Podnebne spremembe bodo podvojile vpliv El Niña

Suše v Avstraliji in poplave v Ameriki, ki jih povzroča vremenski pojav El Niño, bodo zaradi podnebnih sprememb v tem stoletju dvakrat pogostejše, trdi skupina raziskovalcev iz Melbourna.

El Niño v Južno Ameriko prinaša močne padavine, v azijske države in Avstralijo pa sušo.
El Niño v Južno Ameriko prinaša močne padavine, v azijske države in Avstralijo pa sušo.

El Niño − južno oscilacijo (ENSO) so znanstveniki do zdaj definirali kot vremenski vzorec, ki nastane zaradi sprememb tlaka na gladini tropskega vzhodnega in zahodnega Pacifika. Ko se tlak za zahodu poveča, na vzhodu pade, in obratno. Sestavljen je iz dveh delov − El Niña in La Niñe. Širjenje tople vode proti vzhodu do obale Južne Amerike, ki ga spremljajo padavine, imenujemo El Niño, padec temperature morja v vzhodnem Pacifiku pa La Niña.

Anomalija nastane na od dve do sedem let, traja pa od devet mesecev do dve leti. Večina teh pojavov mine brez hujših posledic, na vsakih nekaj desetletij pa so nihanja tako huda, da v Južni Ameriki nastanejo hude poplave, v Avstraliji pa nastopijo dolga sušna obdobja.

Slika:Enso normal.png
Običajen vzorec na Pacifiku. Ekvatorialni vetrovi potiskajo topel zrak proti zahodu. Vlažen zrak se zbira nad Južno Ameriko.
Slika:Enso elnino.png
El Niño. Območje toplega zraka se približuje obali Južne Amerike.
Slika:Enso lanina.png
La Niña. Toplejše vreme sega dlje proti zahodu kot običajno.

Nova definicija, nove napovedi

Do zdaj je El Niño takšne naravne nesreče povzročil povprečno na vsakih 20 let, nova študija avstralskih strokovnjakov pa predvideva, da se bo ta čas prepolovil. Krive naj bi bile podnebne spremembe, trdijo raziskovalci z znanstvene in industrijske raziskovalne organizacije Commonwealtha v Melbournu.

Avstralci namreč trdijo, da El Niña pravzaprav ne povzročajo razlike v zračnem tlaku, ampak gre v resnici za veliko prerazporeditev padavin. Z uporabo nove definicije in proučevanjem hitrega povečanja količine padavin v tradicionalno sušnih delih Južne Amerike so ugotovili, da bodo podnebne spremembe vplivale na vzorec El Niña.

Razlog za to je po njihovih trditvah preprost − vzhodni Pacifik se segreva hitreje kot zahodni. Na vzhodu bodo tako pogostejše visoke temperature, čemur sledijo padavine. “Nova študija spreminja naš pogled na ENSO,” so zapisali raziskovalci. “Do zdaj smo nanj gledali predvsem s perspektive temperature morja, a morda ta sploh ni tako pomembna kot padavine,” so prepričani.

Slika:El Nino regional impacts.gif
Lokalni vpliv El Niña, v trajanju več kot 5 mesecev

Vir: siol.net, Wikipedija, climas.arizona.edu

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor