(Video in slike)”Vodne lepotice” tudi v Dalmaciji

Potem, ko so dne 28.8.2013 dopoldne nevihte z nalivi, točo in vodnimi trombami zajele predele Istre zlasti na hrvaške strani so se popoldan pojavile na področju Dalmacije. “Lovci na nevihte” so jih ujeli na področju Dubrovnika. Neuradno jih je bilo med 20 in 30 !

  • Vodna tromba  nastane nad toplimi vodnimi površinami in je na videz podobna tornadu, le da so njeni vetrovi manj uničujoči. Trombe se pojavijo, ko nad plastjo toplega in vlažnega zraka, ki se nahaja nad vodno gladino, zapihajo hladni vetrovi. Pogosto se pojavljajo v skupinah. Vrtinčasti viharji so zelo različni in najmanjši se pojavljajo že na prašni cesti, ko veter zvrtinči delce zraka in se ti dvignejo nekaj metrov v višino. Nekateri so tudi večji, ti že lomijo drevje in odnašajo manjše predmete.Veliki so tornadi, največji pa tropski cikloni (hurikani, tajfuni). Tudi na morju se naredi vrtinec, največkrat ob nevihtah in pri nas mu pravimo tromba na Hrvaškem pijavica, v angleščini pa waterspout. Trombe posrkajo tudi morske kapljice. Ob vrtinčenju dvignejo tudi večje količine morske vode in z njimi lahko tudi ribe. Če je tromba večja, je zelo nevarna manjšim plovilom.

Statistika trajanja vodnih tromb-pijavic v Jadranu v minutah v zadnjih letih največ je takih, ki traje od 11 do 20 minut. Tistih ki trajajo od  21 do 60 minut  je le okoli 20%. To je zgolj groba statistika.

pijavice_objasnjenje3

Kje se rade pojavijo

kdaj ?

Izjemen slikovni in video materjal so v svet poslali: Boris Bašić, Hrvoje Batinić

vir: youtube, jadran.gfz, fb

Komentarji

Komentarji