Kakšno naj bi bilo poletje 2018?

Naša napoved za poletje 2018 na osnovi ameriškega modela CFSv2:

V mesecu juniju naj bi bil večji del Evrope v območju visokega zračnega pritiska s središčem nad Severnim morjem, ki naj bi segal vse od Francije pa do osrednjega dela Skandinavije. Izrazito negativne anomalije geopotencialnih višin pa naj bi bile na skrajnem jugozahodu Evrope na območju Gibraltarja. Najbolj vroče vreme naj bi imeli v osrednjem delu Evrope in na Balkanu z anomalijami dobro stopinjo nad dolgoletnim povprečjem. Prehodi vremenskih front bodo pri nas dokaj pogosti, bolj sušno vreme pa bo na severu stare celine.

V mesecu juliju naj bi se stanje vsaj na severu Evrope precej spremenilo, anticiklon naj bi se pomaknil zahodneje s središčem nad severni del Atlantika. Sever Evrope naj bi bil zato bolj namočen, nas pa naj bi fronte prehajale dokaj pogosto s severa. Vseeno pa naj bi bil julij pri nas nekoliko manj namočen kot junij, nekje v skladu z dolgoletnim povprečjem. Hladneje glede na 1981-2010 naj bi bilo tako na severu Evrope, pri nas pa podobno kot junija, naj bi bilo stopinjo do stopinjo in pol topleje od dolgoletnega povprečja.

V mesecu avgustu naj bi imeli izrazit greben z visokim zračnim pritiskom nad Skandinavijo. Končno naj bi se prebudil azorski anticiklon. Negativne anomalije geopotencialnih višin pa naj bi imeli na območju Sredozemlja, tako naj bi veliko padavin padlo na območju Južne Evrope. Pri nas bo padla normalna količina padavin. Precej manj pa podobno kot junija v Severni Evropi. Pri nas naj bi imeli temperature nekoliko višje od dolgoletnega povprečja, tja do pol stopinje. Topleje od povprečja naj bi bilo tudi na severu Evrope. Hladnejše vreme pa zlasti na območju Velike Britanije in Španije.

Če na koncu pogledamo končno sliko za Slovenijo v letošnjem poletju, lahko pričakujemo dokaj normalno poletje, nekoliko prevroče, tja do +1,2 °C, vročinski valovi pa naj ne bi bili dolgotrajnejši. Padavine naj bi bile v skladu z dolgoletnim povprečjem, pretežno pa naj bi nad nami prevladovalo območje visokega zračnega pritiska, torej čaka nas veliko sonca.

Pozor, to je le povprečna slika ameriškega modela, narejena iz izračunov NCEP zadnjih 7 dni.

Gregor Skok

(ciklon.si)

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji