Nova generacija satelitov za napoved vremena

V torek, 13. februarja 2018, je na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) potekala predstavitev trenutnih in bodočih evropskih meteoroloških satelitskih programov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT). Strokovnjaki so predstavili prihajajočo tretjo generacijo satelitov Meteosat ter možnosti spremljanja onesnaženosti ozračja s satelitskimi meritvami.

Slovenski meteorologi že več kot 30 let operativno uporabljajo podatke vremenskih satelitov Meteosat. V zadnjih letih ARSO nadgrajuje satelitske sisteme za spremljanja oblačnosti, ozračja in tal z novimi satelitskimi meritvami in jih skupaj z drugimi viri uporabljamo pri nalogah na področju meteorologije, agrometeorologije in hidrologije. 

Satelitski podatki EUMETSAT so pomembni za:
– boljše spremljanje in opozarjanje pred nevarnimi meteorološkimi pojavi, 
– večjo varnost letalskega prometa, 
– izboljšavo meteoroloških modelov za napovedovanje vremena, 
– spremljanje oblačnosti,
– spremljanje suše in stanja vegetacije, 
– spremljanja temperature tal,
– spremljanje vzvalovanosti in temperature Jadranskega morja ter
– spremljanje padavin, kjer ni radarskih podatkov.

EUMETSAT je medvladna organizacija tridesetih Evropskih držav in ene sodelujoče države, ustanovljena leta 1986. Njen glavni namen je zagotavljanje meteoroloških in klimatoloških satelitskih meritev, slik in produktov 24 ur na dan 365 dni v letu vsem nacionalnim meteorološkim organizacijam držav članic kot tudi drugim uporabnikom po vsem svetu.

 

vir:Arso

foto

11Shares

Komentarji

Komentarji