Zaradi ogljikovega dioksida so oceani vse bolj kisli

Ogljikov dioksid ne prispeva le k segrevanju Zemlje, temveč povzroča tudi vse večjo kislost oceanov. To bi lahko imelo pogubne posledice za številne prebivalce morja in obalno gospodarstvo.

Od začetka industrijske revolucije naj bi oceani vsrkali četrtino vseh izpustov ogljikovega dioksida v ozračje, njihova kislost pa se je zato povečala za 26 odstotkov. V preteklih 300 letih še ni prišlo do tako hitre spremembe, razkriva študija, ki so jo danes predstavili na podnebni konferenci v Varšavi. Do leta 2100 bi lahko zaznali celo 170-odstotno povečanje kislosti.

Ogrožena je tretjina živalskih vrst

Kot v poročilu ugotavljajo znanstveniki, ki so se lani zbrali na srečanju v Kaliforniji, 30 odstotkov živalskih vrst v oceanih najverjetneje ne bo preživelo v tovrstnih pogojih. Še posebej slabo naj bi se pisalo školjkam in drugim lupinarjem.

Poleg tega bi se lahko v naslednjih desetletjih drastično upočasnila tudi rast koralnih grebenov, prehranjevalna veriga v oceanih in raznolikost vrst v morjih pa bi se lahko bistveno spremenili, opozarja študija.

Učinki kislosti so trenutno najopaznejši v oceanih ob Arktiki in Antarktiki, kjer se v vodi nahaja največ ogljikovega dioksida, zaradi vse višje ravni plina pa se tudi hitreje kisajo.

Prizadeta bosta predvsem ribištvo in turizem

Avtorji študije opozarjajo, da bi bil lahko ekonomski učinek izumiranja vodnih organizmov ogromen. Z izgubami morajo računati predvsem tisti ribiči, ki večino prihodka zaslužijo s školjkami in morskimi sadeži. V primeru škode za koralne grebene pa ne bo trpel le turizem, ampak bodo nekatere države izgubile tudi naravno obalno zaščito.

Kot potencialen način za ublažitev najhujših posledic vse večje kislosti se omenja dodajanje alkalnih snovi, kot je zdrobljen apnenec, v morje. A po mnenju znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, bi imelo to le omejen učinek.

Tadej M.

Komentarji

Komentarji