Sredin večer prinaša sneg, nevihte, burjo.

 

Pred nami izrazita vremenska fronta, na Voglu je v tem poslabšanju že padlo čez 80mm dežja. Na zahodu se že pojavljajo padavine, ki se bodo popoldne širile proti jugu. Meja sneženja je še razmeroma visoko, večinoma nad 1700m. Popoldne pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter, zato se bo začela hitro spuščati. Zvečer bo tako v večjem delu nižin snežilo, na Primorskem pa deževalo. Ker bo pihal severni fen, bo precej sušilo padavine pod Karavankami in na severnem robu ljubljanske kotline. Zato bo tam zapadlo najmanj cm snega. Vetrovni profil bo zvečer najbolj ugoden za nekaj urno kar močno sneženje v osrednji in južni Sloveniji, saj bo na 700hPa pihal j/jv veter in na Notranjskem se bodo centimetri hitro nabirali.(slika 1). Do jutra lahko pričakujemo na sz okoli 40 cm novega snega, na Notranjskem med 20-30cm. Medtem ko v Prekmurju snega ne pričakujemo. Tudi v ljubljanski kotlini bo velika razlika med zahodnim in vzhodnim robom, medtem ko bo na Viču lahko tudi 10cm, ga bo na Fužinah le 2-3cm.

Jutri zjutraj bodo padavine tudi na jugu ponehale in čez dan se bo zjasnilo, še bo pihal šibak severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 9 °C.

S petkom se začne nekaj zimskih dni, ker bo veter oslabel je pričakovati precej mrzlo petkovo jutro, razen na Primorskem bo povsod drugod pod -5 °C.Čez dan bo večinoma sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja, megla pa bo hitro razpadla, kajti zrak bo precej suh in pričakovati je zelo lep dan. Najvišje temperature bodo med -3 °C in 1 °C, na Primorskem do 5 °C.

Tudi v soboto bo vreme precej podobno, zjutraj bo na nebo le nekaj visoke koprenaste oblačnosti, po še nekoliko bolj mrzlem jutru bo čez dan sončno vreme, na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

V nedeljo nas bo od severa prešla oslabljena vremenska fronta, v notranjosti bo občasno rahlo snežilo, pihal bo šibak severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 6 °C.

Tudi v naslednjem tednu se bodo zimski dnevi nadaljevali ob krepitvi blokade nad severnim delom Atlantika. Ob severnih do severozahodnih višinskih vetrovih bo na južni strani Alp večinoma sončno in razmeroma hladno vreme. Prehod oslabljene vremenske fronte, pa je pričakovati sredi naslednjega tedna.

Sicer pa ni pričakovati da bi se greben z visokim zračnim tlakom razširil tudi nad območje Alp, morda le prehodno, po 15.januarju je pričakovati močan greben pod Grenlandijo, in spust polarne zračne mase proti jugu, kar nakazujeta oba skupinska izračuna.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com, meteologix.com

Božiček, Dedek Mraz in zver iz..

 

Jutranji zagon evropskega modela je v stilu osemdesetih let, oz. takratnih zim. Lahko jo poimenujemo zver s severovzhoda, ki bo med božično novoletnimi prazniki lahko zajela Srednjo in južni del Evrope. Že skupinski izračun ima temperaturne anomalije za 10 dnevno obdobje globoko pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Petdnevno povprečje tudi 7 °C pod povprečjem!(slika 2). Kontrolni izračun pa ima anomalije tudi 25 °C pod dolgoletnim povprečjem. Mediana večinoma pod -5 °C za letališče Jožeta Pučnika. Hud mraz tudi na mesečnem izračunu, tmin se občasno dotakne -20 °C. . Za resnejšo napoved bo seveda potrebna počakati še vsaj teden dni.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

 

Je letos čas za bel BOŽIČ?

 

Tokrat vam bom predstavil MJO(madden julian oscillation), ki je pomemben pri predvidevanju vremena na srednji rok. Za razliko od ENSO je MJO premikajoč, podobno kot ITCZ. Premika se proti vzhodu, to je padavinski pas oblakov, ki poteka v tropskem delu Indijskega in Tihega oceana. Da pride iz faze 1 do faze 8 traja v povprečju med 30 in 60 dni.(slika 1) MJO je ponavljajoč, saj ko pride nazaj do 1 gre spet do 8 itd.

Glavni razlog za ta padavinski pas je, da je ravno v tem pasu morje najtoplejše in vladajo večinoma konvektivne padavine. Zaradi La Nine dogodek poteka dogodek počasneje, ker je proti vzhodu voda vedno bolj hladna. Padavinska slika v naslednjih 46 dneh kaže točno to, ob hladnejšem morju ni več konvekcije.

Faze vplivajo na vreme po vsem svetu saj pri vsaki fazi drugače valovijo ti Rossbyevi valovi. Poglejmo si še vse te faze in anomalije geopotencialnih višinah. Najbolj ugodne za Evropo so torej faze med 6 in 8, takrat imamo blokiranje nad severnim delom Atlantika in tja do Grenlandije, ki popolnoma zaustavi zahodni tok in imamo pogoste vdore mrzlega polarnega zraka iz severa oz. severovzhoda.

Letos se bo ravno v decembru začel prehod iz faze 6 v fazo 7, te številke so dnevi v mesecu, trenutni izračun evropskega modela je da smo trenutno v fazi 7, na začetku naslednjega tedna bomo šli nazaj v fazo 6 in proti koncu tedna spet v fazo 7, okoli Božiča pa lahko tudi v fazo 8! Je pa mjo precej podoben decembru iz leta 1995!

Poglejmo si temperaturne anomalije v naslednjih 30 dneh evropskega modela in kontrolnega izračuna. Najbolj ekstremno mrzel ravno ko bi moral iti v fazo 8!

 

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Pestra noč, zima obljublja…

 

Prvi teden meteorološke zime je za nami. Vreme je še naprej nekoliko hladnejše od dolgoletnega povprečja, kar se dogaja že kar nekaj časa. Zaenkrat tipična La Nina zima, ki prinaša na območje Alp ogromno padavin.V drugi polovici meseca pa se bo prehodno razširilo območje visokega zračnega pritiska nad večji del Evrope. Pred tem pa bomo imeli še eno poslabšanje vremena, ki bo sledilo naslednjo noč. Padavine za jutri se iz zagona v zagon povečujejo. Super resolucijski modeli imajo kar precej padavin tudi v snegu čez jutrišnji dan, tako da ne bi bil presenečen če bi ponekod tudi po nižinah v kratkem času zapadlo več kot 30cm snega. Največ možnosti za to imajo Gorenjska, Koroška in Notranjska. V Ljubljani pa pričakujem med 10 in 20cm snega. 

Po četrtkovem sneženju se bo dogajanje v petek umirilo. Proti Sredozemlju se bo spustil nov ciklon, ki pa ne bo prinesel Sloveniji veliko novih padavin, saj bo glavnina padavin južneje. V petek se bo po jutranji megli, oblačnost od zahoda spet povečala. Čez dan bo večinoma oblačno in suho vreme, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 9 °C.

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, jutro bo spet mrzlo, le ob morju bo nekaj stopinj nad ničlo. V južni Sloveniji ni izključeno rahlo naletavanje snega, drugod bo večinoma suho. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 9 °C.

V nedeljo bo ciklonsko območje nad Balkanom oslabelo, zato lahko pričakujemo sončno vreme v gorskem svetu in na Primorskem, drugod pa po nižinah pa bo vztrajala megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo v krajih z meglo okoli 0 °C, na Primorskem do 8 °C.

V ponedeljek bo čez Srednjo Evropo potovala vremenska fronta, oblačnost se bo povečala tudi na Primorskem in v gorskem svetu. Na vzhodu so lahko prehodno možne rahle padavine, najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 11 °C.

V nadaljevanju tedna se bo od zahoda okrepilo območje visokega zračnega pritiska(slika 4), mi bomo na njegovem vzhodnem robu, kjer se bodo od severa spuščale hladnejše zračne mase z občasnimi prehodi vremenskih front, zato bo še naprej prehladno za ta letni čas. Tako da kjer bo zapadel sneg se bo večinoma obdržal. Več sončnega vremena bo na Primorskem in v gorskem svetu, po nižinah v notranjosti pa bo ob jasnih nočeh megla oz. nizka oblačnost vztrajala večji del dneva.

Več dinamičnega vremena lahko pričakujemo spet v zadnji decembrski dekadi, ko se bo od severovzhoda lahko spustila proti Sredozemlju polarna zračna masa?

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Pripravite dežnike, dež v presledkih ves teden. Toplo.

 

Pred nami je nekoliko večje poslabšanje vremena, ki bo trajalo v presledkih praktično cel naslednji teden. Prva v seriji atlantskih motenj nas bo dosegla jutri z vremensko fronto, ki nas bo prešla s ponedeljka na torek.

Ponoči se bo pooblačilo, padavine se bodo že zjutraj pojavljale v zahodnih in osrednjih krajih in se popoldne in zvečer razširile tudi proti vzhodu, pihal bo jugozahodni veter. Temperature čez dan bodo med 10 °C in 15 °C, na vzhodu in na Primorskem do 18 °C. V noči na torek lahko pričakujemo kar obilno deževje. V torek bo sprva oblačno in deževno, dež bo čez dan od zahoda postopno slabel in popoldne ponehal. Na severovzhodu bo prehodno zapihal severni veter, temperature čez dan bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 17 °C. Največ dežja je pričakovati v hribovitem svetu zahodne Slovenije, kjer bo padlo verjetno čez 100mm, drugod med 20 in 90mm.

V sredo se bo hitro pooblačilo in od jugozahoda začelo ponovno deževati, na severovzhodu bo padavin malo, pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo, najvišje temperature bodo med 10 °C in 15 °C. V noči na četrtek se bodo padavine spet precej okrepile, saj se bo ciklonsko območje pomikalo iznad zahodnega Sredozemlja proti Srednji Evropi. Sprva bo oblačno in deževno, dež bo popoldne večinoma ponehal, ponekod se bo delno zjasnilo, pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Zaradi toplega vetra kakšnega mraza ne bo, temperature čez dan bodo večinoma med 13 °C in 18 °C.

V petek bo od juga oblačnost spet hitro naraščala, popoldne se bodo padavine od jugovzhoda postopno okrepile in zajele v noči na soboto večji del Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zvečer šibka burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na Primorskem do 17 °C.

V soboto bo sprva oblačno, občasno bo deževalo, ker nas bo dosegel najhladnejši zrak bo snežilo verjetno tja do 1300m. Vendar ohladitev ne bo trajala dolgo že v soboto čez dan bomo prišli pod občutno toplejši zrak. Ciklonsko območje bo potonilo proti obalam na severu Afrike in vremenska slika se bo hitro občutno izboljšala. V višinah bo zelo toplo za ta letni čas. Pomladne temperature na  v ponedeljek 8.novembra na višini 1500m!

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com

Pred nami zima 2022 z veliko snega?

 

 V enem izmed zadnjih zapisov sem naredil primerjave zim s sončno aktivnostjo in qbo-jem, danes dodajam še podatke za Ljubljano. ARSO arhiv ima javne podatke od 1948 do danes in sem se malo poigral s številkami in prišel do podobnih rezultatov, kot so jih v tistem zapisu kazale anomalije gh. V tabeli na sliki  je 21 najboljših zim, ko je v Ljubljani padlo največ snega.

 

 

Na vrhu je seveda zima 1951/52 s 235cm snega, sledi 2012/13 in tako naprej. Kar je razvidno iz tabele je to, kar sem že nekajkrat omenil da so najboljše zime, ko imamo qbo- in nizko solarno aktivnost in obratno. Redko se zgodi, da bi imeli tako zimo kot smo jo 1968/69. Žal se je pojavil tiskarski škrat, na 12.mestu je zima 1982/83 z qbo+ in visoko solarno aktivnostjo.

Če pogledamo zadnjih 12 zim ugotovimo, da je bila ugodno le v štirih zimah in v treh je padlo največ snega. Za vsem tem stoji polarni vrtinec in letošnja zima je ena izmed tistih ugodnih, zato sem tako velik optimist. Naj spomnim, imeli smo močno segrevanje na wave 1(dvig temperature , torej s pacifiške strani. Toplota, ki je bila dolgo časa na sibirskem sektorju, se je kasneje preselila proti Kanadi, v začetku novembra pa se bo pomaknila nad Grenlandijo in deloma Skandinavijo in severni del Atlantika.  V troposferi bo odgovor precej hiter, že v naslednjem tednu se bo polarna zračna masa spustila proti Sredozemlju ob krepitvi blokade nad severnim delom Atlantika. Pričakujemo prehod vsaj dveh vremenskih front z nastankom sekundarne ciklogeneze nad Genovskim zalivom, ki bo upočasnil prehod vremenske fronte. Prva v ponedeljek/torek 2.novenbra in druga v sredo/četrtek 4.novembra. Zato bodo ponekod na zahodu padavine lahko precej obilne. Ponekod bi lahko padlo tudi čez 200mm padavin. 

Vendar o tem več v nedeljo, do takrat nas čaka suho vreme, zaenkrat bomo še v anticiklonalnem območju. Središče območja visokega zračnega pritiska se nahaja nad vzhodno polovico Evrope, zato od jugovzhoda še naprej priteka razmeroma hladen zrak. To pomeni da bo zjutraj in dopoldne megla ali nzka oblačnost, ki jo bo več v vzhodni in osrednji Sloveniji, ponekod pa se bo zadržala večji del dneva.

Danes in v petek in soboto bo na Primorskem in v vzpetem svetu večinoma sončno, drugod bo precej megle oz. nizke oblačnosti, ki se ponekod lahko zadrži večji del dneva, nastal bo temperatiurni obrat. Po nižinah z meglo bodo temperature čez dan okoli 10 °C, na Primorskem do 19 °C. V nedeljo bo na zahodu že oblačno, drugod bo še deloma sončno, zapihal bo jugozahodni veter, na zahodu bo lahko že občasno rahlo deževalo, najvišje temperature bodo med 12 °C in 17 °C. V ponedeljek bo predvidoma oblačno, dež se bo na zahodu okrepil in se čez dan razširil nad večji del Slovenije, še bo razmeroma toplo, pihal bo jugozahodni veter.

Pozor: Napovedi do 5 dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje!

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: weatherbell.com