Radikalne spremembe podnebja bodo nastopile že čez 34 let

Zemlja bo morebiti že v roku 34 let doživela radikalne spremembe podnebja, ki bi lahko spremenile način življenja, kakršnega poznamo zdaj.

To je pokazala objavljena raziskava, katere cilj je opozoriti na nevarnosti globalnega segrevanja. Pri trenutnih trendih izpustov toplogrednih plinov naj bi bilo leto 2047 prelomna točka za podnebje.

Glede na raziskavo naj bi v tem letu podnebje na večini Zemlje prešlo v doslej še nezabeležene ekstreme. Znanstveniki pa so to prelomno točko v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Nature, prestavili na leto 2069, a le v primeru, da se izpusti stabilizirajo.

V času ene generacije bo podnebje, kot ga poznamo, preteklost

“Rezultati so nas šokirali. V času moje generacije bo podnebje, na katerega smo navajeni, stvar preteklosti,” je dejal soavtor raziskave Camilo Mora iz Univerze Havaji.

Večina drugih podnebnih študij sicer ocenjuje, da bo prelomna točka za povprečne globalne podnebne spremembe razmeroma naključno izbrano leto, kot je na primer 2100.

Življenjske vrste bodo prisiljene k spremembam

Pri novi raziskavi pa so razlikovali med različnimi predeli sveta in poskušali oceniti, v katerem letu bodo podnebne spremembe postale tako intenzivne, da bodo nekoč ekstremne podnebne razmere postale norma.

“Ne glede na scenarij bo kmalu prišlo do sprememb,” je povedal Mora in dodal, da bo to življenjske vrste prisililo, da se prilagodijo, preselijo ali izumrejo.

 
Tadej M.
Valter Grizančič

Komentarji

Komentarji