Za neočiščen avtomobil 200 evrov kazni!

Slovenija je v primežu obilnega sneženja, ki se bo predvsem na Gorenjskem nadaljevalo vse do konca tedna. Ponekod lahko tam zapade tudi preko enega metra snega! Drugod po državi bo jutri in v soboto sneg prehajal v dež, v nedeljo pa bo spet povsod, razen na Primorskem, snežilo! Če to ni potrebno, se raje ne odpravljajte na pot, če pa že morate v službo ali na kakšno nujno pot, pa preden se odpravite, očistite svoj avtomobil, v nasprotju vam lahko namreč policija “podari” 200 € kazni. 

Med zimsko opremo je torej zaželjeno, da imate tudi strgalo ali kakšen pripomoček za čiščenje snega in ledu.

Kazen za neočiščeno vozilo je 200 evrov, še pomembneje pa je, da vozilo očistite zaradi vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Sneg je potrebno odstraniti tudi s strehe.

Sneg odstraniti pravilno!

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. Pomembno je tudi, da sneg z avtomobilov ali drugih površin odstranite pravilno. Snega ne smemo nikoli odstranjevati na vozno površino.

S slabo očiščenimi avtomobili se nikar ne odpravljajte na pot

Če vas bo reševal Dars, bo drago

Če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet, boste oglobljeni s 300 evri, če boste zaradi vsega naštetega ovirali promet, pa boste plačali 500 evrov in dobili še pet kazenskih točk.

V skrajnem primeru mora za odstranitev takšnega vozila poskrbeti Dars, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki ni imel ustrezno opremljenega vozila. Po zakonu o cestnoprometnih predpisih lahko uradna oseba prepove nadaljnjo vožnjo vozilu, ki nima predpisane zimske opreme ali ki ni ustrezno očiščeno. S snežno odejo na avtomobilu ali z zaledenelimi stekli ogrožamo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu.

Še posebej pozorni morajo biti vozniki tovornjakov, da s ponjav očistijo sneg in led, saj lahko ta ob sunkovitem zaviranju padeta na mimovozeče avtomobile in jih poškodujeta.

Med vožnjo v zimskih razmerah:

  • zmanjšajmo hitrost. Še posebno to velja za avtoceste, kjer je ob slabih razmerah primerna hitrost občutno nižja od dovoljene;
  • povečajmo varnostno razdaljo;
  • zavirajmo previdneje in postopno;
  • ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito;
  • pravilno izberimo prestavno razmerje;
  • vozimo čim enakomerneje;
  • pazimo na izpostavljenih delih ceste (na viaduktih, pri usekih …), kjer je poledica pogostejša;
    bodimo strpni do drugih in se na pot odpravimo pravočasno.

 

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor