Zaradi mraza na Poljskem že 34 žrtev!

Zimske vremenske razmere povzročajo precej nevšečnosti po več državah vzhodne Evrope. Na Češkem je brez kurjave ostalo več deset tisoč ljudi, na Poljskem pa je zaradi mraza umrlo že 34 ljudi. 

670x420_Reuters_Pictures-20140126143913-22503400
Vir fotografije: Reuters

 

Bukarešta, Praga, Varšava − Zimske vremenske razmere povzročajo precej nevšečnosti po več državah vzhodne Evrope, piše Slovenska tiskovna agencija.

Močno sneženje je v Romuniji prizadelo predvsem vzhod in jug države, med drugim tudi prestolnico Bukarešto. Zaradi izrednih snežnih razmer so danes ponekod na teh območjih zaprte šole. Na cestah je obtičalo več deset avtomobilov in tovornjakov. Dve avtocesti in več kot 20 magistralnih cest so iz varnostnih razlogov celo zaprli za promet. V železniškem prometu prihaja do znatnih zamud, veliko vlakov so tudi odpovedali. Medtem je več odročnih vasi po državi odrezanih od sveta, piše STA.

Tudi Bolgarija se spopada z obilnim sneženjem ter močnim vetrom. Na severovzhodu države je slabo vreme danes ohromilo cestni promet. Ker so zamrznili tiri, tudi železniški promet ponekod ni stekel. V Varni sta z obratovanjem zaradi vremena prenehala tako pristanišče kot letališče. Obenem je več vasi po državi ostalo brez električne energije in vode. Dve občini sta celo razglasili izredne razmere.

61380958
Vir forografije: Reuters

Pri ledenih temperaturah pa je v češki Pragi v svojih stanovanjih brez kurjave ostalo kakih 40.000 ljudi. Danes ponoči sta namreč počili dve cevi omrežja daljinskega toplovodnega ogrevanja. Po celotni Češki zmrzal in sneg povzročata težave v prometu. V vzhodnih industrijskih predelih države vlada gost zimski smog, lokalne oblasti so predvsem otrokom in upokojencem svetovale, naj ostanejo doma, piše STA.

Medtem zima po Poljski seje smrt, saj je od nedelje zaradi ledenih temperatur zmrznilo šest oseb. Število smrtnih žrtev zaradi mraza v letošnjem letu je po navedbah poljske policije tako naraslo na 34. Skupno je v tokratni zimski sezoni zmrznilo že 47 ljudi. Policija in notranje ministrstvo prebivalce pozivata, naj bodo pozorni na brezdomce, ki obležijo na ulicah, in naj v takih primerih pokličejo na pomoč pristojne službe.

Sneg in mraz sta sicer zajela tudi Zahodni Balkan in povzročala prometne težave v Srbiji in na Hrvaškem, kjer je v prihodnjih dneh napovedanega še več snega, piše STA. Na Hrvaškem so se danes ponekod zbudili pri minus 18 stopinjah Celzija. Potem ko so bile temperature po državi večji del meseca občutno višje od povprečja, so se po petkovem snegu sedaj spustile pod povprečje za konec januarja.

gfs-9-18
Temperatura v nižinah jutri zjutraj
Vir: meteociel.fr

Vir: Delo, Regional obala

A. R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor