Černobil: 33 let po Jedrski katastrofi (FOTO)

Letos mineva 33 let od grozovite jedrske nesreče v Černobilu. Pomislimo, kakšno bi bilo stanje, če bi se taka nesreča zgodila v naši neposredni bližini (Krško). Od leta 1993 fotograf znane organizacije National Geographic, Gerd Ludwig ustvarja poglobljen pogled na številne posledice tragedije v Černobilu. Gerd ima zaradi “odmrzovanja” birokratskih ovir v Ukrajini, omogočeno prosto gibanje v coni nesreče, pravtako pa lahko fotografira tudi na območjih, kjer je radioaktivnost še vedno zelo intenzivna. “Vem, da za moje raziskovanje veliko tvegam,” vendar pravi, da je to storil v imenu žrtev Černobila in upa, da se tragedije, kot je bila v Černobilu, več ne bodo dogajale. 

Fotografije, ki jih je fotografiral Gerd Ludwig in ob katerih se lahko zamislimo nad trenutnim stanjem v svetu, si lahko ogledate TUKAJ

Preberi več… “Černobil: 33 let po Jedrski katastrofi (FOTO)”

Riba Goby rešila problem odpadkov na plaži

Večkrat smo že slišali ali prebrali, da bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib, a kdaj pa kdaj ujamemo tudi kakšno lokalno pozitivno zgodbo o recikliranju. Zgodbo kot je ta, o ribi Goby, ki je rešila plažo.

Foto: www.yupthatexists.com

Namesto dolgočasnih smetnjakov so namreč na eni od plaž postavili velikansko ribo iz žice in mreže, ter ji dodali znak, ki pravi: „Goby ima rada plastiko, nahrani jo.“ To je bil ključ do uspeha, saj so lokalni otroci igro vzeli zelo resno in Goby pridno hranili z veliko večjim veseljem, kot je bilo prej metanje odpadkov v navadni dolgočasni koš za smeti.

Goby ljudje še danes hranijo vsak dan. Smetarji jo vsak večer odpeljejo in izpraznijo, nato pa jo s praznim želodcem spet vrnejo na svoje mesto na plaži.

 

Nov biser: Velika Rutarjeva jama

Pred tednom dni odkritje nove jame pod Vremščico pri vasi Volče.

Pred nekaj dnevi pa se je v jamo skupaj z ostalimi jamarji spustil tudi jamski fotograf Peter Gedei.

Fotograf Peter Gedei (1969), rojen in doma v LJubljani, je svojo pot jamskega fotografa začel kmalu po vključitvi v jamarski klub Železničar iz Ljubljane leta 1987. Po prvih korakih raziskovalca podzemlja se je v začetku devetdesetih let začel posvečati le še jamski fotografiji. Skozi leta je izpopolnjeval tehniko osvetljevanja kakor tudi kreativen pristop k fotografiji, kar je bilo večkrat nagrajeno z najvišjimi priznanji domačih in mednarodnih natečajev.  Uveljavil se je kot eden najboljših svetovno priznanih jamskih fotografov in se loteva tudi najbolj zahtevnih projektov. Fotografije redno objavlja v domačih in tujih tiskanih medijih, objavlja zgodbe o obiskanih jamah, zadnja leta je aktiven tudi v družbenih omrežjih. Aktivno se ukvarja s stereo fotografijo in videom, je član stereoskopskega društva Ljubljana, soustanovitelj produkcijske skupine Place3D in dolgoletni urednik revije Jamar. Dela kot oblikovalec pri mesečni reviji Monitor. Več: www.petergedei.com

Spomnimo: 

Ko je Goran Rutar iz Volč  pred nekaj tedni v bližini vasi Volče sredi zasneženega gozda opazil luknjo, iz katere je bilo čutiti  pihljanje vetra, se ni zavedal, da je odkril novo in doslej tudi največjo jamo na območju med Postojno, Pivko, Brkini in Reko. O svojem odkritju je obvestil jamarja Ludvika Husuja, ki se je z jamarskim kolegom Claudiom Bratosem spustil v globoko odprtino. 

V začetku rova ni kapnikov, v zadnji dvorani ki je dolga okoli 70 m in visoka okoli 10 metrov, pa se odpre jamski paradiž. Trenutno so raziskali okoli 310 metrov. V bližini jame naj bi bila še dva dihalnika, ki ju bodo izkopali. V enem dihalniku bi lahko prišli v stranski rov jame. Jama se razteza južno, v nasprotni smeri Vremščice mimo vasi Volče. Po njihovih domnevah se jama naj ne bi povezovala z drugimi jamami.

Vir: radio94 Postojna.

Preberi ves članek in slik >TUKAJ<

Želva velikanka ni izumrla

Več kot stoletje so strokovnjaki domnevali, da je vrsta želve velikanke Chelonoidis phantasticus izumrla. A na nedavni ekspediciji so odkrili želvo, predstavnico te vrste, živo in zdravo. Nekateri so odkritje označili za najpomembnejše v tem stoletju.

Vrsto želve, za katero so domnevali, da je izumrla že pred več kot 100 leti, so znova odkrili na Galapaškem otočju. Gre za vrsto želve, imenovano Chelonoidis phantasticus, ki so jo zadnjič videli leta 1906, izumrla pa naj bi zaradi pogostih vulkanskih izbruhov – vulkan La Cumbre na otoku Fernandina namreč velja za izredno aktivnega. 

A na nedavni ekspediciji na otok Fernandina, ki velja za tretjega največjega v Galapaškem otočju, so odkrili predstavnika te vrste, živega in zdravega: “To nas spodbuja, da okrepimo naše iskanje drugih želv, kar bi nam omogočilo, da začnemo vzrejni program v ujetništvu, s čimer bi lahko obnovili vrsto,” je ob tem povedal Danny Rueda, direktor Nacionalnega parka Galapagos.

 

Preberi ves članek TUKAJ 

<div style=”margin-left:;”><script type=”text/javascript”> _iprom_s=’xehwkwdtkhmytcfe’; _iprom_d=’300×250′; </script> <script type=”text/javascript” src=”http://central.iprom.net/adserver/adserver.js”>

</script>

</div>