Japonci bi sončno energijo pridobivali na Luni

Po idejah o selitvi na Mars je japonsko arhitekturno in tehnično podjetje Shimizu prišlo na dan z novo veliko idejo. Predstavilo je namreč načrt, kako bi na Luni zgradili ogromno sončno elektrarno. Podjetje predlaga izgradnjo sončnih panelov “Luna Ring” na površini Lune, ki bi oskrbovali Zemljo z električno energijo.

luna_solar4
Vir: drugisvet.com

Skupina Shimizu je znana po idejah za megalomanske projekte – med drugim so tako že predlagali izgradnjo botaničnih mest, ki kot lokvanji lebdijo na vodni površini, vesoljskega hotela in umetnih jezer ter kanalskih sistemov v puščavah, kot je Sahara. Zadnji takšen umotvor, ki je po mnenju nekaterih priznanih (tudi zahodnih) strokovnjakov uresničljiv že v naslednjih 20 ali 30 letih, pa je precej nenavadna lunarna sončna elektrarna.

Odgovor na vprašanje “trajnostnega vira čiste energije, ki lahko zadosti vsem človeškim potrebam”, je glede na načrt Japoncev konstrukcija pošastne sončne celice z imenom Luna Ring, ki bi kot prstan obdajala 11.000-kilometrski ekvator našega edinega naravnega satelita.

Je tehnologija že tako daleč?

Sestavljanje na površini Zemlje, še manj pa prevoz do 384 tisoč kilometrov oddaljene okrogline se zdita nemogoča, a so pri Shimizuju pomislili tudi na to – pas fotovoltaičnih celic bi neposredno na Luni z nabiranjem in predelavo tamkajšnjih naravnih virov (iz katerih je mogoče pridobiti kisik, keramiko, steklo, beton in celo vodo) ter kombiniranjem surovin z našega planeta v celoti zgradila horda robotov.

Sklenjen ekvatorialni obroč bi bil neposredni sončni svetlobi izpostavljen ves čas, kar v teoriji pomeni neusahljiv pritok energije. To bi lunarna elektrarna ustreznim prejemnikom na Zemlji kanalizirala z mikrovalovnimi in laserskimi prenašalci, pravi ekipa Shimizuja, ki upa, da bo temeljni kamen projekta položen že leta 2035.

2188138_1-300

 

 

Vir: siol.net

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor