Sneg-Slovenija: Bomo mi na vrsti, kdaj?

Po dolgem času je na skupinskih izračunih videti precej zanimivo dogajanje v zadnji dekadi januarja. Učinki zelo oslabelega polarnega vrtinca se bodo končno začeli z dvigom azorskega anticiklona proti severu oz. Grenlandiji. S tem se odpira velika možnost da se končno aktivira Sredozemlje in vdori polarnega zraka in sneženje na zelo nizki nadmorski višini bi se lahko vrstila ena za drugim. Severni višinski zračni tok se bo ob koncu tedna spet okrepil, to pomeni da bo severno od Alp spet začelo snežiti pri nas pa bo več ali manj fenski efekt in suho vreme, karavanški fen bi lahko v ponedeljek dvignil temperaturo čez dan z lahkoto čez +10 °C. Sunki viharnega severozahodnika bi lahko v ponedeljek ali torek na Kredarici celo presegli 150km/h. Nato pa kot sem na začetku dejal kaže na spust polarnega zraka proti Sredozemlju, prvi potencial za sneg do nižin v notranjosti Slovenije je možen v četrtek ali petek 18.januarja(slika).

 

Zadnji izračun skupinskega izračuna ameriškega modela je sanjski za snegoljubce saj si sledijo sneženja ena za drugim, nekaj podobnega kot imajo sedaj v Avstriji z jugozahodnim do južnim zračnim tokom.

Petek bo delno jasen z zmerno oblačnostjo, zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 6 °C. V soboto bo sprva spremenljivo oblačno, popoldne bo povsod več sončnega vremena, najvišje temperature bodo med 3 °C in 7 °C. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C. V ponedeljek bo večinoma sončno, zapihal bo severozahodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

Gregor Skok(ciklon.si)

Valter Grizančič

Vir fotografije: weatherbell.com

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji