Smog iz Kitajske lahko v 6 dneh doseže ZDA

Najnovejša študija onesnaženosti zraka v ZDA je pokazala, da se industrijski smog iz Kitajske postopoma širi prek Tihega oceana do zahodne obale ZDA.

635259922227682061_smog
Vir: siol.net

Kitajske elektrarne in tovarne proizvedejo toliko škodljivih emisij, ki onesnažujejo zrak, da bi lahko te že v šestih dneh prek Tihega oceana dosegle ZDA, je sporočila ameriška Nacionalna akademija znanosti. S tem bi se povišala predvsem raven smoga na zahodni obali ZDA, piše ruski RT.

V poročilu akademije je zapisano, da skoraj petina emisij, ki se sproščajo v zrak na Kitajskem, prihaja iz tovarn, ki so namenjene proizvodnji poceni blaga za izvoz v ZDA in druge države. Emisije škodljivih plinov in delcev, ki onesnažujejo zrak, pa ne škodujejo samo Kitajski, ampak tudi številnim drugim državam, še navaja poročilo.

Sonce samo še na ekranih

Pred tednom so v medije prišle šokantne fotografije, iz katerih je bilo razvidno, da je smog tako gost, da prebivalci vidijo sonce le še preko velikih ekranov. Teh ekranov je v prestolnici Kitajske več, namenjeni pa so bili predvsem, da prikazujejo oglase.

Mestna oblast je bila zaradi gostega smoga prisiljena, da na teh panojih prikazuje sonce in predvsem njegov vzhod.

Tudi sicer se kakovost zraka v zimskem obdobju izrazito poslabša, vendar pa je letos stopnja onesnaženosti še posebej visoka. Izmerjena koncentracija škodljivih delcev v zraku je kar 40-krat višja od tiste, ki jo priporočajo mednarodni varnostni standardi.

dbfbdcfa42130e02490f6a7067009a04
Vir: Yahoo News

Vir fotografij: Huffington Post, Yahoo News

Vir članka: siol.net

Se nekateri sprašujete kaj je smog? Tukaj imate odgovor …

Smog je tip zračnega onesnaženja. Razlog za nastanek smoga je bil sprva izgorevanje velikih količinpremoga v času industrijske revolucije. Nastaja tudi pri požarih, sežiganju odpadkov, izgorevanju drugih fosilnih goriv ipd. V petdesetih letih se je pojavil nov tip smoga, imenovan fotokemični smog, ki nastaja zaradi povečane koncentracije dušikovega oksida v zraku. Danes se izraz uporablja predvsem za onesnaženost zraka, ki se pojavlja v podobnih oblikah, kot so: megla ali meglice v nižjih plasteh ozračja, običajno v pogojih, ko ni vetra in temperaturni inverziji pri nizkih višinah. Prvič se omenja v članku leta 1905, predstavljen na konferenci o javnem zdravju. Ko se je oblikoval izraz, je bil uporabljen za določen pojav vremena, kot je opisano spodaj-tradicionalni smog.

Tradicionalni smog

Med industrijsko revolucijo v velikih mestih, kot na primer London, so uporabljali velike količine premoga kot goriva. Delci proizvedeni pri gorenju in megla so se združili v aerosoli. Premog je bogat z žveplom, ki pri gorenju ustvarja žveplov dioksid in žveplov trioksid, ki z atmosfersko vodo tvorijo žveplene kisline H2SO3in H2SO4 (pojav k nastajanju kislega dežja). Smog je zdravju ljudi škodljiv, ker draži oči in dihalne poti, je tudi kancerogen. Škodljiv je tudi za rastline, živali in vodni ekosistem. Poleg tega, zaradi svoje kislosti počasi korodira stavbe in spomenike. Tradicionalni smog se imenuje tudi zimski smog ali Londonski smog, ker je pogostejši v zimskem času in bolj pogost v mestih, ki imajo hladno in vlažno podnebje, kot London. Danes je to redkejši pojav, predvsem se pojavlja v blažjih oblikah. V industriji in za ogrevanje gospodinjstev se uporablja omejene količine premoga, v nekaterih državah, kot na primer v Italiji se ga skoraj ne več uporablja. Druga goriva, kot dizelska goriva tudi proizvajajo delce pri izgorevanju, vendar v manjših količinah. Glede na nastanek kislin je bilo narejenih veliko prizadevanj za zmanjševanje vsebnosti žvepla v gorivu nasploh.

Vpliv na zdravje

Epidemiološke raziskave so pokazale, da je izpostavljenost smogu pozimi zdravju škodljivo. Svetovna zdravstvena organizacija je ugotovila, najnižjo raven onesnaženja v povezavi s povečano smrtnostjo zaradi izpostavljenosti smogu in ustreza 24 -urnemu povprečju koncentracije 500 µg/m³ SO2 v kombinaciji z 500 µg/m³ črnim dimom.

2013-12-03T084501Z_632807366_GM1E9C31AED01_RTRMADP_3_CHINA-CARBON
Vir fotografije: Yahoo News
Vir fotografije: www.energyeducation.tx.gov

Vir: Wikipedija

A.R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor