Nasa podaljšuje življenje ISS do leta 2024

Ameriška vesoljska agencija Nasa je od administracije predsednika ZDA Baracka Obame dobila zeleno luč za podaljšanje življenjske dobe Mednarodni vesoljski postaji (ISS) za štiri leta, do leta 2024.

Vir fotografije: www.extremetech.com

ISS so nameravali upokojiti leta 2020, vendar lahko po mnenju strokovnjakov struktura zdrži še najmanj do leta 2028. Življenjska doba 15-letne ISS je podaljšana zaradi morebitnih novih znanstvenih odkritij v prihodnjih letih.

Na ISS je trenutno šest astronavtov

Skoraj 420 tisoč ton težko in 109 metrov dolgo vesoljsko postajo vzdržuje po šest astronavtov iz ZDA, Rusije, Evrope, Kanade in Japonske. Pri projektu sicer sodeluje več kot deset držav.
Gradili in do leta 2011 oskrbovali so jo z raketoplani, vendar so te po 30 letih delovanja upokojili. Astronavte zdaj na postajo in z nje vozijo z ruskimi raketami sojuz, material pa sta začeli dovažati tudi dve zasebni podjetji SpaceX in Orbital Sciences z brezpilotnimi raketami. ZDA naj bi imele vesoljska plovila s človeško posadko spet pripravljena leta 2017.

Težav ne manjka

ISS je največji vesoljski laboratorij do zdaj in prekaša nekdanji ameriški Skylab ter ruski Mir. Postajo sproti vzdržujejo in ravno okrog božičnih praznikov sta dva astronavta med vesoljskim sprehodom zamenjala pokvarjeno črpalko za amonijak, ki hladi opremo postaje.

Okrog 100 milijard dolarjev vreden projekt se sproti srečuje s težavami, kot so sončni izbruhi, ki so včeraj že tretjič preložili oskrbovalno pot rakete podjetja Orbital Sciences do ISS. Brezpilotna raketa Antares bo morda poletela danes.

Podrobnosti o mednarodni vesoljski postaji ISS

Mednarodna vesoljska postaja je skupni projekt šest vesoljskih agencij ZDA, Rusije, Japonske, Kanade, Brazilije in Evropske unije.

  • Višina orbite: 370 km
  • Orbitalna hitrost: 7,71 km/s
  • Največja hitrost: 27.600 km/s
  • Datum izstrelitve: 20. november 1998
  • Strošek: 150 milijard USD
Vir: Siol.net, Wikipedija
Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor