljana, ki so zjutraj priskočili na pomoč. Spanca namreč ni bilo, saj je okrog desetih zvečer večje drevo z notranje strani padlo čez pot do medvednjaka na ograjo volkov ter jo zmečkalo in tako odprlo izhod volkovom.

Odprtino so dežurni zaposleni skušali nekoliko zapreti in preliti z neprijetnimi vonjavami, da bi volkove odvrnili od raziskovanja odprtine. V ogrado so jim dali hrano in vso noč spremljali stanje, saj česa drugega zaradi grozečega in povešenega drevja ni bilo mogoče ukreniti. Zaradi neprijetnega vremena in navajenosti so volkovi noč prespali v podzemnih brlogih in ostali v svoji ogradi.

Večja previdnost zaradi volkov

Padlo drevo so zjutraj vzdrževalni službi živalskega vrta zaradi nevarnih razmer pomagali odstraniti gasilci Gasilske brigade Ljubljana, za vsak primer pa so jih pri delu varovali zaposleni z anestezijskim in strelnim orožjem. Volkovi odraslim ljudem načeloma niso nevarni in tudi oskrbniki med oskrbovanjem vstopajo v njihove prostore, v stresnih razmerah pa je potrebna večja previdnost.

Ograja je že popravljena, kljub temu pa bodo volkove takoj, ko bodo varnostne razmere omogočale, poskušali preseliti v zaprte, varnejše prostore. Vremenska napoved namreč ni obetavna, preselitev pa bo zahtevala vsaj dve uri gibanja na skrajno nevarnem terenu pod povešenim in obteženim drevjem, ki se še vedno ruši.

Otežena oskrba živali

Za zdaj drugih hujših poškodb stavb ali živali ni, je pa padajoče drevje in vejevje zaprlo poti na zgornjem delu živalskega vrta in močno otežilo oskrbo.

Kljub temu so se zaposleni peš že prebili tudi do zgornjih ograd in preverili prisotnost živali. Za zdaj še vse živali vztrajajo v svojih ogradah, tudi risinja je še vedno na svoji najljubši smreki. Danes ni bilo videti edinole samca risa, kar pa zanj ni nenavadno. Zelo verjetno tudi on vztraja v svojem brlogu.

Škoda še ni ocenjena

Danes v živalskem vrtu z agenti zavarovalnice že uradno ocenjujejo tudi škodo, vendar številke še niso znane. Poškodovane so ograde muflonov, gamsov, risov, gvanakov in kozorogov ter več deset metrov zunanje ograje.

Največja težava pri vsem pa je, da je ograjo v takšnih pogojih poledenelih oziroma razmočenih strmin in padajočega drevja nemogoče menjati. Živalski vrt bo tako predvidoma vsaj še teden dni za obiskovalce zaprt.

Porušila se je najdebelejša bukev

Danes dopoldne se je porušila tudi najdebelejša bukev, ki je bila edina točkovna naravna zanimivost v Živalskem vrtu Ljubljana.

Strokovna vodja Barbara Mihelič je ob tem dejala, da “tako črne situacije, kot je ta žled, kakršnega ne pomnijo, imajo vendarle tudi svetle plati. “Lepo je doživeti takšno srčnost kolegov, ki tudi v izrednih razmerah pridejo na delo in ki oskrbijo svoje živali ne glede na to, kako nevarna je pot do njih. Prejeli smo tudi več klicev in ponudb za pomoč zunanjih sodelavcev, nekateri pa so kar z opremo prišli na jutranji sestanek. Izredno hvaležni smo tudi gasilcem Gasilske brigade Ljubljana in PGD-ja Vič, ki so prav tako sami srčni in neustrašni fantje ter v teh dneh rešujejo in žagajo tam, kjer si nihče drug več ne upa.”

Vir: rtvslo.si, ZOO Ljubljana

Včeraj so na facebook strani ZOO Ljubljana zapisali …

“SPOROČILO ZA JAVNOST 2 februar 2014/ žled
ŽIVALSKI VRT ZARADI PODIRAJOČEGA DREVJA DANES ZAPRL VRATA ZA JAVNOST
Nočna služba živalskega vrta se je vso noč borila s padajočim in povešenim drevjem ter vejevjem, vendar so se do jutra razmere le še poslabševale, zato so se odločili, da bo zaradi nevarnosti danes živalski vrt za javnost zaprt. Padla drevesa so na večih mestih odprla zunanjo ograjo ter poškodovala nekaj zgradb. Nevarne živali (leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi, gepardi) so na varnem in pod nadzorom v notranjih zidanih prostorih. Nevarnost pobega grozi le pri risih, KI LJUDEM NISO NEVARNI IN kjer je pet podrtih dreves naredilo 50 m dolgo vrzel v zunanji ograji in ograji risov. Ker se drevje na vrhu Rožnika neprestano podira, ograje trenutno ni mogoče sanirati, par risov pa zaradi navajenosti še vedno vztraja v ogradi.
V živalskem vrtu danes vladajo izredne razmere, saj se vejevje in drevje že vso noč in ves dan podira po vsej površini. Zunanja ograja je podrta na štirih mestih, padlo je več deset večjih dreves in veliko število vrhov ter vejevja. Zjutraj je večji hrast padel na nov kontejner za oskrbnike, se prelomil, nato pa pomečkal še službeno vozilo in oplazil streho kuhinje. Največ drevja je padlo z zunanje strani navznoter ob vzhodnem robu oboda – na kozolec ter konjske hleve kmetije, v ogrado gepardov in kanadskih gosi ter ob centralnem bajerju na Večno pot. Najhuje je bilo pri ogradi risov, kjer je notranjo in zunanjo ograjo padajoče drevje pomendralo v dolžini 50 metrov. Zaradi prevelike nevarnosti vrzeli še ni bilo mogoče sanirati. K sreči sta risa navajena na svojo ogrado in še vedno čakata v ogradi. Možnost pobega je sicer velika, vendar živali za ljudi nista nevarni, četudi bosta ušli. Uničene so tudi ograje gamsov in kozorogov. Vse nevarne živali so zaprte v notranje prostore, volkovi pod nadzorom. Kljub največji stopnji nevarnosti so bile danes vse živali oskrbljene.
Oskrbnikom, veterinarjem ter dežurnemu osebju so okrog 12. 30 ure na pomoč priskočili gasilci PGD Vič, pod vodstvom poveljnika Jerneja Panceta. Deset gasilcev je pred tem na Brdnikovi in večni poti odstranjevalo padlo drevje, okrog poldneva pa so Večno pot v celoti zaprli za promet ter se napotili v živalski vrt. V slabih dveh urah so pomagali odstraniti predvsem tisto drevje, ki je ogrožalo zunanjo ograjo in stavbe, ostalo bo zaradi nevarnosti žal moralo počakati na varnejše razmere, ponoči pa bo ostala na delu dežurna ekipa veterinarjev, oskrbnikov in vzdrževalcev.
Živalski vrt bo najverjetneje ostal za javnost zaprt še kakšen dan ali dva, dokler ne bo odstranjeno vse nevarno vejevje ter sanirane vse poškodovane ograje. O stanju bomo medije redno obveščali. Vse novosti lahko sledite v našem središču za medije. Če novic ne bo, to pomeni, da ni pomembnejših novih zadev.
Snemanje na območju živalskega vrta žal ni mogoče, zato pa smo pripravili izbor fotografij, ki so vam na voljo za morebitne objave. Vse, ki bi se morebiti vseeno odločili za fotografiranje z zunanje strani OPOZARJAMO, DA JE ZADRŽEVANJE NA PODROČJU ROŽNIKA V TRENUTNIH RAZMERAH SMRTNO NEVARNO IN ODSVETOVANO, Večna pot nevarna in zaprta. Vse, ki bi želeli še kakršnekoli informacije prosimo, da se obračajo na e-maila, saj smo vsi zasedeni z urejanjem izrednih razmer. Poskusili bomo odgovoriti čim prej. Zahvaljujemo se za razumevanje.
V kolikor bi kdo opazil kakšno od zoo živali izven območja živalskega vrta, vljudno prosimo, da to nemudoma sporoči na 112, center za obveščanje.
Konec sporočila.”

Vir: ZOO Ljubljana (facebook)

Današnje fotografije stanja v Ljubljanskem živalskem vrtu …

Vir fotografij: ZOO Ljubljana

Fotografije podrtega hrasta (2. 2. 2014) …

Vir fotografij: ZOO Ljubljana

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor