Indijansko poletje od sredine meseca ali…?

Sobotna vremenska fronta je precej ohladila ozračje in vstopili smo v pravo jesen. Snežilo je do okoli 1700m, s severnimi vetrovi je začel pritekati precej hladnejši zrak in že v noči na nedeljo se je povsod zjasnilo in nedelja je bila res lepa s čudovitimi razgledi, to je ponavadi po fronti, ko zapiha severni veter in “očisti” ozračje. 


Vir fotografije: meteociel.fr

Na sliki se lepo vidi da se azorski anticiklon vzpenja proti severu, proti jugozahodu pa priteka naravnost iz Arktike zelo hladen zrak, ki bo jutri dosegel tudi precej toplo Sredozemsko morje in počasi se bo formiralo ciklonsko območje ki bo v sredo prineslo obilne padavine na jugu Italije in se kasneje pomaknilo iz Sicilje proti Albaniji in Črni Gori ter nad Srbijo postopno oslabelo. Za Kalabrijo je napoved čez 200mm v samo 18 urah, sunki vetra pa naj bi dosegli čez 150km/h.


Vir fotografije: weatherbell.com

Nam se bo najbolj približalo v četrtek, zaradi povečanega gradienta zračnega tlaka pa se bo okrepil vzhodni veter, na Primorskem pa burja. Pri nas seveda kakšnih padavin ne gre pričakovati čez cel teden, prevladovalo bo večinoma sončno vreme z jutranjo meglo, ker pa bo v višinah precej hladen zrak je pričakovati več spremenljive oblačnosti, jutra bodo zelo sveža med 5 °C in 10 °C, čez dan okoli 20 °C, na Primorskem do 25 °C.


Vir fotografije: isobare.it

Tak tip vremena bo vztrajal do nedelje, v nedeljo pa se bo začelo kot je vidno iz zgornje slike nad severnim delom Atlantika krepiti ciklonsko območje, anticiklon iz Skandinavije pa se bo pomaknil nad zahodno Rusijo in ne bo več vplival na vreme pri nas. Dotok hladnejšega zraka iz severa se bo torej ustavil, pod vplivom ciklona pa bo že v nedeljo po nižinah zapihal jugozahodni veter. Sedaj je nemogoče napovedati kaj to pomeni ali je to predfrontalno dogajanje, gre pa pričakovati obilne padavine nad jugovzhodnim delom Francije, kjer bo očitno potekal jetstream.


Vir fotografije: weatherbell.com

Če se bo odcepila dolina s hladnejšim zrakom proti nam je pričakovati tudi pri nas dan ali dva kasneje obilne padavine zlasti na zahodu, če bo Afičan vzdržal pa je nekje od torka 15.septembra naprej pričakovati t.i. indijansko poletje z dnevnimi temperaturami okoli +25 °C.

Gregor Skok

 

Please follow and like us:

Komentarji

Komentarji

Dodaj odgovor