ZADNJE NOVICE: Ponekod vladajo izredne razmere!

V večjem delu države je še vedno zelo hudo, padavine se od juga trenutno nekoliko krepijo, temperature pa predvsem na vzhodu države ostajajo pod lediščem. Žled se bo po večini države še debelil, možna je tudi poledica! Zaradi vremenskih razmer je zelo verjetno pričakovati nove izpade električne energije, podiranje dreves, zdrse avtomobilov, …! 

Trenutno temperature po državi vztrajajo pod lediščem in bodo tudi v prihodnje vztrajale! Najhladneje je na območju Štajerske in Prekmurja, kjer se temperature gibljejo med -2 in -5 °C. Kljub nizkim temperaturam bo ponoči še povsod, razen na Gorenjskem, deževalo. Žled se bo debelil! 

Postojna, Nika Sedmak
Postojna, Nika Sedmak

FOTOGRAFIJE NAM LAHKO POŠLJETE PO ELEKTRONSKI POŠTI NA NASLOV info@ciklon.si ali na facebook strani CIKLON.SI !

OPOZORILA!
Dež se od juga krepi, temperature ostajajo pod lediščem! 

Trenutne temperature po Sloveniji … 
Maribor: -4 °C
Murska Sobota: -3 °C
Ptuj: -3 °C
Celje: -3 °C
Velenje: -2 °C
Hrastnik: -2 °C
Novo mesto: -2 °C
Podčetrtek: -2 °C
Krško: -2 °C
Slovenj Gradec: -1 °C
Letališče J. Pučnika Lj.: -1 °C
Litija: -1 °C
Ljubljana: 0 °C
Postojna: 0 °C
Logatec: -1°C …
Drugod se temeprature pravtako gibljejo od -2 do 1 °C.

ŽLED
Ponoči bo predvidoma veliko preglavic povzročal predvsem žled, ki se bo marsikje še debelil! Možnih je veliko novih podrtih dreves, izpadov elektrike, lomljenja vej, … Zmrzovalo bo praktično vse, kar bo prišlo v stik z dežjem na prostem.
POLEDICA
Kombinacija dežja in nizkih temperatur je recept za hujše poledice. Tudi ta noč ne bo izjema! Ponekod bo možna poledica. Bodite previdni predvsem na cestah in pločnikih!

SNEG
Na severozahodu države bo še naprej večinoma snežilo. Ponekod lahko do petka zapade še od 30 do 70 cm novega snega!

Jutri čez dan pričakujemo tudi drugod po državi prehod padavin iz dežja v sneg! Ponekod lahko do ponedeljka čez dan zapade še dodatnih 10 do 20 cm novega snega!

POPLAVE
Predvsem na območju Jugozahodne Slovenije še naprej obstaja verjetnost razlivanja rek, potokov in hudournikov. To velja predvsem za območje reke Reke.

GLEJTE TUDI … 
Meteoalarm
Snow Map
Hidroalarm
Ciklon.si novice
Radarska slika padavin

Postojna, Nika Sedmak (2)

18:15 Zaradi podrtega električnega kabla zaprt del primorske AC

Primorska avtocesta je bila do 18.30 med Postojno in počivališčem Studenec zaprta v obe smeri zaradi električnega kabla, ki je padel na cestišče, navajajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Še vedno pa opozarjajo, da so zaradi padavin (lahko je dež, leden dež, dež ki prehaja v sneg in obratno) in nizkih temperatur po državi so številne ceste navkljub posipanju lahko poledenele.

Največ težav lahko vozniki pričakujejo na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju. Opozorilo velja za vse ceste, vozite počasneje in previdno.

16:50 Vlaki še vedno zamujajo

Mednarodni potniški vlaki med Beljakom in Jesenicami so spet začeli voziti. Vlaki vozijo z dizelskimi lokomotivami, zaradi česar bo v mednarodnem prometu še prihajalo do zamud.

Številni vlaki, ki vozijo na relacijah po Sloveniji, imajo danes zamude. Najdaljše zamude imata vlaka, ki vozita iz Sežane in Ilirske Bistrice v Ljubljano. Na spletnih straneh Slovenskih železnic je trenutno navedeno, da imata omenjena vlaka 180 oz. 100 minut zamude. Vlak Ljubljana-Sežana ima 71 minut zamude, vlak Jesenice-Dobova pa 39 minut zamude.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da sosedje načrtujejo, da bodo še danes odprli proge v smeri proti Sloveniji.

15:45 Ministrstvo bo v Postojno poslalo 35 agregatov

Na celotnem območju Elektra Primorska je brez elektrike trenutno še 10.614 odjemalcev. Ministrstvo za obrambo bo v Postojno poslalo 30 električnih agregatov za stanovanjske hiše ter pet večjih agregatov, ki so primerni za oskrbo večjih objektov, kot so zdravstveni domovi ali šole, so sporočili z ministrstva.

Postojno je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor in se zahvalil vsem, ki prostovoljno ali profesionalno pomagajo ljudem, ki jih je prizadela ujma.

15:30 Več padcev in poškodb

Zaradi vremenskih tegob imajo več dela tudi na ljubljanski urgenci. V prejšnjih dneh so imeli okoli 10 odstotkov več poškodovancev, v petek 25 odstotkov, danes do 13. ure pa že 33 odstotkov, je pojasnil vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan. Večina se jih poškoduje ob padcih, precej je zlomov.

14:12 Na kočevsko-ribniškem območju uspešno odpravljajo težave elektriko

Po dopoldanskih prekinitvah na daljnovodih, ko je bil prekinjen dovod elektrike do 20 trafo postaj na širšem kočevsko-ribniškem območju in je bilo brez elektrike okoli 150 gospodinjstev, so ekipe na terenu rešile večino problemov.

V zgodnjih dopoldanskih urah so brez elektrike le še v občini Loški Potok, na območju Srednje vasi, Lazca in Podpreske, kar je okoli 70 odjemalcev oziroma 200 do 300 ljudi.

»Do večera bomo verjetno tudi ta problem rešili, tako da bodo ljudje imeli elektriko,« pravi Vincenc Janša, direktor PE Elektra Kočevje.

13:20 Brez elektrike že več kot 11.000 odjemalcev

Na območju Elektra Primorska se težave z dobavo električne energije povečujejo. Poleg izpadov na pivškem in postojnskem je žled povzročil tudi težave na daljnovodih Čepovan in Banjšice. Izpade beležijo tudi na območju Cerknega, Idrije, Tolmina in Bovca. Brez električne energije je bilo ob 12. uri že 11.268 odjemalcev Elektra Primorska.

Danes zvečer lahko morje ponovno poplavi nižje dele obale, prav tako pa tudi v nedeljo dopoldan med pol devetu in dvanajsto uro.

Reka Reka je upadla,a lahko naraste že popoldan in v noči na nedeljo.  V noči na nedeljo bo naraščala Vipava in manjši vodotoki na širšem Goriškem območju. V nedeljo čez dan lahko Vipava s pritoki poplavi.

11:50 Poplavljene ceste, leden dež

Zaradi čipščenja ledu in polomljenih vej in dreves je zaprta regionalna cesta cesta od Dravograda proti Trbonjam.

Zaradi poledenelih cest je promet močno oviran na glavni cesti Dravograd – Maribor, na regionalnih cestah v Mariboru in okolici ter na cestah na širšem območju Šentilja.

Na Štajerskem, Koroškem, v Pomurju in Prlekiji pada leden dež.

Močno dežuje tudi na Notranjskem, ceste so tudi tam poledenele. Zaradi izpada električne enegije delujeta bencinska servisa samo na Lomu in na Ravnah.

Zaradi poplavljenega cestišča je promet urejen izmenično enosmerno na cesti Bloška polica – Pudob med Ložem in Starim trgom.

11:20 Brez elektrike tudi ponekod v Ljubljani

Vremenske razmere, predvsem žled, še vedno povzročajo okvare distribucijskega omrežja na območju Elektra Ljubljana.

Oskrba z električno energijo je po ocenah Elektra Ljubljana motena še pri približno 1.500 odjemalcih.

Najhuje je na področju Starega trga, kjer so odjemalci na področju Babnega polja že od 21. ure dalje brez električne energije, odjemalci na področju Rakeka pa so brez električne energije 19 ur.

Pojavljajo se vedno nove okvare, ki onemogočajo dostop do odjemalcev, ki so že dlje časa brez električne energije. Okvare se odpravljajo, so še sporočili iz Elektra Ljubljana.

10:30 Brez elektrike še vedno na območju Postojne

Veliko težav z dobavo elektrike imajo še vedno na postojnskem in pivškem območju. Nekaj nevšečnosti povezanih z elektriko je vreme povzročilo tudi na tolminskem, kobariškem in idrijskem območju. Brez napajanja – padlo drevje je polomilo drogove in pretrgalo žice daljnovodov – je na celotnem območju Elektra Primorska še vedno 10.881 odjemalcev.

Na Elektru Primorska pričakujejo, da se bo tako stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah.

Elektro Primorska skuša s prenapajanji in omejevanji čim več odjemalcem zagotoviti izredno napajanje, kolikor je to mogoče.

Zaradi pretrganih vodnikov je v okvari daljnovod Pivka – Postojna, poškodovani so tudi posamezni napajalni daljnovodi, kjer so zaradi zmrzali porušeni betonski drogovi. Odprava okvar na teh daljnovodih je v teku, pri delu na daljnovodu sodelujejo tudi terenske ekipe Elektra Slovenija.

Pri odpravi okvar na prizadetih območjih skupno sodeluje približno 100 delavcev Elektra Primorska, v pomoč sežanskim ekipam so odšle tudi ekipe iz tolminske, koprske in novogoriške distribucijske enote. Delo in dostop do posameznih področij okvar sta sicer močno ovirana zaradi poledice in snega.

10:00 Oviran promet, zaprte železniške proge

Ceste

Promet je močno oviran na glavni cesti Dravograd-Maribor, na regionalnih cestah v Mariboru in okolici ter na cestah na širšem območju Šentilja.

Na Štajerskem, Koroškem, v Pomurju in Prlekiji pada leden dež.

Arso je zaradi poledice in žleda razglasil oranžni alarm do nedelje.

Na štajerski avtocesti pred krožiščem Pesnica proti Mariboru je zaradi prometne nesreče zaprt prehitevani pas.

Na primorski avtocesti je od cestninske postaje Log proti Vrhniki zaradi razsutega tovora zaprt prehitevalni pas.

Zaprti železniški progi

Zaradi žledu na železniški progi Ljubljana – Divača tu potniški vlaki do nadaljnjega ne vozijo.

Zaradi obilnih snežnih padavin je do nadaljnjega zaprta tudi proga med postajama Jesenice – Beljak (Villach).

Zamude imajo tudi vlaki na ostalih progah, točni niso niti avtobusi.

Poledica in nevarnost plazov

V notranjosti države, najbolj na prehodu med Notranjsko in Primorsko, je v soboto in del noči na nedeljo še velika nevarnost poledice in žleda, opozarjajajo na Agenciji za okolje.

Zaradi obilnega sneženja, ki se bo na severozahodu države še nadaljevalo do ponedeljka, je na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam je v zadnjih 24 urah zapadlo od 50 do 100 cm snega, do nedelje zjutraj lahko pade še dodatnih 50 do 100 centimetrov snega.

Untitled
Vir: Spin

Vir podatkov in informacij: DELO, Spin, Geostik, Prometno informacijski center

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor