Obeta se spektakel na nebu

Kometa Atlas, ki so jo odkrili konec leta 2019 (28.12). Postaja vse bolj svetla.

Trenutno jo je mogoče opazovat z teleskopi. Kmalu pa naj bi bil njen sijaj tako močan da jo bo moč opazovat z golim očesom. Njen rep po ocenah strokovnjakov dosega že polovico velikosti sonca.

S prostim očesom naj bi bil komet viden v roku 3-4 tednov.

Mraz, veter sneg..potem pa..

Dobra novica za ljubitelje pomladi in lepega vremena. Po tem močnem vdoru polarnega zraka, se bo vreme stabiliziralo, kar praktično kažejo vsi modelski izračuni.

Po naslednjem torku bo predvidoma vsaki dan skoraj kristalno jasno z zelo čistim zrakom, kar bo pravo nasprotje zelo onesnaženega zraka, ki ga vdihujemo v zadnjih dneh. Torej kot posledica dovoda jugovzhodnih višinskih tokov in puščavskega peska iznad Azije.

Počasi se bo iz dneva v dan po torku segrevalo, zjutraj bo sprva še zelo hladno, jutranje temperature bodo med -1°C in do -4°C, lokalno po planotah Notranjske in Alpskih dolinah tudi pod -5°C. Do petka bodo maksimalne dnevne temperature še vztrajale pri okoli 10°C. Tekom naslednjega vikenda in v nadaljevanju pa se bo ob postopnem vdoru toplejših zračnih mas iznad Sredozemlja navzgor proti osrednji Evropi lahko segrelo tudi nad 15°C.

Sinoptična situacija se bo torej spremenila. Jedro mrzlega zraka nad Skandinavijo, ki nas sedaj oskrbuje s pogostimi prodori ter spremembami vremena bo oslabelo. Hkrati bo oslabel močan Grenlandski anticiklon, ki je bil faktor, da je prehodno oslabela stalna zahodna “zonalna cirkulacija”. Tako se je prestavila polarna fronta z lego jet streama precej južneje proti Sredozemlju v zadnjem tednu. Skozi celotno zimo pa smo imeli valovanje polarne fronte precej severneje, globoka ciklonska območja so potovala po klasični poti preko severnega Atlantika, Velike Britanije in dalje proti Skandinaviji. Nad osrednjo, južno Evropo pa je vztrajal trdovraten Azorski anticiklon tudi več kot 1 mesec skupaj, ki ni dopuščal kakšnih večjih sprememb in prave zime.

Proti koncu prihodnjega tedna naj bi se torej nad Atlantikom skreiralo obsežno območje nizkega zračnega pritiska, istočasno pa se bo vzpostavil, okrepil anticiklonalni greben iznad Afriške celine. Ta nam bi lahko prinesel okoli konca prve dekade aprila tudi okoli 20°C, ter zelo suh zrak. Suša se bo žal marsikje še nadaljevala, obilnih padavin ni na vidiku.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Viri slik: Weatherbell.si, ARSO.si

Zima tudi v Aprilu?

Občasne snežne padavine v vzhodni polovici Slovenije bodo v naslednjih urah postopno povsod ponehale. Tekom dneva in proti večeru, pa se bodo rahle postopno vrnile, sneg bo prehajal v dež. Padavin bo malo. Na Primorskem bo še pihala močna burja, ki bo počasi slabela, sunki lahko dosežejo 100 km/h.

Postopno se bo segrevalo, od jugovzhoda bo namreč valovila topla advekcija, ki bo vse bližje našim krajem. Hitro bo pogrelo, v primerjavi z prejšnjimi dnevi bodo dnevne temperature tudi za 20 stopinj višje. Čaka nas lep vikend z obilico sonca, ob že močnem marčevskem soncu se bo lahko segrelo vse do 18 stopinj celzija. Jutra bodo še precej hladna, ostalo bo še nekje okoli ničle, po bolj prevetrenih predelih po termalnem pasu pa bodo okoli 5°C.

V začetku tedna sledi nova močna ohladitev. Iznad Skandinavije se bo spustil ponovno mrzel polarni zrak, prodor bo šel nekoliko vzhodneje, kar pomeni da bo šlo za suho, ter ostro ohladitev. V prostem ozračju bo se ohladilo vse do -11°C na višini 1500 m, kar bo za zadnji dan marec, oziroma tudi ob vztrajanju prodora hladnega zraka še v prvem dnevu aprila resnično izjemna ohladitev. Spet bo možnost pozebe ob suhem zraku ter nizkih rosiščih.

V nadaljevanju tedna se bo hladen zrak postopno umaknil, a bo še ostalo hladno z maksimalnimi temperaturami le do dobrih 10 stopinj, nekoliko topleje bo ob morju kjer bo se ozračje segrelo do 15°C ob ponovni aktivaciji burje. Proti koncu tedna je možna nova ohladitev, ta bi lahko aktivirala Sredozemlje, oziroma možna bi bila kreacija Genovskega/Sredozemskega ciklona. Tako kažejo nekateri trenutni modelski izračuni, a o tem kaj več v prihodnjem tednu. Vsekakor pa se nakazuje, da bo vreme ostalo dinamično, izmenjavala se bodo toplejša/hladnejša obdobja z nizko lego polarne fronte. Marsikaj gre pripisati k razpadu polarnega vorteksa, ter oslabitvi zonalnih vetrov po zgornjih delu stratosfere v sredini marca. Kot tudi negativni severnoatlantski oscilaciji, kar se je zgodilo prvič letos. Prave in dolgotrajne pomladi tako še vedno ni na vidiku.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si)

Viri fotografij: weatherbell.com, noaa.gov.

Prihaja mraz, pozeba in sneg!

Spet je sledil pošteni obrat pri modelih. Po vsej verjetnosti se nam obeta nekajdnevna zimska episoda v zadnji dekadi marca. Takšni prodori tako pozno v tem obdobju so precej redki, zadnji tako izrazit se je zgodil leta 2013, pred tem pa leta 2003.

Prodor hladnega zraka, ki nas bo dosegel v nedeljo bo še dolgotrajneši kot je sprva kazalo. Hkrati se za v torek nakazuje nastanek plitvega ciklonskega območja s centrom v okolici Kvarnerja, mrzel (Arktični) zrak naj bi nato pronical še bolj proti zahodu. Ciklonsko območje, oziroma jedro hladnega zraka naj bi tako imelo nenavadno smeri, lahko bi potovalo celo v V-Z smeri, kar je nekaj izjemno redkega preko Jadrana v smeri proti Genovskem zalivu.

V višinah bodo pihali prevladujoči severovzhodni-vzhodni vetrovi, ki naj bi pustili nekaj odvečne vlage sploh po privetrnih straneh hribovitih pregrad. Po trenutnih izračunih tako med torkom in sredo riše nekaj občasnega sneženja vse do dna dolin, nižin. Zaradi še večje oddaljenosti je vse skupaj še precej negotovo, a trenutno se nakazuje glavnina padavin v vzhodni polovici Slovenije. Sploh v Beli Krajini, Dolenjskem, Štajerskem, Koroškem, ter deloma Prekmurju bi lahko presenetila kakšna snežna odeja. Najmanj padavin, oziroma skoraj nič naj bi bilo na Gorenjskem, Ljubljanski kotlini in torej predelih, kjer bo prišlo do sunkovitega spuščanja zračnih mas, oziroma t.i fena, ki bo sušil padavine.

Je pa že v nedeljo kot omenjeno možno prehodno rahlo sneženje vse do nižin, sploh po severovzhodnem-vzhodnem delu Slovenije. Namreč ob velikem temperaturnem gradientu (med Panonsko nižino ter Jadranskim morjem), bodo lahko brez aktivnega ciklonskega območja nastale padavine za nekaj ur ob dovodu ledenega zraka iznad severovzhodne smeri. Ker bo tipologija zraka že precej kontinentalnega izvora z nizkimi rosišči, bo lahko kljub le rahlimi padavinami hitro padla ničta izoterma.

Spet se oglasim v začetku prihodnjega tedna, ko bo že veliko več znano kaj nas čaka. Vse skupaj je analiza trenutnih izgledov in so možna še večja odstopanja.

Kristijan Cizerl (Ciklon.si).

Vir fotografij: Weatherbell.com

Možen sneg do nižin, in mraz okoli 20.3

Zelo zanimivo bo spremljati razvoj vremena ob koncu naslednjega tedna. Evropski model počasi a zanesljivo kaže podobno kot že nekaj časa ameriški gfs vdor arktičnega zraka proti Sredozemlju. Če bo na pravem mestu nastal sekundarni ciklon bi lahko snežilo tudi po nižinah Slovenije. Treba bo še malo počakati, tale blokada nad Severnim morjem izgleda imrpresivno, lahko bi imeli po dolgem času vsaj nekaj dni negativne temperaturne anomalije.

Gregor Skok ciklon.si

Virus ne bo kar odšel s toplim vremenom..

Marsikdo je prepričan, da bo s toplim vremenom konec hitrega širjenja koronavirusa. “Toplo vreme pride običajno aprila, takrat bo virus odšel,” je to prepričanje povzel predsednik ZDA Donald Trump. Za tak sklep bo potrebnih še veliko raziskav.Marsikdo je prepričan, da bo s toplim vremenom konec hitrega širjenja koronavirusa. “Toplo vreme pride običajno aprila, takrat bo virus odšel,” je to prepričanje povzel predsednik ZDA Donald Trump. Za tak sklep bo potrebnih še veliko raziskav.

 

https://www.rtvslo.si/stevilke/upanje-da-bi-toplejse-vreme-prineslo-obrat-a-znanstveniki-so-previdni/517129