AVSTRALIJA: Vročina topi tudi ceste!

Gasilci se na jugovzhodu Avstralije borijo s številnimi požari, potem ko so jih ponoči udari strel zanetili vsega skupaj več kot 250. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je območje zajela izjemna vročina s temperaturami tudi preko 45°C, vročina pa se bo nadaljevala tudi v naslednjih dneh!

Children cool off in a fountain at the Australian Open 2014 tennis tournament in Melbourne
Vir: rtvslo.si

V zvezni državi Viktorija, kjer so požari leta 2009 terjali 173 življenj, se gasilci trenutno borijo s približno 20 požari. Še 18 jim jih je že uspelo spraviti pod nadzor in, kot trdijo, zaenkrat domovi niso ogroženi.

O številnih požarih poročajo tudi iz sosednje Južne Avstralije, kjer jih danes še vedno gori več kot deset. Na najhuje prizadetih območjih pri gašenju pomagajo letala.

Zvezne države Zahodna Avstralija, Južna Avstralija in Viktorija v zadnjih dneh izkušajo izjemno visoke temperature, ki ponekod dosegajo 46 stopinj Celzija. V prestolnici Južne Avstralije Adelaide je bil torek četrti najbolj vroč dan doslej, vročina se nadaljuje tudi danes.

Zaradi vročine oteženo igranje tudi na Australia Open

Izjemna vročina otežuje tudi igranje na teniškem turnirju Australia Open v prestopnici Viktorije Melbourne, od koder poročajo, da igralci na igrišču omedlevajo in bruhajo.

Vremenoslovci pojasnjujejo, da je vročinski val zajel predvsem jugovzhodno Avstralijo, medtem ko se mu je zahod, razen ponekod na severu, večinoma izognil. Oblasti v Viktoriji so zaskrbljene zaradi napovedi, da se bo v petek okrepil veter, ki bi lahko prispeval k širjenju plamenov.

Na igrišču sta se že zgrudila kanadski igralec Frank Dancevic, ki je potožil, da je zaradi vročine na igrišču začel halucinirati, in pobiralec žogic, kitajska igralkaPeng Šuai pa je med dvobojem bruhala. Temperatura v mestu se tudi ponoči ne spusti pod 30 stopinj. Dvoboji se nadaljujejo, glavni zdravnik turnirja Tom Wood je dejal: “Seveda je imelo nekaj igralcev težave in nevšečnosti, povezane z vročino, a po koncu tekme nihče ni potreboval resnejše zdravniške obravnave.”

Od vročine se topi kar asvalt!

Z otoka Tasmanija poročajo o taljenju asfalta.

Video prikazuje, kako izjemna vročina topi tudi asvaltne površine.    <– KLIKNI <– 

Vir: rtvslo.si, regional obala, Dnevnik

Aleš Rozman

 

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor