Nebesni spektakel okoli 4 zjutraj.

Ko se zbudite, poglejte komet na jutramjem nebu. Kometi so nebesna telesa, ki lahko nenadoma razpadejo in izginejo, zato je Neowise bolje ujeti čim prej.

Nebesno telo z dolgim svetlim repom je nekoč večinoma veljalo za slabo znamenje. Letos imamo teh več kot dovolj. Če vstanete dovolj zgodaj zjutraj, to je pred 4. uro, in se ozrete proti severovzhodu, ga lahko zagledate že s prostim očesom. Za bolj podrobno opazovanje je dobrodošel daljnogled.
 
Kar nekajkrat se je letos že ugibalo, ali bomo lahko opazovali komet s prostim očesom, a tako Atlas kot Swan sta na poti proti Soncu razpadla. Zdaj pa je priletel Neowise in zaenkrat dobro kljubuje vročini ter je že dovolj svetel, da se ga vidi na jutranjem nebu, nizko nad severovzhodnim obzorjem.
 
A kometi so nepredvidljivi; sestavljeni so iz ledu in kamenja in ko so v bližini sonca, začne led sublimirati. Če jedro ni dovolj trdno, se lahko razleti in izgine. Zato je bolje priložnost zagrabiti čim prej.

Komet z uradnim imenom C/2020 F3 (Neowise) bo Zemlji najbližje 23. julija, ko bo od Zemlje oddaljen okoli 103 milijone kilometrov. Po navedbah portala Space.com bo komet v prihodnjih dneh zjutraj najvišje nad obzorjem 11. julija. Sredi julija pa ga bi lahko opazovali celo noč, a bo zelo nizko nad severnim obzorjem. 

Neowise je eden redkih kometov, vidnih s prostim očesom, a še zdaleč ni in ne bo tako svetel kot komet Hale-Bopp ali C/1995 O1, ki ga uvršajo med tako imenovane velike komete, ki so na nebu dlje časa vidni s prostim očesom. Komet je bil viden leta 1997. Neowise za zdaj še ne pade v kategorijo velikih kometov, so zapisali na porstalu Space.com.
 
Komet Neowise so odkrili 27. marca 2020, in sicer s pomočjo Nasinega infrardečega vesoljskega teleskopa Neowise, ki so ga izstrelili leta 2009 in kroži v orbiti 525 kilometrov nad Zemljo ter opreza za bližnjezemeljskimi objekti, ki bi potencialno bili lahko nevarni za naš planet.
 
Soncu se je najbolj približal 3. julija, ko je bil od njega oddaljen 43 milijonov kilometrov, kar je nekoliko manj kot je povprečna oddaljenost Merkurja od Sonca. Ta del potovanja je za komete najbolj nevaren, saj ga lahko vročina uniči. Ker se ga še vedno vidi, je bližnje srečanje (očitno) dobro prestal.

 

Preberi celoten članek KLIKNI TUKAJ

Video: Strela zadela nogometaša

Kot piše portal siol je mladega 16-letnega vratarja najstarejše ruske nogometne ekipe Znamya Truda Ivana Zaborovskiyja je na treningu zadela strela. Čeprav se je pisalo, da njegovo življenje visi na nitki, je po poročanju RT njegovo stanje stabilno. Sicer leži na intenzivnem oddelku in je v umetni komi, a se pričakuje, da bo popolnoma okreval.

⬇️

🌀⚠️Video

OPOZORILO

⚠️⚠️ OPOZORILO⚠️⚠️

VELJA ZA SLOVENIJO
🕘 od 21 URE do 02 🕒 uro +/-
🕙 Na Obali pa okvirno med 23 in 03 uro.🕒 +/-


Pozno zvečer oz noč na torek ob prehodu izrazite hladne fronte, gre predvsem v severni polovici Sloveniji pričakovati močnejše nalive.
Zaradi velike količini padavin v manj kot 2urah lahko namreč pade 25 do 60 litrov dežja na kv meter, se bodo lahko pojavile težave naprimer z vodotoki.
Vmes je možna tudi sodra, toča pa je manj verjetna.
Najbolj na udaru :
Gorenjska, Koroška, deloma Štajerska, Prekmurje in posamezni predeli osrednje Slovenije.
Kasneje lahko tudi deli Primorske, Notranjske.

⬇️⬇️⬇️
Ob prehodu fronte bo zapihal tudi okrepljen veter severnih smeri, ki bo v notranjosti v sunkih dosegal hitrost okrog 70 km/h, na Primorskem, Istri, Obali pa 70 do 100 km/h.
Na Obali, Istri bo več ur večinoma pihal veter iz SV smeri oziroma močna burja, ki pa bo lahko zlasti na odprtem morju sprva imel še severno (S) smer oz bolj znana Tramontana.
Ni izključeno, da bo le ta tudi kje na kopnem za kratek čas zapihala. Previdnost zato ne bo odveč.

🌀ciklon.si
Valter Grizančič

Strela, ki je trajala skoraj 17sekund!

Svetovna meteorološka organizacija je po analizi, ki je trajala dobro leto iz satelitskih podatkov oznanila udar tako imenovanih “superstrel”. Ena je postavila nov časovni absolutni rekord, saj jo je na nebu bilo mogoče opazovati skoraj 17 sekund, druga pa rekord v dolžini, saj je presegla 700 kilometrov. 

Najdlje trajajočo strelo so 4. marca 2019 videli nad Argentino, in sicer je na nebu vztrajala 16,73 sekunde, razkriva ta teden objavljeno poročilo Svetovne meteorološke organizacije

To je skoraj deset sekund dlje od prejšnjega rekorda, ko je 30. avgusta 2012 strela udarila nad Francijo in izginila po 7,74 sekunde.

 

Superstrele” opazujejo iz vesolja

31. oktobra 2018 je v Braziliji medtem udarila najdaljša izmerjena strela do zdaj. Sateliti, s katerimi Svetovna meteorološka organizacija preučuje strele, so njeno dolžino namreč določili pri 709 kilometrih (z možnostjo odstopanja za 8 kilometrov). 

Prejšnji rekord za najdaljšo strelo je bil s tem presežen za več kot dvakrat. 20. junija 2007 so nad ameriško zvezno državo Oklahomo izmerili “samo” 321 kilometrov dolgo strelo. 

 

Vir: siol