Vetrovi na Jadranu

JUGO (SE)

Jugo je jugovzhodni veter zmerne jakosti, ki piha z morja proti kopnemu, prisoten pa je vzdolž cele obale ter piha v smereh ESE, SE ali SSE. Načeloma lahko rečemo, da ga boste pogosteje srečali, če boste pluli po južnem kot po severnem Jadranu, ker pa sodi v skupino pomladno-jesenskih vetrov, ki jih spremljata deš in vlažna atmosfera, jugo poleti ne piha pogosto. Če pa zapiha, ga lahko prepoznate po naslednjih značilnostih: veter se postopoma krepi in piha brez prekinitev ter ustvarja zelo lepe, dolge valove, ki valujejo brez šumov in pene, samo pri močnem jugu udarjajo ob obalo, ko se premikajo proti skalam z bučanjem.

Ker so enakomerni valovi in stalna jakost ter smer vetra njegov največji izziv, omogoča jugo posebno izkušnjo dinamične plovbe po morju z jadri, polnimi konstantnega vetra, ki omogočajo jadrnici, da doseže zelo visoke hitrosti.
Proti koncu (2. ali 3. dan) se smer juga lahko odločno spremeni, kratkotrajno lahko začne pihati od zahoda ali celo od severozahoda in tedaj je znak, da se pripravimo na najhujšo možno obliko tega vetra. Pravimo mu lebič, ima pa še sto drugih imen. Njegova glavna značilnost pa je, da vali vse pred sabo kar mu pride na pot. Traja lahko tudi dve uri in ustvarja vrtince (pijavice ali trombe), ki lahko odtrgajo vse kar ni zabetonirano. Udarci vetra imajo moč tudi do 11 boforov in verjetno ni treba posebej poudarjati kaj to pomeni.

TRAMONTANA (N)

Če je močna je bolje, da je ni. Tramontana je kratkotrajen prehoden veter , ki na Jadranu piha s severa. Piha v vseh letnih obdobjih. Lahko je močan in nevaren veter. Običajno preide v burjo.

 

 

 

 

 

MAESTRAL (NW)

Maestral je tipičen poletni jadranski severozahodni veter in eden tistih vetrov, ki so značilni za lepo in stalno vreme. Po jutranjem brezvetrju, se poleti, skorajda po pravilu okoli poldneva, začne njegovo prijetno pihanje, ki ob krepitvi traja vse do zahoda sonca. Maestral lahko doseže jakost od 5 do 6 boforov, področja, na katerih pa se najpogosteje pojavlja, pa sta Zadrski in Korčulanski kanal.

Maestral je veter, ki je kot ustvarjen za prijetno in sproščeno jadranje brez manevriranja, ker je njegova jakost stalna, narava pa predvidljiva in blaga. Medtem ko burja in jugo vsak na svoj način ponujata jadralcem vznemirjenje in izziv, maestral jamči popolni užitek, med katerim se lahko brez strahu prepustite morju. Ko s sončnim zahodom izginejo pogoji za nastanek maestrala, začne s prvim mrakom pihati blag, nočni vetrič s kopnega, z jakostjo do 3 boforov, s sončnim vzhodom pa nastopi na morju obdobje brezvetrja, ki ga bo, kot po pravilu, okoli poldneva spet zamenjal osvežujoč maestral.BURIN (NE)

Burin je veter z obale, piha spomladi ter poleti in je posledica lokalnega kroženja zraka. Pihati začne med 20.in 21.uro, najmočnejši je pred vzhodom sonca. Na severnem delu vzhodne obale Jadrana piha iz vzhoda severovzhoda do severa severovzhoda, v jušnem delu pa iz vzhoda.
LEVANT je vrsta burje, ki piha sorazmerno enolično. Piha iz vzhoda ali iz severovzhoda, prinaša deževno in hladno vreme. Levant je značilen veter za severni del Jadrana.

“NEVERA” (NW, W, SW)Nevere (nevihte) so pogost pojav na severnem in manj na jušnem Jadranu. Pridejo ponavadi iz zahodne strani. Prihod nevihte najavlja močan piš ali dolgotrajni močan sunek vetra, kot nekakšen plaz, ki zdrvi preko vas. Traja lahko kakšno uro, čez nekaj minut pa se lahko ponovi.

Roža vetrov:

vir:.tikve.com

Komentarji

Komentarji