Napoved oz. pričakovanja za prihajajočo zimo 2014/15

 

Prihajajoča zima 2014/15 bo v Sloveniji sprva dokaj mila. Več pravega zimskega vremena se vsaj občasno pričakuje v mesecu januarju in tudi v februarju.

Po zadnjih meteoroloških izračunih ameriškega modela CFSv2, ki je eden izmed orodij dolgoročnih napovedi ameriške agencije za okoljske napovedi NCEP, vse kaže, da bo zima 2014/15 na območju Slovenije v povprečju nekoliko toplejša od dolgoletnga povprečja,  količina padavin pa bo okoli dolgoletnega povprečja.

Razporeditve zračnih mas nad Evropo in okolico bodo na podlagi izračunanih anomalij zračnega tlaka v začetku zimskega obdobja oz. v mesecu decembru večinoma razporejena tako, da bomo v Sloveniji imeli pretežen vpliv subtrobskega anticiklona, ki bo v tem obdobju prevladoval nad Sredozemljem in se občasno krepil in ob tem segal tudi nad Alpe in nad večji del Balkana. Nad severnim Atlantikom bo najverjetneje večino časa prevladovalo poglobljeno ciklonsko jedro, katerega fronte s povečanim vplivom bodo potovale čez severno Evropo.


Nad Slovenijo bodo tako prevladovali zahodni vetrovi z razmeroma toplim in občasno bolj vlažnim zrakom. Vpliv vremenskih front severno od nas bo le občasen in razmeroma blag, tako da bo bolj poredko deževalo, v večji meri pa bo prevladovalo delno jasno vreme z občasnimi pooblačitvami in z jutranjo meglo po nižinah. Največ padavin po Sloveniji se pričakuje na zahodu države. Meja sneženja bo ob razmeroma toplem vremenu večinoma v sredogorju. Možnost snega po nižinah Slovenije v letošnjem decembru je oz. bo zelo majhna.

V mesecu januarju se pričakuje na splošno postopoma bolj dinamično vreme nad Evropo in s tem tudi v Sloveniji. Izračunane anomalije kažejo na to, da naj bi ciklonsko jedro nad severnim Atlantikom postopoma slabelo oz. imelo tam blažji vpliv ali drugače rečeno bi se nad severnim Atlantikom občasno povečal vpliv subtropskega azorskega anticiklona v kombinaciji s anticiklonskimi blokadami na severnem polu. To bi pomenilo občasne razpade polarnega vrtinca in prekinitev zonalnega toka nad Atlantikom, posledično pa omogočalo globlje prodore mrzlih ciklonskih zračnih mas bolj vzhodno t.j. nad osrednjo Evropo proti Sredozemlju in tudi nad Balkan.

Ob omenjeni situaciji nad Evropo in okolico se v Sloveniji januarja (bolj v drugi polovici meseca) pričakuje večje število prehodov vremenskih motenj oz. večji vpliv ciklonskih jeder, ki se lahko formirajo tudi na območju Sredozemlja. Ob občasni morebitni primerni postavitvi teh ciklonskih jeder se ob padavinah lahko dovolj ohladi, da sneži tudi po nižinah Slovenije. Precej možne so tudi situacije, da bi ob morebitni primerni postavitvi zračnih mas bili deležni tudi večdnevnega oz. obilnejšega sneženja.

 

V mesecu februarju bo glede na izračune anomalij zračnega tlaka nad severno poloblo vremenska slika večinoma precej podobna kot v mesecu januarju. Torej še vedno se pričakuje v Sloveniji razmeroma dinamično vreme s prehodi front in vplivi ciklonskih jeder a predvidoma manj kot v januarju. Pričakujejo se občasna sneženja vse do nižin.

 

 

Predvidoma kaže, da bi lahko tudi mesec marec bil bolj zimski kot ne.

Pričakovanja oz. napovedi o prihajajoči zimi so izdana na podlagi omenjenih izračunov v začetku prispevka in na podlagi mojega razumevanja le teh ter mojih osebnih izkušenj z njimi. Za zadnji dve pretekli zimi je moja dolgoročna napoved prav tako temeljila na osnovi tega in obe napovedi sta se izkazali za dokaj dobri v primerjavi z drugimi napovedmi in dejanskim stanjem pozimi.

Vir slik: http://www.cpc.ncep.noaa.gov

Robert Sitar

Dolgoročni pogled v zimo 2013/2014

Večjih količin snega se to zimo po Sloveniji predvidoma ne pričakuje

Dolgoročni prognostični izgledi za zimo 2013/2014 kažejo, da lahko pričakujemo na območju Slovenije v zimskem času (december, januar, februar) količino padavin okoli dolgoletnega povprečja oz. nekoliko pod tem povprečjem. Kar se tiče temperatur se pričakuje povprečno hladna zima.

Izračuni meteoroloških modelov CFS (NCEP) ameriške agencije za spremljanje oceanov in atmosfere (NOAA) kažejo, da bosta nad Evropo v času zime 2013/2014 imeli pretežen vpliv dve zračni masi. Prva, ki bo večinoma imela vpliv na vreme nad zahodno Evropo in dobršen del Sredozemlja (predvsem zahodni, južni in osrednji del) bo razmeroma topla in suha atlantska zračna masa azorskega anticiklona. Nad severno in deloma nad vzhodno Evropo pa bo v zimskem času imela vpliv hladna/mrzla in razmeroma vlažna zračna masa polarnega ciklonskega območja.

Glede na izračune anomalij zračnega tlaka nad zahodno Evropo lahko pričakujemo, da bo NAO indeks večinoma oz. v povprečju v zimskem času v rahli pozitivi, kar bi pomenilo razmeroma dokaj milo zimo za večji del Sredozemlja in za zahodno ter deloma tudi za osrednjo Evropo.

Rezultate izračunov anomalij zračnega tlaka nad Evropo si lahko razlagamo, da se bodo prodori hladnega polarnega zraka s ciklonskimi območji večinoma pojavljali nad vzhodno polovico Evrope, medtem ko bodo nad ostalim delom Evrope takšni prodori razmeroma redki oz. neizraziti. Nekoliko večja verjetnost za takšne prodore, se pravi prodore bolj zahodno nad Evropo pa obstaja oz. se jih pričakuje v drugi polovici meseca januarja in v mesecu februarju.

Ob takšni oz. zgoraj opisani razporeditvi in dinamiki zračnih mas nad Evropo lahko pozimi pričakujemo predvsem prodore hladnih front preko Slovenije od severozahoda čez Alpe. To bi pomenilo, da bi se malo večje količine padavin pojavile le nad jugovzhodnim in vzhodnim delom Slovenije in obenem naprej južneje – nad Balkanom. Drugod po Sloveniji pa bi ob in po prehodu fronte bili deležni predvsem severnega vetra. Več snega in padavin se tako pozimi pričakuje tudi v alpskih deželah severno od glavnega grebena Alp – predvsem Nemčija, Avstrija, Švica.

Na splošno se na podlagi teh izgledov v zimi 2013/2014 pričakuje po Sloveniji predvsem po nižinah razmeroma majhne količine snega. Sicer pa obstaja možnost vendar razmeroma majhna, da bi bili ob kakšnem prodoru polarnega zraka nekoliko bolj zahodno čez Alpe (in posledično primernem poglabljanju sekundarnega cikona nad severnim Sredozemljem) lahko deležni tudi kakšne večje količine snežnih padavin. Kot je bilo že omenjeno je več možnosti za slednji scenarij v drugi polovici zimskega obdobja.

V zimskem času pričakujemo lahko tudi več daljših obdobij ustaljenega, suhega in razmeroma sončnega vremena, ki bodo po nižinah vsaj zjutraj bolj ali manj meglena. Kakšnih ekstremnih temperatur tako visokih kot nizkih se ne pričakuje.

 

Podrobnejše sprotno obveščanje o srednjeročnem razvoju vremena skozi zimo bo sledilo na naših straneh.

 

Avtor: Robert Sitar

 

Karte izračunov na podlagi katerih so spisani oz. interpretirani izgledi za prihajajočo zimo:

 

Vir: http://www.cpc.ncep.noaa.gov

Dolgoročni meteorološki izgledi za preostanek pomladi in za poletje 2013

V letošnjem toplem delu leta bo manj poletne vročine, a več neviht!

Po zadnjih najnovejših izračunih ameriškega centra za okoljske napovedi (NCEP) na podlagi njihovega globalnega meteorološkega modela za dolgoročne napovedi (CFS) se nam v Sloveniji obeta nekoliko nadpovprečno topel preostanek pomladi, količina padavin pa bo okoli dolgoletnega povprečja oz. nekoliko pod tem povprečjem. Preberi več… “Dolgoročni meteorološki izgledi za preostanek pomladi in za poletje 2013”

Padavine: kaj so, kako nastanejo, oblike-vrste padavin, ipd…

Nov koristen in zanimiv članek”enciklopedije vremena”

Padavine so vse oblike kondenzirane vodne pare, ki se pojavljajo na Zemljinem površju ali v njenem ozračju v tekočem ali trdnem stanju. Te se lahko pojavijo neposredno na Zemljini površini ali pa na predmetih na njej, lahko pa se zbirajo v oblakih in iz njih padajo na zemeljsko površino. Padavine so del vodnega kroga, in ustvarjajo zaloge sveže vode na našem planetu.

Preberi več… “Padavine: kaj so, kako nastanejo, oblike-vrste padavin, ipd…”

Kaj je vreme, kaj anticiklon, kaj ciklon

Vreme je meteorološko-klimatski izraz za stanje atmosfere, ki nastane pod vplivi vseh pomembnejših meteoroloških elementov in atmosferskih pojavov (temperatura, vlaga, zračni tlak, …). Vreme je pomemben del naravnega okolja. Neposredno ali posredno vpliva na veliko naših aktivnosti. Najbolj ga opazimo takrat, ko nas prizadenejo izjemnimi ali nevarnimi pojavi, ki lahko ogrozijo naše imetje, varnost ali celo življenja. Taki pojavi so na primer viharni veter, toča, močni nalivi, žled in poledica, pozeba.

Preberi več… “Kaj je vreme, kaj anticiklon, kaj ciklon”