Zima kje si?

 

NAS BO ZIMA LETOS PRESKOČILA? Grizančič razkriva, kaj lahko pričakujemo

Grizančič potrjuje naša opažanja, da se letošnja zima ni ravno izkazala. “Napovedi pred zimo so bile precej bolj spodbudne za dobro zimo, pa temu ni bilo tako. In kot kaže bo letošnja zima spet nadpovprečno toplapadavine pa ponekod pod povprečjem,” pravi ljubitelj vremena.

Po njegovih podatkih smo do sedaj v zimi 2021/22 v Slovenski Istri imeli 18 dni deževnih dni, ko je padlo vsaj 0,1 mm dežja. “Skupaj slabih 82 litrov dežja na kvadratni meter od 1. decembra. Zelo suh je bil mesec januar, ki je prinesel manj kot 14 litrov dežja.”

Bližamo se sredini februarja, ponekod že cvetijo zvončki, temperature so prej spomladanske kot zimske, zato se mnogi upravičeno sprašujejo, kje se je letos ‘izgubila’ zima? Pravega mraza namreč vsaj ob morju ni bilo, tudi močnejša burja je le redko zašibila kosti. Nam je letošnja zima prizanesla ali bo šele pokazala zobe? Kaj nas čaka, nam je razkril ljubiteljski primorski vremenoslovec Valter Grizančič.

Več na povezavi:

 

https://www.regionalobala.si/novica/nas-bo-zima-letos-preskocila-grizancic-razkriva-kaj-lahko-pricakujemo

Sredin večer prinaša sneg, nevihte, burjo.

 

Pred nami izrazita vremenska fronta, na Voglu je v tem poslabšanju že padlo čez 80mm dežja. Na zahodu se že pojavljajo padavine, ki se bodo popoldne širile proti jugu. Meja sneženja je še razmeroma visoko, večinoma nad 1700m. Popoldne pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, zato se bo začela hitro spuščati. Zvečer bo tako v večjem delu nižin snežilo, na Primorskem pa deževalo. Ker bo pihal severni fen, bo precej sušilo padavine pod Karavankami in na severnem robu ljubljanske kotline. Zato bo tam zapadlo najmanj cm snega. Vetrovni profil bo zvečer najbolj ugoden za nekaj urno kar močno sneženje v osrednji in južni Sloveniji, saj bo na 700hPa pihal j/jv veter in na Notranjskem se bodo centimetri hitro nabirali.(slika 1). Do jutra lahko pričakujemo na sz okoli 40 cm novega snega, na Notranjskem med 20-30cm. Medtem ko v Prekmurju snega ne pričakujemo. Tudi v ljubljanski kotlini bo velika razlika med zahodnim in vzhodnim robom, medtem ko bo na Viču lahko tudi 10cm, ga bo na Fužinah le 2-3cm.

Jutri zjutraj bodo padavine tudi na jugu ponehale in čez dan se bo zjasnilo, še bo pihal šibak severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 9 °C.

S petkom se začne nekaj zimskih dni, ker bo veter oslabel je pričakovati precej mrzlo petkovo jutro, razen na Primorskem bo povsod drugod pod -5 °C.Čez dan bo večinoma sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja, megla pa bo hitro razpadla, kajti zrak bo precej suh in pričakovati je zelo lep dan. Najvišje temperature bodo med -3 °C in 1 °C, na Primorskem do 5 °C.

Tudi v soboto bo vreme precej podobno, zjutraj bo na nebo le nekaj visoke koprenaste oblačnosti, po še nekoliko bolj mrzlem jutru bo čez dan sončno vreme, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

V nedeljo nas bo od severa prešla oslabljena vremenska fronta, v notranjosti bo občasno rahlo snežilo, pihal bo šibak severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

Tudi v naslednjem tednu se bodo zimski dnevi nadaljevali ob krepitvi blokade nad severnim delom Atlantika. Ob severnih do severozahodnih višinskih vetrovih bo na južni strani Alp večinoma sončno in razmeroma hladno vreme. Prehod oslabljene vremenske fronte, pa je pričakovati sredi naslednjega tedna.

Sicer pa ni pričakovati da bi se greben z visokim zračnim tlakom razširil tudi nad območje Alp, morda le prehodno, po 15.januarju je pričakovati močan greben pod Grenlandijo, in spust polarne zračne mase proti jugu, kar nakazujeta oba skupinska izračuna.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, meteologix.com

Božiček, Dedek Mraz in zver iz..

 

Jutranji zagon evropskega modela je v stilu osemdesetih let, oz. takratnih zim. Lahko jo poimenujemo zver s severovzhoda, ki bo med božično novoletnimi prazniki lahko zajela Srednjo in južni del Evrope. Že skupinski izračun ima temperaturne anomalije za 10 dnevno obdobje globoko pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Petdnevno povprečje tudi 7 °C pod povprečjem!(slika 2). Kontrolni izračun pa ima anomalije tudi 25 °C pod dolgoletnim povprečjem. Mediana večinoma pod -5 °C za letališče Jožeta Pučnika. Hud mraz tudi na mesečnem izračunu, tmin se občasno dotakne -20 °C. . Za resnejšo napoved bo seveda potrebna počakati še vsaj teden dni.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Je letos čas za bel BOŽIČ?

 

Tokrat vam bom predstavil MJO(madden julian oscillation), ki je pomemben pri predvidevanju vremena na srednji rok. Za razliko od ENSO je MJO premikajoč, podobno kot ITCZ. Premika se proti vzhodu, to je padavinski pas oblakov, ki poteka v tropskem delu Indijskega in Tihega oceana. Da pride iz faze 1 do faze 8 traja v povprečju med 30 in 60 dni.(slika 1) MJO je ponavljajoč, saj ko pride nazaj do 1 gre spet do 8 itd.

Glavni razlog za ta padavinski pas je, da je ravno v tem pasu morje najtoplejše in vladajo večinoma konvektivne padavine. Zaradi La Nine dogodek poteka dogodek počasneje, ker je proti vzhodu voda vedno bolj hladna. Padavinska slika v naslednjih 46 dneh kaže točno to, ob hladnejšem morju ni več konvekcije.

Faze vplivajo na vreme po vsem svetu saj pri vsaki fazi drugače valovijo ti Rossbyevi valovi. Poglejmo si še vse te faze in anomalije geopotencialnih višinah. Najbolj ugodne za Evropo so torej faze med 6 in 8, takrat imamo blokiranje nad severnim delom Atlantika in tja do Grenlandije, ki popolnoma zaustavi zahodni tok in imamo pogoste vdore mrzlega polarnega zraka iz severa oz. severovzhoda.

Letos se bo ravno v decembru začel prehod iz faze 6 v fazo 7, te številke so dnevi v mesecu, trenutni izračun evropskega modela je da smo trenutno v fazi 7, na začetku naslednjega tedna bomo šli nazaj v fazo 6 in proti koncu tedna spet v fazo 7, okoli Božiča pa lahko tudi v fazo 8! Je pa mjo precej podoben decembru iz leta 1995!

Poglejmo si temperaturne anomalije v naslednjih 30 dneh evropskega modela in kontrolnega izračuna. Najbolj ekstremno mrzel ravno ko bi moral iti v fazo 8!

 

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Pestra noč, zima obljublja…

 

Prvi teden meteorološke zime je za nami. Vreme je še naprej nekoliko hladnejše od dolgoletnega povprečja, kar se dogaja že kar nekaj časa. Zaenkrat tipična La Nina zima, ki prinaša na območje Alp ogromno padavin.V drugi polovici meseca pa se bo prehodno razširilo območje visokega zračnega pritiska nad večji del Evrope. Pred tem pa bomo imeli še eno poslabšanje vremena, ki bo sledilo naslednjo noč. Padavine za jutri se iz zagona v zagon povečujejo. Super resolucijski modeli imajo kar precej padavin tudi v snegu čez jutrišnji dan, tako da ne bi bil presenečen če bi ponekod tudi po nižinah v kratkem času zapadlo več kot 30cm snega. Največ možnosti za to imajo Gorenjska, Koroška in Notranjska. V Ljubljani pa pričakujem med 10 in 20cm snega. 

Po četrtkovem sneženju se bo dogajanje v petek umirilo. Proti Sredozemlju se bo spustil nov ciklon, ki pa ne bo prinesel Sloveniji veliko novih padavin, saj bo glavnina padavin južneje. V petek se bo po jutranji megli, oblačnost od zahoda spet povečala. Čez dan bo večinoma oblačno in suho vreme, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 9 °C.

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, jutro bo spet mrzlo, le ob morju bo nekaj stopinj nad ničlo. V južni Sloveniji ni izključeno rahlo naletavanje snega, drugod bo večinoma suho. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C.

V nedeljo bo ciklonsko območje nad Balkanom oslabelo, zato lahko pričakujemo sončno vreme v gorskem svetu in na Primorskem, drugod pa po nižinah pa bo vztrajala megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo v krajih z meglo okoli 0 °C, na Primorskem do 8 °C.

V ponedeljek bo čez Srednjo Evropo potovala vremenska fronta, oblačnost se bo povečala tudi na Primorskem in v gorskem svetu. Na vzhodu so lahko prehodno možne rahle padavine, najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 11 °C.

V nadaljevanju tedna se bo od zahoda okrepilo območje visokega zračnega pritiska(slika 4), mi bomo na njegovem vzhodnem robu, kjer se bodo od severa spuščale hladnejše zračne mase z občasnimi prehodi vremenskih front, zato bo še naprej prehladno za ta letni čas. Tako da kjer bo zapadel sneg se bo večinoma obdržal. Več sončnega vremena bo na Primorskem in v gorskem svetu, po nižinah v notranjosti pa bo ob jasnih nočeh megla oz. nizka oblačnost vztrajala večji del dneva.

Več dinamičnega vremena lahko pričakujemo spet v zadnji decembrski dekadi, ko se bo od severovzhoda lahko spustila proti Sredozemlju polarna zračna masa?

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com