Prihaja “polulana” Zofka ” dan kasneje “

Maj za mnoge najlepši mesec, je lahko iz vremenskega vidika poln vragolij in spremenljivosti, lahko bi mu rekli mali april. In tako je tudi letos. Pretekli tedni so bili pri nas in okoli nas vremenski ekstremi. Pred nami sta dneva miru, sledi novo poslabšanje. Od četrtka naprej nas čaka večdnevno nestabilno vreme. Pogoste in močne padavine na zahodu države zlasti v četrtek in petek. Tudi temperature bodo padle.Teta Zofka bo torej tudi letos prišla, čeprav z malo zamudo (goduje sicer 15.maja).

Redko se zgodi,
da se ledeni možje
spreobrnejo.

Pogosteje pa
vse Zofke tega sveta
za njih jočejo.

V četrek prvo v nizu poslabšanj. Prvo poslabšanja bo izrazito zlasti za zahodno polovico države, kar ne pomeni da drugid ne bo padavin. Bodo vendar manj pogoste in predvsem manj jih bo. Na zahodu lahko v 36 urah pade med 50 150 mm padavin na kvadratni meter. Na Obali denimo med 40 in 70,  drugod med 20 in 40 mm, najmanj na SV do okoli 15mm.  Toda nove padavine nas verjetno čakajo s presledki vse do okoli 24 maja.

Napoved za Slovenijo

Danes in jutri bo povsod večinoma pretežno jasno in toplo. Temperature bodo med 22 in 25, morda kje na sv države celo preko 25 °C. Jutri popoldan bo začel pihati jz veter ob morju jugo.

Oblačnost bo v noči na četrtek od zahoda naraščala. V četrtek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več in bodo pogostejše na zahodu in JZ države. Oblačno in deževno bo tudi v petek tudi takrat bo na tapeti zlasti zahodna polovica države.

Zaključek tedna bo spremenljiv. Izmenjavala se bodo obdobja sonca in pretežne oblačnosti še bodo tudi padavine. Predvsem kot plohe in nevihte. Slednjih bo več na zahodu in jz države manj na vzhodu. Tam bo tudi nekaj sonca.

Močnejših nevihtnih pojavov od četrtka dalje ne gre izključiti nikjer! Temperature od četrtka dalje bodo med 16 in 21 °C, kakšna več verjetno na vzhodu. Prevladoval bo jz veter, ki bo občasno močan!

Napoved za Obalo in Kras

Danes in jutri bo veliko sonca in prijetno toplo, jutri bo zapihal JZ veter. V noči na četrtek se bo pooblačilo. Četrtek in petek bosta oblačna in deževna. Sobota in nedelja bosta dneva, ko bomo imeli vsega po malem. Verjento bo vreme spremenljivo. Prevladovalo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Žal so plohe in nevihte kar verjetne.

Močnejših pojavov med četrkom in nedeljo ne gre izključiti! Pihal bo večinoma jugo. Temperature danes in jutri okoli 24, od četrtka do konca tedna med 18 in 22 °C.

Torej izkoristite sonce teh par dni, drugi del tedna bo moker in nepredvidljiv, kajti coprnica Zofka s svojimi pomočniki pač rada straši vse po vrsti in nagaja z vremenom, skratka, vse obrne narobe.

Vir: http://www.podpalmo.si/Novice/vse/Izkoristite_sonce__od_certka_prihaja_poscana_Zofka__#ixzz2TGDIpzdv

vir:meteociel ECMWF

8Shares

Komentarji

Komentarji