Izredne razmere vladajo tudi v Avstriji

Po petkovem obilnem sneženju razmere v večini predelov Avstrije ostajajo napete, saj vremenoslovci za nedeljo napovedujejo nove snežne padavine. Zapadlo naj bi več kot meter snega, še naprej pa ostaja tudi nevarnost snežnih plazov.

Vir: Žurnal
Vir: Žurnal

Po močnem sneženju, ki je v petek prizadelo jugozahod Avstrije, vzhodno Tirolsko in avstrijsko Koroško, se razmere še ne umirjajo. V koroških Alpah so zaradi snežnih plazov razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti, na vzhodnem Tirolskem pa ta za zdaj ostaja pri četrti stopnji. Številni kraji še vedno ostajajo odrezani od sveta. Samo v petek je v avstrijskih Dolomitih zapadlo 135 centimetrov snega,.

Na Koroškem je danes dopoldne brez elektrike ostalo okoli 2.000 gospodinjstev. Zaradi snega so se namreč podrla številna drevesa in pri tem po poročanju avstrijske televizije ORF uničila električno napeljavo.

Za posledicami snežnega neurja sta v Avstriji doslej umrla dva človeka, oba na vzhodnem Tirolskem.

Avtoceste spet prevozne

Tudi v cestnem prometu na Koroškem je prihajalo do velikih zastojev, a so se razmere danes dopoldne nekoliko umirile. Avtoceste so znova prevozne, avstrijske železnice pa so uspele znova vzpostaviti promet na predelih, ki so bili v petek zaradi obilice snega zaprti. Med drugim znova vozi vlak med Beljakom in Celovcem ter Beljakom in Špitalom ob Dravi. Vlaki proti Italiji še vedno ne vozijo, povezavo s Slovenijo pa naj bi ponovno odprli danes opoldne.

Plaz dobesedno zasul hišo

Na vzhodu Tirolske je v noči na petek zapadlo do 85 centimetrov novega snega, zaradi česar so se sprožili številni plazovi. Na petstopenjski lestvici je nevarnost plazov označena s stopnjo štiri. Mediji poročajo, da je zjutraj plaz zasul hišo v kraju Irschen, pri čemer je bila ena oseba ranjena.

Zaradi plazov so na Tirolskem zaprte nekatere ceste, oblasti svarijo pred možnostjo dodatnih zapor. Izpadov električne energije do zdaj ni bilo, so pa ostale zaprte nekatere šole.

Heavy snowfall in Eastern Tyrol
Tirolska
Vir: rtvslo.si

Na avstrijskem Koroškem krepko preko meter snega

Podobno je na avstrijskem Koroškem, kjer so bile včeraj prav tako zaprte šole in vrtci. Zjutraj so zaradi snega – ponekod ga je zapadlo do 1,2 metra – zaprli nekatere železniške proge. Več sto gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Vremenoslovci svarijo pred močnim sneženjem in dežjem, ki bo trajalo vse do ponedeljka.

Heavy snow in Switzerland
Sneg v Avstriji
Vir: rtvslo.si

FOTO: Sneg v Avstriji

A.R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor