V četrtek obilno sneženje?

Po dolgotrajni wave1 aktivnosti je le vreme postalo nekoliko bolj zimsko, v četrtek pa se morda obeta obilno sneženje, kajti pogoji za to bodo verjetno zelo dobri.

Letos smo imeli od novembra naprej zelo hladno stratosfero in ob takih pogojih ni moč pričakovati kakšnega zimskega vremena. Konec decembra je temperatura na 30hPa padla skoraj na -90 °C.

Vse posledica zahodnega troposferskega vetra oz. majhne sončne aktivnosti. To se lepo vidi na hitrosti zonalnega vetra na 1hPa, ki je bil v drugi polovici decembra izjemno visok. Hitrost je bila čez 80m/s in to kar dva tedna! Posledično je bil polarni vrtinec izjemno kompakten in v zmernih geografskih širinah smo imeli zelo toplo vreme, na Škotskem in po bližnjih državah pa so imeli probleme z močnim vetrom zaradi globokih ciklonov, ki so nastajali v okolici Islandije.

Toda na kartah smo zagledali visoko wave 1 ki je trajala kar dolgo in tudi videli smo močno segrevanje v srednji stratosferi, kar je pomenilo da polarni vrtinec postaja vedno bolj šibek.

To se je kmalu pokazalo tudi v troposferi in na vremenskih kartah smo videli razbitje polarnega vrtinca na dva dela(spodaj na sliki PV v zeleni barvi vidimo kanadskega in sibirskega, vmes pa rdeča barva v obliki anticiklona).

Niti nisem presenečen da se je to zgodilo, kajti že v svojem zadnjem članku sem zapisal da je ob qbo+ velika verjetnost da doživimo zimo v zadnji dekadi januarja oz. v februarju, ko se ponavadi zgodi ssw(nenadno segrevanje stratosfere).Sedaj se je začelo dogajati na wave 2, to pomeni da je velika verjetnost za stratosfersko razbitje polarnega vrtinca. To ne pomeni da bo sedaj prišel mraz in huda zima, vendar je večja verjetnost da se to zgodi.

Po definiciji potrebujemo za ssw dvig gepotencialnih višin, obrat zonalnega vetra in dvig temperatur na 60N in 10hPa višine. Po ecmwf vidimo čez deset dni obrat zonalnega vetra na 73N na višini 10hPa.

Da se vrnem k uvodni misli, tole bo zelo zanimiva situacija, za vse snegoljubce ki uživajo v ekstremih. Kajti ciklon s polarnim zrakom se bo spustil nad jugozahodno Evrop, nad nami bo še vedno ostal zelo mrzel zrak, ki se bo v sredo spustil iz severovzhoda. Temperatura na 850hPa se bo spustila v sredo na -8 °C, tako da bodo po nižinah razen na Primorskem temperature ves dan pod ničlo. To ciklonsko območje ki bo nastalo nad jugozahodno Evropo, ki se bo obnavljalo, v bližini nas pa bo fronta, z močnimi višinskimi jugozahodnimi vetrovi prinašalo iznad Sredozemlja zelo vlažen zrak, kot nalašč za obilno sneženje, spodaj pa bo pihal severovzhodni veter, zato bo tudi vetrovni stržen visok. V četrtek bi se lahko še izšlo za sneženje po večini Slovenije razen na Primorskem, petek pa je še veliko vprašanje, po vsej verjetnosti pa bo na jugu deževalo, drugod pa bo na meji, ker je situacija še precej oddaljena je torej potek vremena od petka naprej še negotov.

Gregor Skok

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor