OSUPLJIVO: Vrtinec vetra pognal mačke v zrak!

Močna nevihta, ki je v začetku tega tedna zajela del Velike Britanije je glede na podatke iz BBC s seboj  prinesla močne nalive ter sunke vetra. Zaradi nevihte je ostalo na tisoče ljudi brez električne energije. Poročajo pa predvsem o mačkih, ki so dobesedno lebdeli v zraku zaradi vrtinčastega vetra. 

Ja, prebrali ste prav. “Catnado”, kot so ga poimenovali Angleži, oziroma Mačji tornado, ki je “nafilan” z mački, se je dejansko zgodil.

Preberi več… “OSUPLJIVO: Vrtinec vetra pognal mačke v zrak!”

Video:Tornado v mestu Salento (Italija)

Tekom sredinega popoldneva so se nevihtni oblaki zgrnili v regiji Puglia v Italiji. Sepercelična nevihta je prinesla nalive, točo in močan veter. Meteorološki dogodek dneva pa se je zgodil v Salentu. Mestu, ki je oddaljen slabih 10 kilometrov od Lecceja, kjer je nastal tornado ! Po poročanju italijanskih portalov je povzročil materialno škodo na nekaterih objektih, lomil drevesa, ind.

Preberi več… “Video:Tornado v mestu Salento (Italija)”

Video: Neurje z nalivom in močnim vetrom na Bernardinu!

Nevihta z nalivom in močnim vetrom je danes sredi dneva prešla obalo in zlasti v okolici Bernardina naredila nemalo škode. Posledice so vidne predvsem na Bernardinu, kjer je prevračalo smetnjake, lomilo veje in celo izruvalo drevo in razbijalo okna. Škodo pa bodo najbrž popisali tudi v Piranu in na Fornačah. Na upravi RS za reševanje so se odzvali na osem klicev na pomoč v katerih so jih obvestili, da sta v nevarnosti dva plavalca na Punti v Piranu. Ta sta se nato na srečo kar sama rešila na kopno. Na Belokriški in Lepi cesti v Portorožu je zaradi močnega vetra na cestišče naneslo vejevje. Na Fornačah na Bernardinu se je zaradi sunka vetra poškodoval dimnik, ki je ogrožal mimoidoče, na Smrekarjevi ulici v Izoli je zaradi odprte strehe voda zalila stanovanje. Na Ankaranski cesti v Kopru pa so gasilci iz blata izvlekli avtomobil, na katerem pa ni bilo škode.

video

V Grand hotelu Bernardin se je poškodovalo kar nekaj okenskih stekel, med drugim se je zrušila šipa na notranji bazen, a je bil na sreči prazen. Podatki, da je šlo za trombo še niso jasni!

  • Pojanilo kaj je vodna tromba (ki tokrat ni bila ) . Nastane iz navadnega nevihtnega oblaka, pri tem se mrzel zrak spušča na toplo, pregreto površino. V navadni obliki je vrtinec, ki se pojavi nad vodo. Čeprav je šibkejši od vrtincev, ki se pojavljajo na kopnem, se lahko pojavijo tudi močnejše oblike ob vplivu mezociklona.

Po razbranih fotografijah in videu smo mnenja, da ni šlo za trombo, saj ni nobenega materiala, ki bi potrdil tovrstno domnevo. Po vsej verjetnosti je šlo za močnejši sunek vetra (nevihtni piš).

Nevihtni piš:Ohlajen zrak je gostejši in težji od okolice, zato začne potovati proti tlom skupaj s padavinami (to skupaj z zrakom, ki ga padavine izpodrinejo imenujemo nevihtni piš oz. downburst)

vir: radio capris, regional obala (foto Sabina Pavlin, Davor,  Danjela Posavec Biderman,

(Video in slike)”Vodne lepotice” tudi v Dalmaciji

Potem, ko so dne 28.8.2013 dopoldne nevihte z nalivi, točo in vodnimi trombami zajele predele Istre zlasti na hrvaške strani so se popoldan pojavile na področju Dalmacije. “Lovci na nevihte” so jih ujeli na področju Dubrovnika. Neuradno jih je bilo med 20 in 30 !

  • Vodna tromba  nastane nad toplimi vodnimi površinami in je na videz podobna tornadu, le da so njeni vetrovi manj uničujoči. Trombe se pojavijo, ko nad plastjo toplega in vlažnega zraka, ki se nahaja nad vodno gladino, zapihajo hladni vetrovi. Pogosto se pojavljajo v skupinah. Vrtinčasti viharji so zelo različni in najmanjši se pojavljajo že na prašni cesti, ko veter zvrtinči delce zraka in se ti dvignejo nekaj metrov v višino. Nekateri so tudi večji, ti že lomijo drevje in odnašajo manjše predmete.Veliki so tornadi, največji pa tropski cikloni (hurikani, tajfuni). Tudi na morju se naredi vrtinec, največkrat ob nevihtah in pri nas mu pravimo tromba na Hrvaškem pijavica, v angleščini pa waterspout. Trombe posrkajo tudi morske kapljice. Ob vrtinčenju dvignejo tudi večje količine morske vode in z njimi lahko tudi ribe. Če je tromba večja, je zelo nevarna manjšim plovilom. Preberi več… “(Video in slike)”Vodne lepotice” tudi v Dalmaciji”

Sonce, mavrice in vodne trombe v Istri !

Sredino jutro 28.8.2013  je na obalah Istre postreglo s soncem, plohami, nevihtami, mavricami in vodnimi trombami !

Neurje, ki je slovensko obalo oplazilo se je zneslo okoli desete ure zjutraj nad okolico Umaga, Novigrada, Poreč, Pulj. Zaradi močnega dežja so v hrvaški Istri imeli veliko težav. Na cestah in v središču mest je neurje za seboj pustilo plasti blata in gramoza, obvoznica pa je komaj prevozna. vir: regiona obala, iPress.hr.

Panorama v Pulju dopoldan-wowww ,Autor: Jakov Šuran

 

1186849_10201188252902431_1849568811_n

  • Vodna tromba  nastane nad toplimi vodnimi površinami in je na videz podobna tornadu, le da so njeni vetrovi manj uničujoči. Trombe se pojavijo, ko nad plastjo toplega in vlažnega zraka, ki se nahaja nad vodno gladino, zapihajo hladni vetrovi. Pogosto se pojavljajo v skupinah. Vrtinčasti viharji so zelo različni in najmanjši se pojavljajo že na prašni cesti, ko veter zvrtinči delce zraka in se ti dvignejo nekaj metrov v višino. Nekateri so tudi večji, ti že lomijo drevje in odnašajo manjše predmete.Veliki so tornadi, največji pa tropski cikloni (hurikani, tajfuni). Tudi na morju se naredi vrtinec, največkrat ob nevihtah in pri nas mu pravimo tromba na Hrvaškem pijavica, v angleščini pa waterspout. Trombe posrkajo tudi morske kapljice. Ob vrtinčenju dvignejo tudi večje količine morske vode in z njimi lahko tudi ribe. Če je tromba večja, je zelo nevarna manjšim plovilom.