Tudi znamenite Niagarske slapove je zajel led

Polarno nizke temperature, katere že nekaj dni grenijo življenje Američanov, so povzročile oledenitev Niagarskih slapov, posledično pa privabile mnoge turiste, radovedneže in predvsem fotografe, ki so izkoristili trenutek za dobre fotografije. Postopno se bo otoplilo.  

Trenutno v Ameriki
Vir: rtvslo.si

Torek je bil rekordno mrzel v Niagari. Najnižja temperatura je bila -19 stopinj Celzija, ledeni veter pa je povzročil občutek, kot da je -29 stopinj Celzija. Reka Niagara se je posledično spremenila v plavajoči ledenik.

Ledeno nizke temperature niso odgnale turistov, ki so priložnost za izjemne fotografije radi izkoristili. Niagarski slapovi bodo svojo običajno obliko spet dobili predvidoma v soboto, ko naj bi se temperatura povzpela do 10 stopinj Celzija. 

slika 403514

Niagarski slapovi leta 1911! Že iz fotografij lahko sklepamo, da je bilo takrat bistveno hladneje! (Glej fotografiji zgoraj in spodaj)

~ Niagarski slapovi ... leto 1911 ~

slika 403513

Nekaj o Niagarskih slapovih

Niagarski slapovi so skupina velikih slapov na reki Niagari v vzhodnem delu Severne Amerike, ki razmejuje Združene države Amerike in Kanado. Trije ločeni slapovi, ki sestavljajo skupino, se imenujejo:

  • Podkvasti slapovi (včasih tudi Kanadski slapovi)
  • Ameriški slapovi  (American Falls)
  • Slapovi nevestine tančice (Bridal Veil Falls), ki veljajo za najmanjše med vsemi tremi.

Niagarski slapovi sicer niso izjemno visoki, vendar so zelo široki ter predstavljajo najbolj vodnate slapove Severne Amerike.

Slapovi slovijo po svoji lepoti, obenem pa so pomemben vir hidroelektrične energije in izziv pri ohranjevanju neokrnjene narave. Kot nad stoletje priljubljena turistična točka so slapovi razdeljeni nad mesti Niagara Falls v ameriški zvezni državi New York ter Niagara Falls v kanadski provinci Ontario.

Ime Niagara izhaja iz irokeške besede, ki pomeni »grmenje voda«.

Prvo hidroelektrarno na Niagari je zgradil Nikola Tesla. To je bila prva večja elektrarna, ki je proizvajala izmenični električni tok. Na otoku Goat Island (Kozji otok) sredi reke Niagara, v bližini slapov in bivše hidroelektrarne, so Američani postavili spomenik Nikoli Tesli, ki je delo hrvaškega kiparja Frana Kršinića.

Niagarski slapovi so privlačili tudi različne pustolovce in kaskaderje. Prečkali so jih po napeti vrvi, ali pa so se po slapovih spustili v sodovih.

Vir: Wikipedija, rtvslo.si, mojvideo.com

Aleš Rozman

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor