Rekord!

Letošnji februar je zaenkrat najtoplejši od začetka meritev. V Ljubljani je po dobri polovici meseca povprečna temperatura +7 °C, kar je največ od začetka meritev. Anomalije geopotencialnih višin(slika 1) povedo vse, nad zahodnim delom Sredozemlja subtropski anticiklon ki občasno sega tudi do nas. Zaenkrat se z letošnjim februarjem primerja le tisti iz leta 1966 ko je bila povprečna temperatura v Ljubljani +6,8 °C. V naslednjih dneh je videti ponovno krepitev jugozahodnega vetra kar pomeni da bo tudi povprečna dnevna temperatura na aprilskih vrednostih. Rekordna vrednost AO izpred nekaj dnevov bi lahko bila spet popravljena. Serija globokih arktičnih ciklonov bo potovala čez Severno Evropo, v zmernih geografskih širinah pa se bo zračni tlak postopno krepil. Ponavadi je AO pogojen z NAO in sta v sorazmerju. NAO pa je dokazano da bolj vpliva na našo klimo kot AO.

V bližini Azorskega otočja bo nastalo odcepljeno jedro hladnega zraka, kar pomeni da bo NAO nekoliko padel, afriški anticiklon pa bo postopno začel svoj pohod nad Evropo. Zlasti ob koncu tedna in na začetku prihodnjega tedna bo zelo toplo za ta letni čas. Prvič letos je na meteoroloških kartah videti dvajsetico(v ponedeljek), kar pomeni da je 70% verjetnost da bodo kraji na vzhodu Slovenije dosegli to vrednost. Od sredine prihodnjega tedna bo vreme bolj dinamično, Azorski anticklon se bo nekoliko povzpel proti severu proti Alpam pa bo pljusknil hladnejši zrak skupaj z vremensko fronto, prvo je pričakovati v četrtek in drugo v nedeljo 1.marca! Tudi v začetka marca večje spremembe glede na letošnji februar še ne bo. Na sliki 2 je videti da bomo pod zaščito anticiklona iznad jugozahodnega dela Evrope, velika sonca se obeta, občasno pa nas bo prešla kakšna oslabljena vremenska fronta.

Jutri bo večinoma sončno, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C. V petek se bo nadaljevalo sončno vreme, čez dan bo na severovzhodu prehodno zapihal severni veter, najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C. V soboto bo večinoma sončno, na nebu bo več visoke koprenaste oblačnosti, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C. V nedeljo bo večinoma sončno, na vzhodu bo več spremenljive oblačnosti, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 10 °C in 17 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, esrl.noaa.gov

Na Rogli bo 12°C. Zime konec toda pozor..

Vremenska slika ostaja nespremenjena, po Ciarri je nastal globok ekstratropski ciklon Dennis. To je eden najglobljih ciklonov v zgodovini. Sicer ni dosegel super ciklona Braer iz januarja 1993 ko je zračni tlak v središču meril rekordnih 913hPa. V petek so na Islandiji zabeležili izjemno močne sunke tja do 250km/h. Ciklon sicer počasi slabi še vedno pa je zelo vetrovno na severu stare celine. Tudi pri nas se počasi krepi jugozahodni veter, ki bo jutri spet precej močan, vendar ne tako kot pri Ciarri. Hkrati pa se nad nami krepi subtropski anticiklon, v višinah nas bo dosegla izjemno topla zračna masa, primerljiva s poletnimi vrednostmi. Na višini 850mb(okoli 1500m n.v.) se bo tekom noči na vzhodu Avstrije segrelo tja do 18 °C (slika), tudi pri nas bomo na vzhodu beležili zelo visoke vrednosti. Na Rogli bo že zjutraj okoli +13 °C, medtem ko bo po nižinah bistveno hladneje. Torej nastal bo izrazit temperaturni preobrat.

Sicer pa v naslednjem tednu vreme ne bo tako stanovitno kot je bilo v tem. Večinoma bomo v polju enakomernega zračnega pritiska, še vedno pa lahko pozabimo na kakšne obilne padavine. Fronte bodo večinoma oslabljene in nas bodo prehajale ob severozahodnih višinskih vetrovih. Polarni vrtinec je še vedno izjemno močan in zaenkrat še ni znakov kakšnega popuščanja. Ko bo popustil bo skoraj zagotovo prišlo do še kakšnega arktičnega napada, vendar v splošnem je zima zame končana.

Jutri bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno, na zahodu bo občasno rahlo deževalo, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 13 °C, na vzhodu do 16 °C. V torek bo pretežno oblačno, občasno bodo manjše krajevne padavine, najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam lahko nastane kakšna krajevna ploha, najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C. V četrtek bo večinoma sončno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah nastala megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 6 °C in 12 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

Priporočilo

Naloži aplikacijo Pi.

Kriptovaluta prihodnosti

Koda je ciklon.

Pi is a new digital currency being developed by a group of Stanford PhDs. For a limited time, you can join the beta to earn Pi and help grow the network. To join Pi, follow this link https://minepi.com/ciklon and use my username (ciklon) as your invitation code.

 

Več o tem, ko jo boste naložili.

Je varno in zastonj.

 

Priporočilo: Hiter brskalnik. Ki rudari Bitcoin.

https://get.cryptobrowser.site/10481464?f=sn

 

 

 

 

Veter do 210km/uro, pri nas pa..

V stratosferi je polarni vrtinec usmerjen proti Evropi, zato lahko tudi v prihodnjihj dneh pričakujemo nadaljevanje dokaj nezanimivega vremena z globokimi cikloni nad severnim delom Evrope. Po vremenski fronti ki nas bo prešla v noči na petek bo v soboto nastal super ciklon, v samem središču bo verjetno zračni tlak padel tja do 920hPa!(slika 1) Južneje pa bo prevladoval visok zračni tlak. Zaradi tega bo izjemno vetrovno v pasu med Irsko in južnim delom Skandinavije. Ob dežju bodo vetrovi dosegali izjemne hitrosti, pri tleh v sunkih tja do 210km/h. Sistem bo potoval naprej proti vzhodu, izobare pa ne bodo tako sklenjene kot nazadnje, zato ni pričakovati tako močnih sunkov vetra pri nas. Jugozahodni veter, ki bo zapihal v soboto bo naznanjal poslabšanje vremena pred vremensko fronto, ki nas bo prešla v torek. Na jugovzhodu lahko v ponedeljek pričakujemo sunke tja do 70km/h kar lahko ARSO da mirno za oranžno opozorilo.

Tudi v zadnjih desetih dneh meteorološke zime ne bi smelo biti kakih večjih presenečenj, še naprej bomo gledali severozahodni tip vremena, torej mimohod ciklonskih območij čez Severno Evropo z repom pa nas bo občasno oplazila kakšna vremenska fronta, ki bo prinesla predvsem ohladitev, večjih padavin pa ne pričakujemo. Morda pa v zadnjih dneh vseeno kaj preseneti v skupinskem izračunu na sliki 2 je videti postopen obrat vetrov v zahodno smer in možen nastanek sredozemskega ciklona.

Jutri bo večinoma sončno z občasno visoko koprenasto oblačnostjo, postopno se bo krepil jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C V noči na petek bo prehodno deževalo zlasti v južni Sloveniji, proti jutru se bo hitro zjasnilo, zjutraj bo na jugu še pretežno oblačno, čez dan bo večinoma sončno, ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C V soboto bo večinoma sončno, zlasti na vzhodu bo zapihal južni do jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C. V nedeljo bo še večinoma sončno, popoldne se bo oblačnost na zahodu povečala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 11 °C in 16 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Ulovi priložnost!

⬇️

Pi is a new digital currency being developed by a group of Stanford PhDs. For a limited time, you can join the beta to earn Pi and help grow the network. To join Pi, follow this link https://minepi.com/ciklon and use my username (ciklon) as your invitation code.

 

Ekstremno vreme …

Na severozahodu Evrope so že prvi učinki orkana Ciara, Veliko Britanijo spremljajo trenutno močni vetrovi in padavine, ponekod so zaradi obilnih padavin nastale poplave. V Rekyaviku se je zračni pritisk spustil na 957mb in še vedno pada. Tudi pri nas se jugozahodni veter krepi na Lisci sunki že dosegajo hitrost tja do 60km/h. Ponekod pa je jugozahodnik segel že segel do tal, tudi v Ljubljani že piha v sunkih tja do 40km/h. Naslednjo noč in do jutri zvečer bo pihal močan jugozahodni veter, sunki bodo ponekod lahko dosegli tudi po nižinah okoli 120km/h, medtem ko višje lahko tudi tja do 150km/h. To pa so že hitrosti ki povzročajo škodo in zagotovo bodo imeli gasilci spet polno dela, saj je v igri obsežen vetrolom. Najbolj verjeten je na območju med Zgornjo Savinjsko dolino in tja do Prekmurja. Najmanj pa na severozahodu Slovenije, kjer ne bi smelo biti nič posebnega.

Tudi nadaljevanje naslednjega tedna bo kar dinamično s prehodom dveh vremenskih front, prva nas bo prešla v sredo in druga v petek zjutraj. Vendar to so vse fronte, ki pridejo iz severozahoda zato si kakšne večje kolićine padavine ne moremo obetati. Glavnina padavin pa bo na jugu države. Ob koncu naslednjega tedna se bo nad nas iz Sredozemlja zelo hitro razširil Afriški anticiklon, verjetno pa se bo tudi ničta izoterma dvignila nad 3500m kar so bolj aprilske vrednosti. Sicer pa spodnja slika pove vse, anomalije več kot +20 °C na 850mb! To pomeni da bodo tudi po nižinah možne dvajsetice. Skratka ponovno pišem o samih ekstremnih situacijah in upam da jih bo kmalu konec. Nisem pa ravno prepričan da bo tako dogajanje v nedogled, slej ko prej nam bo narava vrnila s kakšnimi polarnimi prodori kar zadnja leta niso slučaj.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo zlasti v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji, zvečer pa tudi na vzhodu, pihal bo močan jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 6 °C, drugod med 9 °C in 15 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še se bodo tu in tam pojavljale manjše krajevne padavine, jugozahodnik bo proti jutru oslabel, čez dan pa bo na severovzhodu zapihal severozahodnik, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C. V sredo bo pretežno oblačno, ob prehodu vremenske fronte se bodo dopoldne začele pojavljati padavine, ki se bodo čez dan nekoliko okrepile, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 3°C in 9 °C, na Primorskem do 14 °C. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in suho vreme, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

OPOZORILO MOČAN VETER!

⚠️OPOZORILO⚠️
🌬🌬🌬↗️↗️↗️↗️

V ponedeljek nevarnost zaradi močnega JZ vetra!
Najbolj na udaru bo SV Slovenije!
Tam:
-grozi vetrolom
-veter lomi veje
-podira nekatera drevesa
-odnaša krtine
-lahko odkriva strehe
-moti promet

‼Oranžen ali rdeč alarm za SV‼
-Podravje, Haloze, Prlekija..
Sunki ↗️↗️↗️↗️ 70-100km

‼Višji predeli na SV (Pohorje..) 90-130km‼
Vetrovno bo povsod nad 1.000 m.n.v 90-110km

⚠️
Preostala Slovenija oranžno opozorilo.
Sunki ↗️↗️↗️ 50-80km

Obala rumeno opozorilo
Sunki ↗️↗️ 40-60km.

Najmočnejši sunki bodo predvidoma med 10 in 14 uro v ponedeljek. Veter se bo sicer začel nedeljo popoldan.

Oslabel bo razmeroma v ponedeljek zvečer oz noč na torek.

 

 

Pi is a new digital currency being developed by a group of Stanford PhDs. For a limited time, you can join the beta to earn Pi and help grow the network. To join Pi, follow this link https://minepi.com/ciklon and use my username (ciklon) as your invitation code.

 

Od torka manj vroče, občasno nestabilno. Sneg do nižin v..

Danes se končuje prvi poletni mesec. Sezonska niti 14-dnevna napoved sta precej zgrešila na to kar se je dogajalo v juniju. V Ljubljani je bilo topleje le leta 2003, verjetno pa bo letošnji junij zaostal za desetinko stopinje s povprečno temperaturo +23,4 °C Afriški anticiklon je včeraj zajel tudi Veliko Britanijo, v Londonu se je segrelo tja do 34 °C. Afričan je iznad severozahodne Evrope danes spet dosegel Slovenijo, v višinah se je precej otoplilo glede na jutranje temperature, zato bodo danes temperature večinoma spet čez 30 °C. Jutri pa bo segel do tal in verjetno bo ponedeljek najbolj vroč dan v naslednjem tednu, v Prekmurju bo živosrebrni termometer pokazal največ 36 °C ali 37 °C. Severno od Alp pa bodo nastale prve nevihte, kakšna lahko nastane tudi na severu Slovenije. V torek bomo že padli pod vpliv zahodnih vetrov, le na Primorskem bo še večinoma sončno in vroče, drugod pa bo več spremenljivosti s krajevnimi padavinami. V sredo pa bo nestanovitno tudi na Primorskem. Vsaj v prvi dekadi julija bomo imeli precej drugačen tip vremena kot ga imamo v juniju. Vremenske fronte se bodo pomikale večinoma čez Severno Evropo in občasno vplivale tudi na vreme pri nas(slika). Temperature bodo primerne letnemu času, v starih časih bi bile tudi te precej previsoke, v Skandinaviji pa bo po nižinah zapadlo tudi nekaj snega.

Jutri bo na Primorskem večinoma sončno, drugod se bo po sončnem dopoldnevu čez dan oblačnost od severa prehodno povečala, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 32 °C in 37 °C. V torek bo na Primorskem sončno vreme, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, na Primorskem bo popoldne začela pihati šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam lahko nastane kakšna ploha ali nevihta, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V četrtek bo sprva spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine deloma nevihte, popoldne oz. proti večeru se bo od severa delno zjasnilo, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na Primorskem do okoli 30 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com