Analiza: Kaj lahko petkovega poslabšanje

 

Od zadnjega zapisa se je prihajajoče poslabšanje zamaknilo za 24 ur naprej, zato niti nisem podrobno v nedeljo pisal o morebitnem snegu. Še danes pa ni jasno kdaj bo začelo snežiti tudi po nižinah. Prepričan sem da bodo padavine kar obilne, saj bomo videli globok vdor doline proti zahodnemu Sredozemlju, zato se bo jutri ponovno nekoliko otoplilo in ob samem prihodu vremenske fronte močno ohladilo. Zaradi nastanka sekundarnega ciklona jutri zvečer se bodo padavine zadržale dalj časa nad nami. Tako bodo padavine ponehale šele v soboto dopoldne oz. čez dan. Danes so najvišje temperature zaradi oblačnosti nekoliko nižje kot pretekle dni, že jutri pa bodo spet presegle +10 °C saj bo po nižinah zapihal okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo, pred izrazito hladno fronto, ki nas bo dosegla v petek popoldne. Jutri bo tako pogosto deževalo zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, na vzhodu pa bo dežja zelo malo, meja sneženja bo na okoli 1100m, v alpskih dolinah nekoliko nižje. Od jutri bo v visokogorju severozahodne Slovenije začelo obilno snežiti, mislim da bo na Voglu in Kaninu zapadlo čez meter novega snega tja do sobote. V noči na petek se bo začelo ohlajati, meja sneženja se bo začela spuščati, hkrati pa se bodo padavine proti jutru okrepile. Tule se evropski in ameriški model razlikujeta, evropski daje obrat v sneg od severa v večjem delu Slovenije že dopoldne, medtem ko ameriški ki daje iz zagona v zagon prodor zahodneje šele popoldne oz. proti večeru. Od tega kateri bo bližje bo odvisna količina padavin v snežni obliki na koncu, kajti najbolj intenzivne padavine pričakujemo ravno ko naj bi po ameriškem po nižinah deževalo. Padavine naj bi se zavlekle daleč v soboto verjetno bodo šele proti jutru oslabele in dopoldne od zahoda postopno ponehale, najkasneje na jugovzhodu. V nedeljo pa bi lahko imeli vsaj deloma sončno vreme, če bo jasna noč bo zaradi snežne odeje jutro kar mrzlo, verjetno ponekod blizu -10 °C, čez dan pa okoli +5 °C. Po obeh različičah bi torej v večjem delu Slovenije v soboto zjutraj morali imeti vsaj 10 cm snega, po ameriški seveda nekoliko manj, v krajih nad 600m v najboljšem primeru med 30-50cm. Februar se bo začel precej zimsko in bo pravo nasprotje januarju, menim pa da bo tudi vsaj prva polovica bolj zimska kot ne. Kajti po petkovi fronti nas naj bi v začetku prihodnjega tedna od juga zajelo novo poslabšanje s padavinami, vendar o tem drugič.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: snow-forecast.com

Proti koncu naslednjega tedna poslabšanje?

Izjemen prodor subtropskega anticiklona, ki je zajel Španijo, ob vzhodni obali Španije beležijo skoraj že poletne temperature, Javea +26 °C, Castellon +25 °C, Valencia +24 °C. Jutri bo še stopinjo do dve topleje. Severno od Alp pa oblačno z občasnim sneženjem, na južni pa od severnem fenu povsem nekaj drugega. Relativna vlažnost je pričakovano padla ponekod pod 40%, topel fen pa je temperaturo kar lepo dvignil v Ljubljani do +10 °C. Jutri bo zaradi novega poslabšanja severno od Alp tudi pri nas več oblačnosti, tu in tam bo možna na severu kakšna ploha, drugod pa bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Verjetno bo kakšno stopinjo ali dve manj kot danes, kajti topel fen bo oslabel, okrepil pa se bo jugozahodni veter. V torek bo večinoma sončno, najvišje temperature pa bodo podobno kot danes, nekje do +10 °C. Tudi v sredo se bo nadaljevalo sončno vreme, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo večinoma med 7 °C in 12 °C. V četrtek se bo hitro spustilo ciklonsko območje iznad Atlantika proti Sredozemlju(slika), ki bo prineslo ohladitev Španiji, tudi pri nas se bo oblačnost od zahoda postopno povečala, le na vzhodu bo še delno jasno, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, proti večeru bodo v zahodni Sloveniji že prve padavine, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9°C na vzhodu do 13 °C. V petek bo verjetno oblačno z občasnimi padavinami, ohladilo se bo, v soboto 27.januarja postopno izboljšanje vremena…

Gregor Skok(ciklon.si)

Tudi na obali najmanj sonca od začetka meritev

V Mariboru je bila povprečna septembrska temperatura +13,9 °C, kar je 1,4 °C pod dolgoletnim povprečjem 1994-2017. V tem obdobju je  bil najtoplejši september leta 2011 s povprečno temperaturo +18,3 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo +12,2 °C. 

V Portorožu je bila povprečna temperatura v mesecu septembru 17,3 °C, kar je 1,0 °C pod dolgoletnim povprečjem. Najtoplejši je bil september leta 2011 s povprečno temperaturo +21,0 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo +15,2 °C. Preberi več… “Tudi na obali najmanj sonca od začetka meritev”

V Ljubljani in na Kredarici najmanj sonca od začetka meritev

V Ljubljani je bila povprečna septembrska temperatura +14,3 °C, kar je 1,7 °C pod dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Najtoplejši je  bil september leta 2011 s povprečno temperaturo +19,4 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno dnevno temperaturo +13,2 °C.

Na Kredarici je znašala povprečna temperatura +1,8 °C, kar je 1,6 °C pod dolgoletnim povprečjem. Daleč najtoplejši september je bil podobno kot v Ljubljani leta 2011 s povprečno temperaturo +7,1 °C. Najhladnejši pa leta 1996 s povprečno temperaturo -0,8 °C.  Preberi več… “V Ljubljani in na Kredarici najmanj sonca od začetka meritev”

V Portorožu v letošnjemu poletju kar 1036 ur sonca

V Portorožu je bila v letošnjem poletju povprečna temperatura 23,9 °C, kar je 1,3 °C nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. V Mariboru je bila povprečna temperatura 21,7 °C, kar je 1,5 °C nad dolgoletnim povprečjem. Na obali je padlo v letošnjem poletju 120mm dežja, kar je 59% dolgoletnega povprečja. V Mariboru pa je padlo 306mm padavin, kar je 97% dolgoletnega povprečja. Sonce je v Portorožu sijalo 1036 ur, kar je 10% nad dolgoletnim povprečjem. V Mariboru pa je sonce sijalo 879 ur, kar je 13% nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Preberi več… “V Portorožu v letošnjemu poletju kar 1036 ur sonca”

Drugo najbolj vroče poletje od začetka meritev

V Ljubljani je bila v letošnjem poletju povprečna temperatura 22,7 °C, kar je 1,8 °C nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Na Kredarici je bila povprečna temperatura 8,4 °C, kar je 1,8 °C nad dolgoletnim povprečjem. V Ljubljani je v letošnjem poletju padlo 283mm padavin, kar je 74% dolgoletnega povprečja. Na Kredarici je padlo v letošnjem poletju 610mm padavin, kar je 94% dolgoletnega povprečja. Sonce je v Ljubljani sijalo 921 ur, kar je 14% nad dolgoletnim povprečjem. Na Kredarici je sonce sijalo 671 ur, kar je 24% nad dolgoletnim povprečjem 1994-2017. Preberi več… “Drugo najbolj vroče poletje od začetka meritev”