V Avstriji pripravljeni na poplavljanje Donave

Največ skrbi naraščajoče reke povzročajo v Spodnji Avstriji in Predarlberšekem. Gasilci so pripravljeni tudi na poplavljanje Donave. Po podatkih avstrijskih vremenoslovcev je letošnja pomlad postregla z največjo količino padavin po letu 1858.

Po obilnem deževju, ki je te dni zajelo Avstrijo, Nemčijo in Švico, so začele naraščati reke, poročajo pa tudi o poplavah.

V avstrijski zvezni deželi Predarlberško so morali gasilci zaradi obilnih padavin posredovati kar 51-krat. Zaradi poplav so morali ponekod celo zapreti ceste. Pomlad je sicer po podatkih avstrijskih vremenoslovcev letos v Avstriji postregla z eno največjih količin padavin po letu 1858.

V Spodnji Avstriji je deževje sicer ponoči ponehalo, a že zvečer pričakujejo nove padavine. Vodostaj Donave je zgodaj zjutraj pri Korneuburgu, 12 kilometrov severozahodno od Dunaja, padel na 5,86 metra. Tudi vodostaji rek Ybbs, Erlauf in Pielach so rahlo upadli.

Donava povzroča skrbi tudi prebivalcem v nemškem Passauu. Vodostaj Donave, ki je običajno pri 4,50 metra, je zaradi dežja v preteklih dneh narasel na 7,60 metra, je sporočila tiskovna predstavnica policije. V noči na nedeljo naj bi gladina Donave še narasla.

Tudi iz Švice poročajo o težavah zaradi padavin. Zaradi naraslega Rena so morali ustaviti plovbo po reki na 30-kilometrskem odseku med švicarskim mestecem Rheinfelden in zapornico Kembs v Franciji. Po podatkih švicarskih oblasti je vodostaj reke pri Baslu presegel 8,30 metra.

Reke bodo narasle tudi v vzhodni Sloveniji

Tudi v Sloveniji obilno deževje povzroča težave. Agencija RS za okolje je že v petek napovedovala, da bodo zlasti reke v vzhodni Sloveniji v prihodnjih dneh močneje narasle. Razmere so se v petek sicer umirile, vendar predvidevajo, da bosta Mura in Drava ta konec tedna še naraščali, Mura pa naj bi v začetku prihodnjega tedna morebiti presegla opozorilni pretok.

vir:24ur

Komentarji

Komentarji