Strela, ki je trajala skoraj 17sekund!

Svetovna meteorološka organizacija je po analizi, ki je trajala dobro leto iz satelitskih podatkov oznanila udar tako imenovanih “superstrel”. Ena je postavila nov časovni absolutni rekord, saj jo je na nebu bilo mogoče opazovati skoraj 17 sekund, druga pa rekord v dolžini, saj je presegla 700 kilometrov. 

Najdlje trajajočo strelo so 4. marca 2019 videli nad Argentino, in sicer je na nebu vztrajala 16,73 sekunde, razkriva ta teden objavljeno poročilo Svetovne meteorološke organizacije

To je skoraj deset sekund dlje od prejšnjega rekorda, ko je 30. avgusta 2012 strela udarila nad Francijo in izginila po 7,74 sekunde.

 

Superstrele” opazujejo iz vesolja

31. oktobra 2018 je v Braziliji medtem udarila najdaljša izmerjena strela do zdaj. Sateliti, s katerimi Svetovna meteorološka organizacija preučuje strele, so njeno dolžino namreč določili pri 709 kilometrih (z možnostjo odstopanja za 8 kilometrov). 

Prejšnji rekord za najdaljšo strelo je bil s tem presežen za več kot dvakrat. 20. junija 2007 so nad ameriško zvezno državo Oklahomo izmerili “samo” 321 kilometrov dolgo strelo. 

 

Vir: siol

Nocoj bosta izstreljena prva slovenska satelita

Nocoj pozno ponoči bo iz Francoske Gvajane izstreljena evropska raketa Vega, njen tovor pa bosta med drugim prva slovenska satelita NEMO-HD in Trisat. Vse skupaj pa lahko (znova) prepreči vreme.

V noči s sobote na nedeljo. Takrat se bo v evropskem izstrelitvenem središču Kourou v Francoski Gvajani prižgala raketa Vega (ArianeSpace). V njenem tovornem prostoru se bo skrivalo 53 majhnih satelitov, med njimi dva slovenska: Trisat in NEMO-HD.

Če bo šlo po sreči, bosta dobro uro zatem postala prva slovenska umetna satelita v vesolju.

Bomo v nedeljo vendarle dobili slovenskega Sputnika?

Foto naslovnice: ESA – J. Huart

⬇️

ℹPreberi ves članek

Vir: rtv Slo

 

OGLAS

OGLAS
😉
Poskrbite za svoje zdravje na naraven način, zato obiščite SOLNO SOBO – SOLNI MLIN V ILIRSKI BISTRICI!

Solna terapija ali haloterapija je vdihavanje in izpostavljanje telesa suhemu solnemu aerosolu. Je naravna in varna, klinično preizkušena metoda lajšanja težav pri boleznih dihal, alergij in kožnih obolenj.
Lajša simptome:
– astme,
– KOPB,
– bronhitisa,
– sinusitisa,
– prehlada,
– respiratornih alergij (seneni nahod).

Prednosti solne terapije:
– očisti dihalne poti in preprečuje njihovo infekcijo,
– krepi imunski sistem,
– blagodejno učinkuje na kožo (luskavica, dermatitis),
– pomaga pri kroničnemu stresu in utrujenosti,
– blaži kašelj (tudi kadilskega),
– sprošča mišice (za športnike pred in po tekmovanjih).

 

Naslov: Maja Jenko Koritnik s.p.
             Rečica 1a, 6250 Ilirska Bistrica
             Slovenija
Natančneje: nahajamo se v kletnih prostorih Gostilne – pizzerije ŠKORPION.
Za več informacij pokličite tel.št. 040 606 923 ali obiščite fb stran Solna Soba – Solni mlin

Poletje je tu, pa bo vreme tudi tako??

Danes se je začelo tudi koledarsko poletje. Danes je najdaljši dan v letošnjem letu, od jutri naprej pa bo že za minuto krajši. V juniju zaenkrat nismo še imeli daljše obdobje suhega vremena. V zadnjih dneh pa je tudi vremenska napoved za dan ali dva naprej kar težko napovedljiva, kajti nad Evropo, zlasti nad območjem Balkana je precej višinskih jeder hladnega zraka. Moja vremenska postaja ki je 2km stran od ARSO postaje Malkovec(Posavje) je zabeležila v zadnjih dveh tednih 55mm padavin. Prihajata pa najbolj vroča in poletna meseca julij in avgust.

Padavine zelo vplivajo na absolutno temperaturo. Razlika med mokrimi in suhimi tlemi je običajno 2 do 3 stopinje, včasih celo 4. Po domače povedano če je tmax +35 pri mokrih tleh, bi bila lahko ta temperatura tja do 38 ali 39 če bi bila tla zelo suha, oz. če bi v zadnjih 30 dneh padla podpovprečna količina padavin. Iz tega razloga v juliju ne bi smeli imeti posebej visokih temperatur če pride vročinski val. Sam osebno sovražim to vročino, veliko raje imam suho vročino, kot pa vročino z visoko vlažnostjo v ozračju, kar bo največja “nevarnost” v juliju.

Vreme v naslednjem tednu bo sprva stabilno in bistveno topleje. Zapihal bo severni veter oz. burja na Primorskem kar pomeni da v notranjosti ne bo šlo čez 30 °C. Pri takem profilu vetra se ponavadi najbolj segreje na Primorskem in Goriškem. Pri jugozahodniku pa kraji na vzhodu Slovenije, še posebej zaradi orografije Črnomelj.

V začetku tedna bo sprva sončno in zelo toplo vreme, iznad Skandinavije pa se bo začela spuščati nova višinska dolina s hladnejšim zrakom, ki nas bo dosegla v sredo zvečer. Od izračuna do izračuna se nekoliko spreminja pot te višinske kaplje zato bo spet kar težko napovedati točno napoved v naslednjih dneh. Prve nevihte bodo možne v sredo popoldne in zvečer, gfs ima večjo možnost neviht nad FJK, medtem ko ecmwf nad Prekmurjem oz. bolj proti Madžarski. Sedaj pa bodi pameten.

Četrtek bo verjetno najbolj spremenljiv dan naslednji teden s pogostimi plohami in nevihtami, tudi nekoliko hladneje bo. V petek sledi obrat vetra v jugozahodno smer in tisto kar sem prej pisal velika verjetnost za 30 °C in več stopinj na vzhodu Slovenije. Ozračje bo še naprej labilno zato bodo zlasti v popoldanskem času nastajale krajevne plohe in nevihte. Podobno naj bi bilo tudi ob koncu naslednjega tedna.

Pa si poglejmo še napoved dveh glavnih modelov za začetek julija. Lahko rečem da sta si kar podobna, oba vidite negativne anomalije nad zahodnim delom Rusije in pomik anticiklona proti severnemu delu Atlantika oz. proti zahodnemu Sredozemlju.Po obeh naj bi vstopili v bolj spremenljivo obdobje z možnostjo kar pogostih padavin, sploh pri ameriškemu je videti pogoste prodore proti Sredozemlju, medtem ko ima evropski bolj severozahodni tip vremena.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Danes malo pred polnočjo začetek poletja.

S Sončevim obratom ali solsticijem se danes začenja astronomsko poletje. Pri nas bo to okoli 23:44.
Pri nas se danes začenja poletje, na južni polobli pa zima.

Solsticij je sveta točke preobrata, pravijo, da se takrat sonce “ustavi”. Na severni polobli je to najdaljši dan leta z najbolj izrazito energijo sonca, ki se bo počasi pričela usmerjati navznotraj, ko se bodo tudi dnevi pričeli krajšati proti jesenskemu ekvinokciju. 

Poletni solsticij je najvišja točka energije v letu. Na ta dan se kopamo v največji moči sonca, ki osvetljuje ali razsvetljuje. 

Pravijo, da pod vplivom sončnega solsticija prejemamo povečano moč in energijo, s katero lahko dosežemo svoje cilje ter ustvarimo, kar si želimo. Brez sonca ne bi bilo življenja, daje nam moč, hrano in energijo. To je čas za napajanje z življenjsko energijo.