IZREDNE RAZMERE: Potrebovali bomo mednarodno pomoč

Žled in led ne popuščata! V notranjosti države se zaradi nizkih temperatur in dežja težave le še stopnjujejo! Za celotno države, razen Primorske, je izdan RDEČI ALARM! Če to ni potrebno, se ne odpravljajte na pot, gozdovi so smrtno nevarni, …

SI-140202
Meteoalarm: Razmere so smrtno nevarne!

Poročajte nam o stanju pri vas na mail info@ciklon.si

Vremenske nevšečnosti so se v soboto kar vrstile. Noč je brez oskrbe z električno energijo preživelo okoli 22.000 gospodinjstev, poroča Radio Slovenija.

Skupaj s transformatorskimi postajami v Logatcu, na Vrhniki in v Kamniku – vsi našteti kraji spadajo pod Elektro Ljubljana, – je brez elektrike sinoči ostalo približno 18 tisoč gospodinjstev. Na območju Logatca je zaradi tega tudi prekinjena dobava pitne vode.

Zaradi posledic žleda in podirajočih se dreves je trenutno brez elektrike 30.000 odjemalcev Elektra Ljubljana. Kot so sporočili iz omenjenega distributerja, je oskrba motena zaradi izpada 1297 transformatorskih postaj na območju Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Kamnika, Grosuplja, Domžal, Zagorja, Tacna, Šentjerneja in Trebnjega. Brez elektrike so tudi v občini Ig. Najhuje je na področju Starega trga, kjer so odjemalci v Babnem Polju že več kot 24 ur brez električne energije.

Ljubljanski regijski center uprave za zaščito ljudem svetuje, naj z avtomobili ostanejo doma, saj so ceste poledenele in jih ne zmorejo sproti posipavati. Opozarjajo še, naj ne hodijo na Šmarno goro, saj je ta zaradi podirajočih se dreves smrtno nevarno.

Kot pojasnjujejo na Elektru Ljubljana, zaradi izjemno kritičnih vremenskih razmer, predvsem žleda, prihaja do vedno novih okvar, kar jim tudi onemogoča dostop do odjemalcev, ki so že dlje časa brez električne energije. Na terenu so sicer vse razpoložljive ekipe.

Na območjih delovanja družb Elektro Primorska in Elektro Ljubljana je bilo v soboto brez električne oskrbe več kot 13.000 odjemalcev. Ministrstvo za obrambo je v Postojno poslalo 30 električnih agregatov za stanovanjske hiše ter pet večjih agregatov, ki so primerni za oskrbo večjih objektov, kot so zdravstveni domovi ali šole.

Po besedah predstavnikov primorskega elektrodistributerja, so poškodbe omrežja tako hude, da bi popravilo lahko trajalo okoli teden dni, poroča Radio Slovenija.

Izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni in vas Slavina je z državnim sekretarjem ministrstva za obrambo Zoranom Klemenčičem obiskal predsednik republike Borut Pahor.

Untitled
Ljudje neprestano kličejo, gasilci, civilna zaščita in vojska imajo polne roke dela!
Vir: Spin

Izredne razmere v Velenju in Mariboru

Kot sporočajo iz Elektra Maribor, je bilo ponoči brez električne energije okoli 12.000 njihovih odjemalcev, trenutno pa je takih še vedno okoli 8600. Gre za območja, ki jih pokrivajo razdelilne postaje Ruše, Sladki vrh, Rače, Dobrava, Radenci, Breg in Slovenske Konjice. Iz mariborskega elektrodistributerja, ki sicer oskrbuje več kot 213.000 uporabnikov omrežja na skoraj celotnem območju severovzhodne Slovenije, še sporočajo, da so za zagotovitev ponovne oskrbe ves čas aktivirane vse njihove razpoložljive ekipe elektromonterjev, odjemalce pa glede na razmere prosijo za razumevanje.

K previdnosti je občane pozval tudi mariborski župan Andrej Fištravec in dodal, naj se ljudje ne odpravljajo na ceste oziroma na pot, če to ni nujno potrebno. Vremenske razmere so namreč po njegovih besedah ekstremne, ledeni dež in žled pa sproti zmrzujeta na površinah, kamor padeta, zato prihaja do lomov dreves in poledenelih cest, pločnikov in drugih površin. Kot je Fištravec zapisal na svojem profilu na Facebooku, so mu z urgence Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočili, da so samo v soboto zaradi zlomov in drugih podobnih poškodb sprejeli kar 103 ljudi, to pa je bistveno več kot je običajno. O razmerah se je mariborski župan pozanimal tudi pri Nigradu in Snagi, ki v Mariboru opravljata zimsko službo, in v obeh podjetjih so mu zagotovili, da delajo na meji svojih zmogljivosti.

Tudi v velenjski občini vladajo izredne vremenske razmere. Zaradi mokrega snega in žleda se je podrlo več dreves. Zaprta je cesta Velenje-Polzela, kjer so razmere zaradi podrtih dreves še posebej slabe. Občanke in občane pozivajo, da se na pot odpravijo samo, če je to res potrebno, saj je celotno odpravljanje težav zaradi poledice trenutno onemogočeno. Prav tako občanke in občane pozivajo, naj bodo na poti zelo previdni in naj poskrbijo, da imajo na avtomobilih ustrezno zimsko opremo.

Brez električne energije so ostali tudi na Dolenjskem, kjer je bil zaradi tega tudi oviran promet na tamkajšnji avtocesti, najhuje pa je v okolici Kočevja, Cerknice, Grosuplja in Ribnice.

Na Gorenjskem je ponoči ponovno snežilo. Zapadlo je okrog deset centimetrov novega snega. Težak sneg in žled podirata drevesa in povzročata težave pri oskrbi z električno energijo. Nekatere ceste so zaradi podrtega drevja neprevozne, brez elektrike je skoraj 3000 odjemalcev. Na Elektru Gorenjske so povedali, da se je sneg oprijemal drogov in vodnikov, ponekod so se zrušili tudi daljnovodi.

Postojno sta obiskala tudi Bratušekova in Jakič

Premierka Alenka Bratušek je skupaj z obrambnim ministrom Romanom Jakičem obiskala Postojno, ki je zaradi snega in žleda utrpela veliko škode. Jakič je ob obisku Postojne dejal, da bomo potrebovali mednarodno pomoč. Zanjo bomo zaprosili Evropsko unijo, sicer pa je dejal, da so na terenu pripadniki civilne zaščite, gasilci in tudi ekipa Slovenske vojske. Bratuškova pa je dejala, da je treba najprej zagotoviti varnost ljudi, o škodi, ki bo ogromna, pa bomo po njenih besedah govorili kasneje.

@Astra3
Vir: Astra, Vremenski forum Zevs

Vir: rtvslo, 24ur.com

Aleš Rozman

Poglejte tudi …

Situacija na območju postojne (1.2.2014)

Včerajšnje novice

Novice ciklon.si

FACEBOOK OBVEŠČANJE … 

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor