POZOR: Sneženje bo zajelo vso državo!

Lahko bi rekli, da končno prihaja sneg. Jutri bo namreč sneg obiskal tudi nižine, tudi tam, kjer v tej zimi snega dejansko še niste bili deležni. Izjema bo le Primorska, kjer bo deževalo. Ponekod lahko pade tudi od 25 do 30 cm snega!

634971135601139141_sneg

Kaj se dogaja?

Vremenska slika nad Evropo se bistveno spremeninja. “Blok” nad Atlantikom se nekoliko krepi, to pa posledično omogoča prodor dokaj hladnega zraka iz severa. Naše kraje bo danes zvečer postopno zajela hladna fronta, nad Genovskim zalivom pa se bo pričelo poglabljati ciklonsko jedro, ki bo jutri k nam prineslo padavine. Ohladitev nas bo iz severovzhoda zajela že v noči na petek. Glede na predvideno postavitev jedra ciklona se bo meja sneženja v drugi polovici noči postopno od severovzhoda spuščala do nižin. Ciklon se bo jutri popoldan in zvečer postopno pomikal čez Jadran, proti jugovzhodu, posledično bodo padavine že jutri pozno popoldan pri nas pričele slabeti. Do sobote dopoldan bo jedro ciklona že preveč oddaljeno, da bi pri nas še vztrajale padavine.

gfs-0-30
Meteociel.fr

Vremenska napoved

Po Sloveniji imamo danes oblačno ali megleno vreme, ponekod rahlo rosi. Temperature se trenutno gibljejo okrog 5, na Primorskem okrog 11 °C.

Popoldan bo predvsem v južni in zahodni Sloveniji rahlo deževalo ali rosilo. Najvišje dnevne temeprature bodo od 2 do 6, na Primorskem okrog 11 °C. Ponoči se bodo padavine postopno krepile in razširile nad vso državo. Na Koroškem, v Prekmurju in delu Štajerske bo okrog polnoči že pričel naletavati sneg, drugod bo sprva še deževalo.

Jutri bo oblačno. Meja sneženja se bo že zjutraj večinoma povsod spustila do nižin, deževalo bo le na Primorskem. Zmerno, občasno tudi močno sneženje se bo nadaljevalo ves dan. Največ padavin pričakujemo na območju Dolenjske, Štajerske, Koroške in Prekmurja. Manj padavin bo, zaradi “fenskega efekta” (veter suši padavine), na območju Celjske in na širšem območju Ljubljanske kotline. Dopoldan se bo postopno okrepil severovzhodni veter, na Primorskem močna burja! Temperature bodo od -1 do 2 °C, na Primorskem okrog 6 °C. Padavine bodo zvečer od zahoda pričele slabeti, do sobote zjutraj pa bodo ponehale tudi na vzhodu države, najkasneje na Kočevskem in v Beli Krajini. Tudi veter bo slabel.

Snow_map_23.1.2014

 

Koliko snega bo zapadlo?

Glede na zadnje izračune meteoroloških modelov bo največ snega zapadlo na Kočevskem ter na severu države, ob Pohorskih pregradah. Na območju Kočevja lahko lokalno zapade tudi do 30 cm snega, na območju Pohorja okrog 25 cm. Drugod na vzhodu države bo padlo od 10 do 20 cm, nekoliko manj snega bo v Osrednji in severozahodni Sloveniji, kjer pričakujemo največ 10 cm novozapadlega snega, v Ljubljanski kotlini, zaradi fenskega efekta, do okrog 5 cm. Zelena tla bodo glede na visokoresolucijske modele ostale le na Primorskem ter krajevno ponekod v Ljubljanski kotlini.

Poglejte si Napovedno karto (Snow Map), ki pa se bo danes tekom večera, v primeru povečanja ali zmanjšanja količine padavin na kartah, lahko še nekoliko spremenila. Spremembe lahko spremljate na naši naslovni spletni strani ali neposredno na strani Snow Map.

Untitled

Opozorila

Zaradi lege ciklonskega jedra in globine ciklona bo na Primorskem jutri zapihala močna burja, ki bo predvidoma najmočnejša od dopoldneva do poznega večera. Najmočnejši sunki lahko na Izpostavljenih mestih (Vipavska dolina,…) dosežejo do okrog 120km/h. Tudi ob morju bo pihala razmeroma močna burja, ki lahko v sunkih piha okrog 80km/h. V soboto bo burja postopno oslabela. Drugod po državi bo predvsem v nekoliko višjih predelih vzhodne, južne in severne Slovenije pihal razmeroma močan severovzhodnik, ki lahko v sunkih na izpostavljenih mestih dosegal hitrosti do 60km/h.

Zaradi obilnejšega sneženja bo čez dan lahko marsikje oviran promet. Previdno!

SI-140124
Meteoalarm.eu

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor