Video: Neurje z nalivom in močnim vetrom na Bernardinu!

Nevihta z nalivom in močnim vetrom je danes sredi dneva prešla obalo in zlasti v okolici Bernardina naredila nemalo škode. Posledice so vidne predvsem na Bernardinu, kjer je prevračalo smetnjake, lomilo veje in celo izruvalo drevo in razbijalo okna. Škodo pa bodo najbrž popisali tudi v Piranu in na Fornačah. Na upravi RS za reševanje so se odzvali na osem klicev na pomoč v katerih so jih obvestili, da sta v nevarnosti dva plavalca na Punti v Piranu. Ta sta se nato na srečo kar sama rešila na kopno. Na Belokriški in Lepi cesti v Portorožu je zaradi močnega vetra na cestišče naneslo vejevje. Na Fornačah na Bernardinu se je zaradi sunka vetra poškodoval dimnik, ki je ogrožal mimoidoče, na Smrekarjevi ulici v Izoli je zaradi odprte strehe voda zalila stanovanje. Na Ankaranski cesti v Kopru pa so gasilci iz blata izvlekli avtomobil, na katerem pa ni bilo škode.

video

V Grand hotelu Bernardin se je poškodovalo kar nekaj okenskih stekel, med drugim se je zrušila šipa na notranji bazen, a je bil na sreči prazen. Podatki, da je šlo za trombo še niso jasni!

  • Pojanilo kaj je vodna tromba (ki tokrat ni bila ) . Nastane iz navadnega nevihtnega oblaka, pri tem se mrzel zrak spušča na toplo, pregreto površino. V navadni obliki je vrtinec, ki se pojavi nad vodo. Čeprav je šibkejši od vrtincev, ki se pojavljajo na kopnem, se lahko pojavijo tudi močnejše oblike ob vplivu mezociklona.

Po razbranih fotografijah in videu smo mnenja, da ni šlo za trombo, saj ni nobenega materiala, ki bi potrdil tovrstno domnevo. Po vsej verjetnosti je šlo za močnejši sunek vetra (nevihtni piš).

Nevihtni piš:Ohlajen zrak je gostejši in težji od okolice, zato začne potovati proti tlom skupaj s padavinami (to skupaj z zrakom, ki ga padavine izpodrinejo imenujemo nevihtni piš oz. downburst)

vir: radio capris, regional obala (foto Sabina Pavlin, Davor,  Danjela Posavec Biderman,

Komentarji

Komentarji