Bi spali na ledeni postelji?

Ljudje smo različni in imamo različne poglede na letne čase. Nekateri imamo definitivno raje sneg, mraz in zimske aktivnosti, drugi mogoče sonce, vročino in plažo. V članku vam bomo predstavili, kako si lahko ljubitelji ledu in mraza popestrite zimski čas. 

02_14
Vir fotografije: www.hrt.hr

Ko temperature padejo pod ledišče in začutite mraz na nohtih in kasneje po celotnem telesu, vas večina pomisli, kako bi se ob kaminu zavili v odejo in popili kak topel čaj. V nekaterih delih sveta pa led izkoriščajo tudi v turistične namene. Ena takih oblik so tudi ledeni Hoteli, ki vsako leto privabijo veliko turistov. Nekaterim je lahko očitno tudi spanec na kosu ledu, pri približno -5 °C pod lediščem, udoben. Sedaj pa preverite, koliko imate stopinj v prostoru, kjer se trenutno nahajate.

Icehotel, Švedska: Umetniška stvaritev blizu arktičnega kroga, ki se vsako leto dvigne iz tisoč ton ledu in 30.000 ton snega ter se razprostira na 6000 kvadratnih metrih, se ne ponaša zgolj z lento največjega ledenega hotela na svetu, ampak tudi z nazivom prvega. Svoja vrata bo jutri, 6. decembra, v švedskem mestecu Jukkasjarvi odprl že 24., poslovil pa se bo predvidoma 13. aprila. Oziroma ko se stali. Njegovo ledeno deželo, v kateri gostje sanjajo pri petih stopinjah pod ničlo, obišče približno 50.000 ljudi na leto, za prenočitev pa je treba odšteti od 270 evrov za najpreprostejšo sobo do 1071 evrov za luksuzni apartma. (Slovenske novice)

Ice hotel
Vir fotografije: sites.uci.edu

Hotel du glace, Kanada: Prvi ledeni hotel Severne Amerike je v 13 letih obiskalo že več kot milijon ljudi, zdaj pa bo arktične izkušnje željne pozdravljal s 44 hotelskimi sobanami od 5. januarja do 23. marca. Skoraj mesec in pol ga vsako leto gradijo roke 60 delavcev in umetnikov, izklesan pa je iz 500 ton ledu in 30.000 ton snega. Ob dvojni zasedenosti sobe nas bo prenočitev pri temperaturi od dve do pet stopinj pod ničlo v ledenemu hotelu pri mestu Quebec olajšala za najmanj 190 evrov. Seveda z vključenim zajtrkom. (Slovenske novice)

hotel-de-glace
Vir fotografije: infinitelegroom.com

Snow Hotel, Norveška: Manjši ledeni hotel z 20 sobami je pri mestecu Kirkenes vrata prvič odprl leta 2006, letos pa bodo lahko ljudje na njegovih stalnih štirih stopinjah pod ničlo okušali zimsko pravljico med 20. decembrom in 20. aprilom. V ceno slabih 300 evrov so ob prenočitvi vključeni tudi trihodna večerja, zajtrk in uporaba savne, goste pa uslužbenci po želji tudi zbudijo za občudovanje severnega sija. Hotel se ponaša tudi z osem metrov visoko sneženo katedralo, največjo na Norveškem, posebne užitke pa verjetno omogoča hotelski bar, narejen iz 25 ton ledu. (Slovenske novice)

swedish-ice-hotel
Vir fotografije: www.skirebel.com

Sorrisniva Igloo, Norveška: Ledeni hotel, ki se razprostira na 2000 kvadratnih metrih, se z oddaljenostjo 250 kilometrov od severnega tečaja ponaša z nazivom najbolj severno ležečega ledenega hotela v Evropi. V letošnji zimski sezoni, ki se zanj začne s 6. januarjem, ga bodo zgradili že 15., vsako leto pa je tematsko ovit v drugo pravljico ali legendo. Zimske fantazije željni bodo v eni izmed 30 soban lahko prenočili za 260 evrov na osebo, seveda ob dvojni zasedenosti sobe, v kar sta vključena zajtrk in uporaba savne, medtem ko bo denarnica samotnega popotnika lažja še za skoraj dodatne štiri desetake. Ob čemer bo obedovanje posebno doživetje, saj hrano in pijačo uživamo z ledenih krožnikov in kozarcev. Lahko pa si stvaritev zgolj ogledamo, kar stane 18 evrov. (Slovenske novice)

47989521
Vir fotografije: www.panoramio.com

Balea Ice Hotel, Romunija: Več kot 2000 metrov visoko v romunskih gorah Fagaras je leta 2006 zrastel prvi ledeni hotel vzhodne Evrope, letos pa bo goste začel gostiti na božični dan. Vsako leto v 15 sobah odmeva glasba, letos bo slišati barok. Prenočitev v dvoposteljni sobi bo vsakogar olajšala za približno 90 evrov, samostojne ljubitelje ledu pa bo spanje v enoposteljni sobi stalo okoli 135 evrov. (Slovenske novice)

hotel-of-ice-romania-bar-2011
Vir fotografije: www.persblog.be

Aleš R.

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor