Na vrsti je nov vročinski val …

Meteorološki modeli še vedno izjemno vroči za zahodno polovico Evrope. Trenutno imamo nad severnim delom Atlantika dve ciklonski območji, eno zahodno od Irske in drugo nad Azorskim otočjem. Tisto prvo se bo združilo z azorskim in potonilo globoko proti jugu, NAO se bo spustil na vrednosti okoli -1! Vrednosti okoli -1 ali še nižje pomenijo v poletnem času dvig subtropske zračne mase. Afričan ki prihaja bo zelo močan, najmočnejši vzpon sledi v sredo ko bo 30 °C na 850mb segla vse do Francije(slika 1), kar je izjemno za junij. To pomeni da bodo zagotovo padali junijski rekordi v tem delu Evrope, po nižinah bo šlo marsikje čez +40 °C. Afričan bo v četrtek zadel tudi Veliko Britanijo kjer imajo zaenkrat precej milo poletje in bo segel vse do južnega dela Skandinavije. Tudi za nas bo cel naslednji teden v znamenju sonca in visokih temperatur. Najbolj vroče bo v sredo in četrtek ko bo marsikje šlo do ali malo čez +35 °C. V sredo na zahodu, v četrtek pa bo najbolj vroče verjetno na vzhodu Slovenije. Nekaj nestabilnosti je videti v četrtek zvečer oz. petek v srednjih plasteh ozračja, ko bo vzhodneje od nas potovala oslabljena fronta, ki bi lahko destabilizirala ozračje in prinesla nevihte, vendar je še predaleč za resno napoved. Treba pa je vedeti da lahko ob takih temperaturah in pregrevanju ozračja lahko hitro pride do močnejših neviht s točo. In hitro bo tu julij, če rečem da bo toplejši od povprečja 1981-2010 se ne bom veliko zmotil. Zaenkrat pa ni videti da bo prišlo do kakšnega večjega poslabšanja oz. ohladitve vsaj tja do 10.julija. Izrazito območje negativnih anomalij bo nad Madeiro in bo segalo vse do Kanarskih otokov(slika 2), drugo pa bo nad zahodnim delom Rusije. Nad nami bo še naprej kraljeval afriški anticiklon in tale drugi vročinski val, ki se začenja bo lahko trajal zelo dolgo.

Jutri bo prevladovalo večinoma sončno vreme, dopoldne se bo zjasnilo tudi na vzhodu, čez dan ni izključena kakšna ploha ali nevihta, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 24 °C in 29 °C, na Primorskem do 31 °C. Na praznični torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C, na Primorskem do 33 °C. V sredo bo sončno in vroče, najvišje temperature bodo med 28 °C in 33 °C, na Primorskem do 35 °C. V četrtek bo sončno in vroče, proti večeru se bo od severa pojavilo nekaj visoke koprenaste oblačnosti, najvišje temperature bodo med 30 °C in 36 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Prihaja poslabšanje, aprilska smuka v gorah.

Jutri se začne april, vreme pa se bo počasi poslabšalo. Po res dolgotrajnem statičnem anticiklonu se bo sredi tedna vdrla globoka dolina proti Franciji in Španiji, tam kjer je večino zime vladal anticklon in kadar se vdre proti proti zahodnemu Sredozemlju je to recept za obilne padavine zlasti v zahodni Sloveniji. Glavni izračuni zaenkrat še kar precej opletajo, ensemblski pa kažejo vrhunec deževja v četrtek popoldne in v noči na petek ko nas bo verjetno prešla vremenska fronta, ki bo prinesla tudi ohladitev, saj bi se meja sneženja lahko prehodno spustila na okoli 1200m n.v.! Klasični znanilec poslabšanja vremena jugozahodni veter bo zapihal v sredo, ki se bo krepil pred vremensko fronto. Ob samem prehodu bo nad genovskim zalivom nastal sekundarni ciklon, ki bo upočasnil prehod vremenske fronte, tako da se znajo padavine zavleči globoko v petek, največ dežja pade ponavadi v hribovitem svetu zahodne Slovenije, kjer lahko pade tudi večja količina dežja, če bo padlo okoli 200mm v 24 urah ne bo to nobeno presenečenje. Nato bo verjetno vsak nekaj dni suho vreme, čeprav je videti da se bo nad Skandinavijo krepil anticklon, kar pomeni da bodo ciklonska območja iznad Atlantika potovala proti Sredozemlju, od bližine anticiklona je odvisno koliko padavin bo padlo pri nas, če bo dovolj severno zna biti tudi pri nas precej padavin.

Jutri bo še večinoma sončno vreme, čez dan bo pihal vzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja, najvišje temperature bodo med 15 °C in 22 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več v popoldanskem času, ponekod bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 15 °C in 22 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zlasti na zahodu bo že občasno rahlo deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V četrtek bo pretežno oblačno, na zahodu bo občasno deževalo, dež se bo popoldne razširil nad večji del Slovenije, pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: https://pivotalweather.com, weatherbell.com

Vreme na skokih v Ljubljani. Vprašanje prihodnosti?

Projekt, o katerem je bilo govora, v svoji osnovi načrtuje prenovo skakalnice v Šiški, t.i. Skakalnice na Galetovem. Dandanes je le malokateri sprehajalec na poti na Rožnik še pozoren na stolp, ki se v precej slabem stanju nahaja ob poti. Še na polovici prejšnjega stoletja pa je bila ta skakalnica eden od številnih pečatov, ki jih je v Ljubljani pustil Stanko Bloudek. Na tekmah, ki so potekale pod Rožnikom, je nastopal tudi Janez Gorišek.

Gorišek se živo spominja nastopanja na tej skakalnici in množice ljudi, ki je na tekmo prišla. »To je bilo vsaj 15, 20 tisoč ljudi,« se spominja Gorišek, ki je na Galetovem prišel tudi do zmage.

Več kot zgolj skakalnica

Da tovrstna zgodovina ne bi postala pozabljena, Goriška in Smolej načrtujejo prenovitev ljubljanske skakalnice v velikem slogu. Na isti lokaciji namreč pripravljajo velik projekt ki bi bil povsem edinstven v svetovnem merilu.

Sprojektirali so namreč skakalnico, katere nalet bo prislonjen na hotel, ki bo stal tam, kjer trenutno stoji zgolj stara konstrukcija. Skakalnica bo imela K točko pri 120 metrih, v izteku poleg Vodnikove ceste pa naj bi zrasel tudi pravi športni center, od katerega bi imeli korist celotna Ljubljana in Slovenija. »Mi smo to sedaj povečali iz 70 m na 125 m, tako da smo ta stolp postavili nazaj,« je o povečanju konstrukcije spregovoril Smolej. »Kar pa je dodana vrednost tega, je, da to ni stolp, ampak hotel, ki leži na najvišji točki v Ljubljani, kar je možno. Iz tega hotela je potem nalet skakalnice. V spodnjem delu imamo pa še ostale možnosti za prireditve. Od tega, da lahko spravimo sem policijo, ki je tam zraven, do parkirišča za bolnico, vrtce… Notranji atrij oziroma arena je lahko namenjena prireditvam, ki trajajo skozi celo leto. Tako, da to ni samo skakalnica, ki traja tiste tri tekme na leto, ampak je večnamenski objekt z vso infrastrukturo, z zdravstvom, z masažami, z vsemi možnimi kombinacijami medicine, športa in česarkoli drugega,« je Smolej na kratko povzel ambiciozen projekt.

Preberi ves članek klikni >tukaj<

 

Konec tedna pomladno, sledi ohladitev

Danes se začenja tudi koledarska pomlad, nastopilo je enakonočje, torej dan in noč sta enako dolga, od jutri naprej pa bo dan že daljši. Poslabšanje je za nami, iznad Zahodne Evrope pa se širi greben z visokim zračnim pritiskom. Jutri nas bo prešel severovzhodni stržen, zato se bo tudi v visokogorju relativna vlažnost v ozračju močno znižala. Tako da bodo od jutri do nedelje zelo lepi dnevi s čudovitimi razgledi kot nalašč za uživanje v naravi. Od petka pa bo že nastala temperaturna inverzija saj bomo v središču anticiklona, to se bo poznalo zlasti zjutraj ko bo marsikje po nižinah pod ničlo, malo višje na okoli 600-700m pa bo kar nekaj stopinj topleje. Polarni vrtinec je v zaključni fazi in se poslavlja za to sezono, po vertikalnem profilu je videti da so in bodo zonalni vetrovi močno oslabeli in meterorološki modeli že nakazajujejo prisotnost grebena nad severnim delom Atlantika precej visoko, takoj na začetku prihodnjega tedna bo sledil hiter dvig azorskega anticklona proti Britanskemu Otočju kar za nas pomeni novo ohladitev in prehod oslabljene vremenske fronte, tako da bomo za nekaj časa spet ne bo najvišjih temperatur 20 °C in več kot se obetajo za ta vikend. Idealno vreme za letošnjo Planico, sončno in kristalno čisto nebo zlasti v petek in soboto, zaradi sonca bodo idealni pogoji za letenje saj bo delovala termika oz. vzgonski veter. Tudi v začetku aprila se obeta precej zanimivo vreme ne bi rekel da bo ravno suho ob grebenu nad severnim delom Atlantika in mogočnem anticiklonu nad zahodno Rusijo, se mi zdi da bo vreme vrnilo(beri bolj mokro) kar ni bilo zlasti v mesecu februarju.

Jutri bo sončno vreme, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C. V petek bo sončno, ponekod bo še pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja, najvišje temperature bodo med 8 °C in 15 °C, na Primorskem do 17 °C. V soboto se bo nadaljevalo sončno vreme, najvišje temperature bodo med 13 °C in 19 °C. V nedeljo bo še večinoma sončno, občasno bo ponekod več spremenljive oblačnosti, vzhodni veter se bo verjetno spet nekoliko okrepil, najvišje temperature bodo med 15 °C in 21 °C. V začetku prihodnjega tedna bo prehodno deževalo, spet bo hladneje.

 

Gregor Skok(ciklon.si)

 

Vir fotografije: weatherbell.com

Lepi obeti za Planico

Dolina pod Poncami vsako leto prireja razne prireditve in dogodke, ki navdušujejo vse generacije. Najbolj izstopajoč dogodek leta je nedvomno Svetovni pokal v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek, brez katerega si ni moč zamisliti sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. 

Letošnja Planica bo posebna. Praznovali bomo 50 obletnico, eden izmed najboljših letalcev na svetu naš Robert Kranjec pa bo svoja “krila” pospravil v kot. 

 

VREME:

Vreme bo ugodno za dolge polete.

V četrtek in petek bo jasno. Jutranje temperature bodo od -4 do 0, čez dan 5 do 7 °C

V soboto bo tudi sončno. Zjutraj okoli 0, čez dan 7 do 10 °C. 

Nedelja prinaša malo več oblačnosti. Temperature pa od 5 do 12 °C.

Vse dneve bodo večinoma pihali šibki krajevni vetrovi iz spremenljivih smeri.

 

Program

Četrtek:
09.00 uradni trening
10.00 uradni trening
11.00 kvalifikacije (TV SLO 2/MMC)
12.00 zabavni program na odru, Val202 – Nipke & Challe Salle
14.00 zaključek programa v Planici

Pozdrav junakov daljav, Rateče:
17.00 Zahod Band
18.00 sprevod in predstavitev ekip

Po koliko so vstopnice?

Vstopnice za Planico se prodajajo po posameznih dnevih. Za četrtkove kvalifikacije, ko se bodo ob letalnici zbrali predvsem otroci (pokrovitelj jih bo pripeljal 3.500), morajo odrasli odšteti 15 evrov, za petkovo, sobotno ali nedeljsko tekmo pa 29 evrov. V predprodaji, ki se je začela 8. novembra, končala pa 5. marca, je bilo sicer mogoče vstopnice kupiti po znižani ceni.

Petek:
13:30 poskusna serija posamične tekme (MMC TV)
14:30 prva serija + finale (TV SLO 2/MMC)
16.30 podelitev nagrad
16.30 zabavni program na odru Val 202 – Elvis Jackson
18.00 zaključek programa v Planici

Sobota:
09.00 poskusna serija ekipne tekme (MMC TV)
10.00 prva serija + finale (TV SLO 2/MMC))
12.00 podelitev nagrad
12.30 zabavni program na odru Val 202 ‒ Rok ‘n’ Band
15.00 zaključek programa v Planici

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Open Air Planica, Kranjska Gora:
18.00 Tequila Band
20.00 podelitev štartnih številk
20.30 Lezz Go Band
22.30 Tequila Band

Nedelja:
09.00 poskusna serija posamične tekme (MMC TV)
10.00 prva serija + finale (TV SLO 2/MMC)
12.00 podelitev nagrad
12.30 zabavni program na odru Val 202 ‒ Ansambel Saša Avsenika
15.00 zaključek programa v Planici

 

Ponedeljek ponekod zimski!

Pred nami je nekoliko večje poslabšanje vremena, ponekod bo padla povprečno polovica mesečne količine padavin(10-50mm) in tako bo na Primorskem preklic požarne ogroženosti v naravnem okolju. Pred vremensko fronto pa priteka z jugozahodnikom precej toplejši zrak. Že včeraj je bilo nekaj inverzije, zadnjo noč pa se je veter še okrepil in na vetrovno izpostavljenih mestih se temperatura ni spustila pod +5 °C, tako je bilo na Lisci, v Črnomlju, na Katarini in na letališču Cerklje. V kotlinah ki niso izpostavljena vetru pa je bila temperatura celo pod ničlo. Jutri nas bo dosegel najtoplejši in tudi najbolj suh zrak, tako se bo ničta izoterma dvignila nad 3000m, relativna vlažnost na Kredarici pa bo padla pod 20%. Za njo pa že vidimo polarni zrak ki nas bo skupaj z vremensko fronto dosegel v ponedeljek. Več kot 24 ur bomo v zmernem jugozahodnem zračnem toku in padavine bodo zato kar obilne. Najbolj intenzivne bodo v ponedeljek dopoldan, polarni zrak pa bo preplavil Sloveniji v drugi polovici noči na ponedeljek. Marsikje se bo meja sneženja spustila do nižin, verjetno pa ohladitev ne bo dovolj močna da bi imeli po nižinah snežno odejo. Nad 700m pa ga lahko zapade med 10-30cm. Vremenska slika se bo nato postopno izboljševala, še vedno pa bo tja do petka kar precej vetrovno, najvišje temperature pa bodo iz dneva v dan višje in v petek bo že blizu +20 °C. Tako da hladnejši zrak se bo ob krepitvi anticiklona iz Zahodne Evrope dokaj hitro poslovil, tipično za pomlad ko so možni dokaj hitri prehodi iz hladnejših v toplejša obdobja. Ideja evropskega modela v zadnjih dneh meseca je še vedno krepitev anticiklona nad Zahodno Evropo in dvig proti Skandinaviji.

Jutri bo na vzhodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo že rahlo deževalo, zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se v noči na torek razširile nad večji del Slovenije, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C, na vzhodu do 20 °C. V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami zjutraj bo še toplo, dopoldne in čez dan se bo od severa ohladilo, meja sneženja se bo marsikje kjer bodo močnejše padavine lahko spustila do nižin, zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 9 °C. V torek bo še oblačno, zlasti na vzhodu in jugu se bodo še pojavljale padavine, nad okoli 700m tudi snežne, ki bodo popoldne manj pogoste, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 5 °C in 10 °C. V sredo bo po mrzlem jutru, čez dan večinoma sončno, še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com