Letos 5 milijonov evrov manj za pluženje!

Ponekod je ponoči še snežilo, sneg pa se je oprijemal cestišč. Zaradi snega so bile ceste zato precej spolzke. Pred nami je štiridnevno obdobje s padavinami, ki bodo obilnejše v zahodni polovici države. V petek bo povsod razen na Gorenjskem deževalo, temperature pa bodo okrog ledišča, zato bo velika nevarnost poledice. V četrtek, soboto in v nedeljo pa bo snežilo. Zaradi obilice snega bodo imele zimske službe predvsem na Koroškem, Gorenjskem in na severnem Primorskem ter deloma v Osrednji Sloveniji in drugod polne roke dela. V tej zimi imajo na voljo 15 milijonov evrov, saj je država z rebalansom posegla v že podpisane pogodbe med direkcijo za ceste in izvajalci zimskih služb. 

634267293282566222_zanim_zimska_sluzba_625a

Po rebalansu letošnjega proračuna je država posegla v že podpisane pogodbe v vrednosti 20,4 milijona evrov, med Direkcijo RS za ceste (DC) in izvajalci zimske službe, tako da ima DC za izvajanje nalog zimske službe v letošnji zimski sezoni na voljo 15 milijonov evrov za stroške del te službe in za posipne materiale.

Zmanjšanje sredstev pomeni, da jih bo dovolj le, če bo zima mila. Po napovedih sodeč, pa lahko pričakujemo še kar nekaj snežnih padavin, še posebno v četrtek in vse do konca tega tedna.

Če se bodo zimske razmere z obilnejšimi padavinami nadaljevale še mesec ali dva, potem po besedah vodje sektorja za vzdrževanje in varstvo cest na Direkciji RS za ceste Ljilijane Herga denarja za zimsko službo ne bo dovolj in ga bodo zagotovili iz drugih proračunskih virov.

Država je po zakonu dolžna poskrbeti za izvajanje zimske službe, ki se začne s preventivnim posipanjem cest, ob tem pa sproti spremljajo vremenske napovedi in gibanje temperatur.

Pluženje se priče pri 3 do 5 cm snežne odeje

Samo pluženje se prične, ko je na vozišču od tri do pet centimetrov snega. Organizacija zimske službe je takšna, da ima vsak koncesionar določene plužne poti. Ko se začne pluženje, na koncu plužne poti ne sme biti več kot 10-15 cm snega, odvisno od kategorije ceste,” je za RTV povedala Ljilijana Herga.

Sicer pa direkcija za ceste skrbi za 6.000 kilometrov cest, ki spadajo v 2. razred – tu so glavne mestne in pomembnejše regionalne ceste, ki morajo biti prevozne med 5. uro zjutraj in 22. uro zvečer.

Ob sneženju so med 22. in 5. uro možni dveurni zastoji, da bi se ceste primerno očistile. Potem je še tretji razred, ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne, mestne in krajevne ceste, ki pa morajo biti prevozne med 5. in 20. uro. Pri sneženju pa so prav tako možni dveurni zastoji med 20. in 5. uro,” je še povedala Herga. Potem sledijo še ceste 4., 5. in 6. razreda, predvsem te pa so v zimskem času zaprte.

Vir: rtvslo.si

V naslednjih dneh večdnevne padavine

V naslednjih dneh je na vidiku obdobje s padavinami. Obilne padavine gre pričakovati na zahodu države, predvsem na Gorenjskem in na severnem Primorskem, kjer bo večinoma snežilo, se bo do konca tedna lahko nabralo okrog enega metra snega! Drugod po državi bo snega manj, vendar vsekakor količine ne bodo zanemarljive.

Jutri bo oblačno s padavinami, ki jih bo najmanj v Prekmurju, Na Štajerskem in Dolenjskem. Dopoldan in čez dan bo v notranjosti snežilo, na Primorskem pa deževalo, popoldan pa bo sneg v dež prehajal tudi marsikje na jugu in vzhodu države.

V noči na petek in v petek bo oblačno z občasnimi padavinami. Na Gorenjskem bo snežilo, na Koroškem deloma deževalo, deloma snežilo, drugod večinoma deževalo.

V soboto bo pravtako oblačno z občasnimi padavinami. V notranjosti države bo deloma deževalo, deloma snežilo, le na Gorenjskem bo v glavnem snežilo.

Nedeljo bo spet zaznamovalo sneženje povsod po državi, sneženje pa bo predvidoma ponehalo v ponedeljek čez dan. Le na Primorskem bo deževalo.

30.1.2014_2
Predvidena količina snega do petka zjutraj

Spremljajte Snow Map tukaj!

Naslednjih 5 dni – Dež ali sneg?

 

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor