Precej padavin, nova ohladitev pred vrati!

Še nekaj dni do začetka meteorološkega poletja mi pa smo še pred enim poslabšanjem vremena, jutri bo na nas vplivalo ciklonsko območje ki bo prišla z juga, dan kasneje pa še odcepljeno jedro bolj arktičnega izvora. V torek bo v vmesni fazi zlasti na Primorskem nekaj sonca, nabralo se bo tudi nekaj energije, v višinah nas bo dosegel hladnejši zrak, zlasti v popoldanskem času bodo nastajale tudi nevihte, tudi pojav toče ni izključen. V sredo bo nad nami najhladnejši zrak, zato bo večinoma deževalo, brez neviht. Sledi izboljšanje vremena s kar precej sonca, ni pa izključeno da se bo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka spet vrnilo in se začelo obračati vzvratno nazaj, ne verjamem da bo doseglo ravno Grčijo kot trenutno kaže. Če se bo začelo vrteti nazaj lahko dobimo pošiljko vlažnega zraka ki ga bo stalno dovajal s področja Črnega morja(slika). Sicer ne bo mraza, še vedno pa se bo nadaljevala spremenljivost in letos bi lahko zelo pozno dosegli dan ko bo padla prva tridesetica.

2010 11.jun
2011 23.jun
2012 12.maj
2013 15.jun
2014 7.jun
2015 3.jun
2016 24.jun
2017 30.maj
2018 4.jun

Zgornje letnice kažejo dneve ko smo imeli prvi vroč dan v Ljubljani, ko je temperatura prvič dosegla 30 °C ali več. Letos zna biti ta dan spet precej pozno podobno kot v letu 2016 ko smo imeli ravno ob koncu maja arktični vdor. Že sedaj pa je jasno čeprav se še ni začelo meteorološko poletje da bomo leto 2003 težko presegli, takrat smo imeli prvi vroč dan že 6.maja in smo jih na koncu zbrali 54!

Jutri bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, pogosteje na zahodu, na vzhodu bo dežja malo, najvišje temperature bodo med 15 °C in 20 °C. V torek bo pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, čez dan se bo zlasti na Primorskem delno zjasnilo, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. V sredo bo oblačno in deževno, padavine bodo proti večeru oslabele in ponehale, ponekod bo zapihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 10 °C in 15 °C, na Primorskem do 18 °C. V četrtek bo sprva spremenljivo oblačno, ponekod bo padlo nekaj kapelj dežja, popoldne se bo večinoma zjasnilo, pihalo bo severni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 14 °C in 19 °C, na Primorskem do 22 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Vir fotografije: meteociel.fr

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji