Meteorološko poletje

Tu je mesec junij, prvi poletni mesec. Koledarsko bomo sicer v poletje zakorakali 21. 6, no, meteorološko pa se to zgodi že prvega v šestem mesecu in vedno traja do zadnjega avgusta.

Celoten članek dostopen tukaj

Kmalu 25 stopinj in več, toda..

Začel se je zadnji pomladni mesec maj. Maj je ponavadi prinesel prve vroče dneve na Primorskem in verjetno tudi letos ne bo nič drugače. O vročih dneh govorimo takrat, ko temperatura doseže 30 °C ali več. V tem tisočletju se je osemkrat zgodilo, da smo imeli v Ljubljani prvi vroč dan že v maju. Pred tem pa se je to zgodilo le dvakrat in sicer leta 1969 in 1999. V zadnjem desetletju pa je opaziti, da je prvi vroč dan šele v juniju, saj smo ga imeli v maju le dvakrat, 2012 in 2017.

Tridesetic v naslednjem tednu še zagotovo nikjer ne bo. No če smo iskreni, tudi 25-tic ne. Morda čez teden dni na Goriškem. Ob obali se to še nekaj časa ne bo zgodilo, saj je morje še precej hladno. Danes je zapihal okrepljen jugozahodni veter, ki se na severovzhodu že obrača v severno smer. Pojavljaje se krajevne plohe, ponoči pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo lahko ponekod spustila na 900m, jutri dopoldne bodo padavine v glavnem le še na jugovzhodu. Popoldne se bo večinoma zjasnilo, vendar bo hladno za začetek maja. Sploh mrzlo bo torkovo jutro, ko bo večinoma le okoli +5 °C, le ob morju bo nekoliko topleje. V mraziščih in alpskih dolinah pa bo lahko pod ničlo.

Kot sem že omenil v zadnjem zapisu tudi naslednji teden še ne bo stabilizacije vremena, saj nas bosta prešla dve vremenski fronti, prva v noči na četrtek in druga predvidoma v petek.

Nato pa prihaja afriški anticiklon, vendar ne izgleda da bo trajal dolgo. Dolina se bo vdrla nad zahodnim delom Sredozemlja in med 9. in 12.majem bomo v zelo topli zračni masi. Kaže da bo najbolj toplo v torek in sredo 12.maja ko bo lahko pogrelo ponekod blizu +30 °C.

Potem nas bo od zahoda najverjetneje doseglo ciklonsko območje, ki se bo počasi pomikalo proti vzhodu in prineslo lahko prve letošnje prave nevihte in osvežitev.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

 

OGLAS

DRUŠTVO SINERGIJA IZVEDI VEČ

Skrivnostna lobanja ženska, sredi Evrope

Blizu Prage so v neki jami pred dobrimi 10 leti slučajno odkrili lobanjo neke ženske. Po zadnjih ugotovitvah znanstvenikov je to najstarejša ohranjena lobanja anatomsko sodobnega človeka v Evropi, saj je verjetno stara več kot 45 tisoč let.

Znanstvenikom je uspelo z genetsko analizo ženske lobanje iz Zlatega kůna rešiti dolgoletno uganko, kakšna je njena starost.

Nedaleč od Prage so v neki jami pred desetletji naključno odkrili lobanjo neke ženske. Po zadnjih ugotovitvah znanstvenikov je to najstarejša ohranjena lobanja anatomsko sodobnega človeka v Evropi, saj je verjetno stara več kot 45 tisoč let.

Nekaj deset kilometrov jugozahodno od Prage, so našli žensko lobanjo, ki je bila zelo dobro ohranjena. Koliko je stara, se v času najdbe ni vedelo, ampak zgolj ugibalo. Prve domneve so bile, da je lobanja stara vsaj 30 tisoč let. Lobanja ima na levi sprednji strani poškodbe, ki so jih nekateri znanstveniki razlagali kot ugrize hijen. Hijene pa so v Evropi izumrle pred okoli 24 tisoč leti. Po tej razlagi je lobanja stara vsaj 24 tisoč let.

Znanstveniki so tudi primerjali DNK iz lobanje z DNK današnjih Evropejcev in Azijcev. Ugotovili so, da ženska oziroma genetska populacija, ki ji je pripadala, ni prednica ne današnjih Evropejcev ne današnjih Azijcev. Torej ni nobene genetske kontinuitete.

Skrivnostno izumrtje pred 40 tisoč leti

Njena genetska populacija je najprej iz Afrike prišla na Bližnji vzhod, kjer se je pred 50 do 60 tisoč leti verjetno genetsko mešala s tamkaj živečimi neandertalci. Nato je ta genetska populacija pred vsaj 45 tisoč leti z Bližnjega vzhoda prišla v Evropo. Nato pa je v nekem časovnem obdobju – pred okoli 40 tisoč leti – izumrla.

Znanstveniki domnevajo, da je bila za prve sodobne ljudi v Evropi, pa tudi za neandertalce, morda usodna naravna katastrofa izjemnih razsežnosti. Pred okoli 39 tisoč leti je prišlo po domnevah znanstvenikov do tako imenovanega supervulkanskega izbruha 13 kilometrov širokega vulkana, ki je bil na območju današnje Kampanije v Južni Italiji.

Ves članek preberi na spodnji povezavi:

Vir: Siol

Celoten članek TUKAJ

Tudi morje dobilo rdečo barvo

Kot poroča portal regional obala se je v nekaterih delih Istre morje obarvalo v rdečo-oranžno barvo. To je nekatere domačine v Pulju prestrašilo, a kmalu so sledila pojasnila. In zdaj se je to zgidilo tudi v našem morju. Morje v Izoli se je obarvalo rdeče.

Kdor se je sprehajal ob obali izolske ladjedelnice, je lahko uzrl zanimiv naravni morski pojav – rdeče obarvano gladino morja. Ga. Mozetič iz Morske biološke postaja Piran je pojasnila da gre za “»klasičen« primer rdeče plime. To je pojav, ko se morje rdeče obarva zaradi cvetenja določene vrste mikroalg. V tem primeru gre za enoceličarja, morsko iskrnico (Noctiluca scintillans), velikosti tudi do 0,5 mm. Cvetenje morske iskrnice je običajno za ta del leta. Celice se nakopičijo ob obali v bolj zavetnih legah, v mandračih, ker jih tja zanesejo tokovi ali valovi in so zato takšne rdeče prevleke dobro vidne sprehajalcem.”

Je povedala za regional obalo.

Preberi ves članek TUKAJ

 

Izrazita ohladitev po praznikih?!

Pred nami je praznik, ko se zbere vsa družina, oživijo običaji. Pred nami pa miza različnih dobrot, ki jih pripravimo s srcem. Posebna pozornost je namenjena pirhom, kakšni bodo oziroma kakšnih barv bodo letos, bo seveda odločal vsak zase. Domišljija ima prosto pot. Kakšno barvo neba pa bomo imeli nad Slovenijo in ali bo morda celo kaj pocukralo pri tleh, pa bo odločala mati narava. V naslednji minutah vam bomo razvozlali podrobnosti, kaj se obeta.

 

Preberi prispevek dom in vrt

Prihaja ohladitev, po veliki noči sneg?

Marec je bil na koncu v skladu z dolgoletnim povprečjem, ponekod celo malo pod njim. V vzpetem svetu pa je bil marec hladnejši od februarja! Začel se je mesec april, ki bo po mojem mnenju tudi blizu dolgoletnega povprečja 1981-2010. Osebno ne pričakujem ekstremno toplega vremena, razen danes in jutri. Vreme v naslednjem tednu bo čisto nasprotje temu tednu. Lahko nas obišče tudi sneg in to vse do nižin! Od danes se postopno zmanjšuje moč zonalnega vrtinca, poteka t.i. »final warming«. Kot je videti bo padel pod vrednost 0 v zadnjem tednu tega meseca. Potem polarnega vrtinca do jeseni nad severno hemisfero ne bo več. Slabljenje polarnega vrtinca ki bo potekalo cel april bo imel zelo hiter odgovor tudi v troposferi. Že nekaj časa smo gledali izjemen greben ki se bo vzpostavil nad Grenlandijo. V nedeljo bo dosegel 1061mb, v naslednjem tednu pa se bo spustila arktčna zračna masa proti Evropi oz. del troposferskega polarnega vrtinca. In ko se enkrat to zgodi je pričakovati anomalije daleč pod dolgoletnim povprečjem Sredi naslednjega tedna bodo le-te okoli 7-12 stopinj pod dolgoletnim povprečjem.

A pojdimo lepo po vrsti. 1 in 2 april bao še zelo toplo, včeraj je v Ljubljani bilo prvič v marcu čez +25 °C. Danes bo še sončno in zelo toplo, jutri 2 aprila pa bo v višinah že začel pritekati precej bolj vlažen zrak, zato se bodo začele čez dan in popoldne pojavljati predfrontalne krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v vzhodni Sloveniji. Zvečer in v noči na soboto pa se bodo padavine okrepile in zajele večji del Slovenije. Zbudili se bomo v deževno praznično jutro, meja sneženja se bo verjetno spustila tja do 900m, zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja. Čez dan bodo verjetno padavine od severa ponehale, oblaki se bodo trgali. Sobota bo bistveno hladnejša, saj bodo temperature čez dan med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 18 °C. Veter se bo v noči na nedeljo polegel, zato bo zjutraj kar mrzlo, večinoma okoli ničle, le na Primorskem okoli 5 °C. Čez dan bo sončno in kar vetrovno, še bo pihal severni veter, temperature bodo večinoma pod 10 °C. Popoldne so možne kratkotrajne plohe.

Nov teden se bo začel s spustom že omenjene arktične mase proti jugu, če bo res snežilo do nižin pa boste izvedeli v soboto ali nedeljo. Nestanovitno in hladno vreme bo verjetno trajalo kar večji del naslednjega tedna. Stabilno in toplejše vreme pa se pričakuje v dneh okoli 15.aprila.

 

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com