10 najbolj ekstremnih vremenskih pojavov v letu 2013 (ZDA)

Ekstremni vremenski dogodki in izgube zaradi naravnih katastrof so se v ZDA začeli beležiti že pred letom 1980 in od tedaj trend le teh narašča in nam pove, da bodo nekateri dogodki postali vedno bolj pogosti in intenzivni. Raziskovalni analitik iz agencije WRI v ZDA Forbes Tompkins pravi, da bodo ti ekstremi, ki se pojavljajo danes in ki so se pojavljali v letu 1980, postali stalnica v našem življenju in jih bomo žal morali sprejeti. 

Tukaj je prikazanih deset najbolj ekstremnih dogodkov iz Združenih držav Amerike v letu 2013 glede na “časovnico” najbolj ekstremnih dogodkov agencije WRI …

Epsko sneženje “pokoplje” severovzhodni in centralni del ZDA

sneženje
Avtor: Joe Ledford/Kansas City

V Februarju so severovzhodne države ZDA bile deležne močne snežne nevihte. Največja količina zapadlega snega iz samo ene nevihte je bila zabeležena v Portlandu (81 cm), medtem ko je največje sneženje zajelo Boston.

Močna snežna nevihta v Februarju  je zadela tudi centralne države ZDA, kjer je snežilo tudi v Texasu, zahodni Oklahomo in v drugih bližnjih območjih.

Razširjene poplave v centralnem delu Združenih držav Amerike

poplve
Avtor:Joe Shuman/Chicago

Obsežne poplave Aprila so v centralnih državah ZDA povzročile močan porast rek, ki so dosegle rekordno visoke pretoke v zveznih državah Illinois, Iowa in Michigan.

Najširši tornado kar so jih kdaj zabeležili v ZDA udari Oklahomo

tornado
Avtor: AP Photo/Charlie Riedel

V mesecu Maju je 2.6 kilometra širok tornado udaril blizu mesta El Reno in Oklahoma. To je bil največji tornado po širini, kar so ga zabeležili v ZDA. Niti dva tedna pred tem pa je močan tornado udaril v Moore in Oklahomo in uničil tisoče domov in poslovnih objektov, zabeležili pa so več kot 20 smrtnih žrtev.

Močan gozdni požar terjal 19 gasilcev v Arizoni

 

požar
Avtor: AP Photo/Matt York

Medtem, ko so se z velikimi gozdnimi požari v mesecu Juliju borili v Prescottu in Arizoni, je 19 gasilcev izgubilo svoja živjenja. To je bil edini smrtonosen požar za gasilce v ZDA. Zastava z napisom 19 Heroes je bila nameščena na mestu, kjer so gasilci umrli v boju s požarom.

Močno deževje na Vzhodni Obali

deževje
Avtor: Phil Ashley

V mesecu juliju je na območju Floride padlo skoraj 127 mm, kar je bilo močno nad povprečjem. Deževje se je zabeležilo v zgodovino z novim julijskim rekordom na Floridi. Istega meseca so v Philadelphiji  zabeležili najbolj deževen dan. Padlo je kar 203 mm padavin – večina je padla v manj kot štirih urah!

Najbolj mokro poletje je povzročilo rekord v severovzhodnih državah ZDA

mokro
Avtor: Zoran Milich

 

V mesecu avgustu so v severovzhodnih državah ZDA beležili kar 134% padavin glede na povprečje.  To je bilo najbolj mokro poletje v zgodovini držav.

 

1,000 – letna nevihta poplavi Colorado

colorado
Avtor: DigitalGlobe

12. septembra je v Boulderju in Coloradu padlo kar 228 mm padavin, kar je pomenilo rekord za to mesto in pripeljalo do širjenja poplavnih območij. Količina padlega dežja je bila trikrat višja kot prejšnji rekord, ki je bil postavljen leta 1940.

Močne nevihte v Wyomingu in Južni Dakoti

dakota
Avtor: AP Photo/KOTA-TV, Pool

V mesecu oktobru in prej so močne nevihte “pometle” severovzhodni del mesta Wyoming in zahodni del Južne Dakote. Zaradi neviht je poginilo kar 20.000 glav živine. Oktobra je bil podrt tudi rekord količine novozapadlega snega v mestu Rapid City.

Snežna nevihta v Texasu povzroči upostošenje

Major Ice Storm Hits Dallas Area
Avtor: Ronald Martinez

V decembru je snežna nevihta udarila v območje Dallas – Fort Worth  in povzročila preklic več kot 1,000 letov in več kot 1 milijardo dolarjev škode. Zaradi sneženja je več kot 260,000 ljudi ostalo brez električne energije.

Kalifornija izkusi rekordno sušno leto

california

Do avgusta je Kalifornija dobila samo okrog 127 mm padavin, kar je bilo rekordno nizko za to državo. V decembru je huda suša vplivala na več kot eno četrtino države. V zvezni državi je v celem letu padlo samo 187 mm padavin, kar je le 33 odstotkov od letnega povprečja.

POGLEJTE SI ŠE DRUGE ZABELEŽENE EKSTREMNE DOGODKE V ZDA <–

 

Povzeto po: huffingtonpost.com

Maja Emeršič

 

 

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor